Anasayfa Haber Linux LTS Kernel 4.19 ve 5.4 Çekirdeklerinin Destek Süresi 6 Yıla Çıktı

Linux LTS Kernel 4.19 ve 5.4 Çekirdeklerinin Destek Süresi 6 Yıla Çıktı

4.19 ve 5.4 Çekirdekleri

İki Linux çekirdeğinin arkasında olan isim, destek süresine dört yıl eklemeye karar verdi.

Öncü Linux çekirdeği geliştiricilerinden ve desteğini sürdüren Greg Kroah-Hartman, LTS (Uzun Süreli Destek) Linux çekirdeği 4.19 ve 5.4 için yaşam desteğini resmi olarak iki yıldan altı yıla uzattı.

Kısa süre önce resmi Linux çekirdeği uzun süreli yayın sayfasında değişiklikler yapıldı ve öngörülen kullanım ömrü dört yıl arttı. Bu, 4.19 Linux Çekirdeği’nin Aralık 2024’e kadar, 5.4 çekirdeğinin ise Aralık 2025’e kadar hata ve önemli güvenlik düzeltmeleri konusunda destek alacağı anlamına geliyor.

Linux çekirdeği, Kararlı ve Uzun Vadeli olarak iki kategoride yayınlanıyor. Kararlı sürüm her 8-10 haftada bir çıkış yapıyor. Öte yandan, Uzun Vadeli (LTS) çekirdeği her iki yılda bir geliyor ve sonraki yıl için de güvenlik ve hata düzeltmeleri sunuyor.

Ancak Iliyan Malchev, 2017’de LTS çekirdeğinin iki yıldan altı yıla yükseltilmiş yaşam döngüsünü açıklamıştı. Uygulama daha sonra Linux Kernel 4.4 ile başladı.

4.19 ve 5.4 Çekirdekleri

Bir LTS çekirdek sürümünün destekçisi (mainteaner), LTS yaşam süresinin belirlenmesinden sorumlu kişi anlamına geliyor. Bu nedenle, en son kararlı Linux çekirdeği 5.7’nin yayınlanmasından günler sonrasında mevcut yetkili Greg, en son v5.4 ve v4.19 LTS çekirdeğinin destek süresini uzattı. Günün sonunda ise uzun destek süresine sahip 6 LTS çekirdeği görüyoruz.

İlginizi çekebilir: Düşük Performanslı Sistemler için Linux Lite 5.0 Çıktı