Anasayfa Haber SpaceX, Starlink Uyduları İçin Yansımasız Kaplama Deneyecek

SpaceX, Starlink Uyduları İçin Yansımasız Kaplama Deneyecek

SpaceX Starlink

Uydudan internet projesi için Starlink uydularını göndermeye devam eden SpaceX, alçak yörüngedeki güneş yansımasını engelleyecek bir kaplama deneyecek.

SpaceX, bugün gerçekleştirdiği fırlatma ile birlikte bir kez daha Starlink uydularını uzayla buluşturdu. Bu fırlatma, yeni uydu paketlerinin yörüngeye yerleştirilmesi amacıyla yapılırken, bir deneye de ev sahipliği yapacak.

Starlink uydularının gönderilmeye başlandığı ilk andan itibaren gök bilimcilerin ve amatör gök gözlemcilerinin, güneş yansımalarından dolayı gözlemlerini olumsuz etkilemesi ile şirket oldukça fazla tepki çekmişti. Bu durum tahmin ettiğiniz üzere, tüm Starlink uydularının yörüngedeki yerini alması durumunda oldukça can sıkıcı bir hal alacaktır. Daha önce fırlatılan uydular arasından bir uyduda deneme yapan şirket, ilk denemesinde hayal kırıklığı yaşamıştı.

SpaceX Starlink

Bu sonucun ardından, güneş yansımasını bertaraf edecek bir kaplama üzerinde çalışmaya devam eden SpaceX mühendisleri, bugünkü fırlatmada gönderilen bir Starlink uydusunda yapılan çalışma sonucu ortaya çıkan yeni kaplamayı test edecek. Bugün gece saatlerinde gerçekleşen fırlatma, SpaceX’in kendini fazlaca kez kanıtlamış Falcon 9 roketi ile gerçekleşti. 2020’nin sonuna kadar 20 ile 24 fırlatma daha planlayan şirket, yeni güneş kalkanlarının testlerinde olumlu sonuç alırsa, gönderilecek yeni Starlink uydularını bu kaplama ile tekrar elden geçirecek.

Starlink görevinin nasıl gerçekleştiği ile ilgili bir özet geçecek olursak; Falcon 9 roketinin fırlatılmasından yaklaşık 15 dakika sonra uydular serbest bırakılıyor. Eliptik yörüngeye yerleşen uydular, SpaceX mühendislerinin kontrolleri sonrası, olması gereken yüksekliğe tırmanmaları için iyon iticilerini kullanıyor. Son olarak, yerel saatle sabah sularında gerçekleşen fırlatmaya şahit olmak isterseniz, aşağıdaki canlı yayın tekrarını izleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Elektrikli Cessna 208B, Uçan En Büyük Elektrikli Uçak Oldu