Anasayfa Haber Intel, Hibrit Teknolojili Lakefield İşlemcilerini Duyurdu

Intel, Hibrit Teknolojili Lakefield İşlemcilerini Duyurdu

Lakefield

Düşük güç tüketimi ve küçük boyutlara sahip yeni Lakefield hibrit işlemciler mobil cihazlara güç verecek.

Intel, “Hybrid Teknolojili Intel Core işlemciler” olarak anılan ve Lakefield kod adlı işlemcilerini resmi olarak piyasaya sürüyor. Yeni yongalar 3D Foveros istifleme tekniği ile geliştirildi. Bu teknolojiden yararlanan, güç ve performans ölçeklenebilirliği için hibrit bir CPU mimarisine sahip olan Lakefield işlemciler, ultra hafif ve ince form faktörleri için tasarlandı. Böylece üretkenlik ve içerik oluşturma deneyimlerinde Intel Core performansı ve Windows 10 uyumluluğu birlikte sunuluyor. Ayrıca bu işlemcilerin 32 ve 64 bit Windows ve uygulamalarıyla tamamen uyumlu olduğunu da ekleyelim.

Yeni Lakefield İşlemciler

İşlemci Grafikler Çekirdek/İzlek Grafik Birimi (EU) Önbellek TDP Temel Frekans Tek Çekirdek Frekansı (Max) Grafik İşlemci Frekansı (Max) Bellek
Intel Core i5-L16G7 Intel UHD Grafikleri 5/5 64 4 MB 7W 1.4 GHz 3.0 GHz 1.8 LPDDR4X-4267
Intel Core i3-L13G4 Intel UHD Grafikleri 5/5 48 4 MB 7W 0.8 GHz 2.8 GHz 1.3 LPDDR4X-4267

Bir Core i5 ve bir Core i3 olmak üzere her iki CPU, daha ağır iş yüklerinin üstesinden gelebilmek için tek 10nm Sunny Cove çekirdeğinden güç alıyor. Bu işlemciye daha küçük iş yükleri ve arka plan görevleri için tasarlanan düşük güçlü dört Tremont çekirdeği eşlik ediyor.

Yapılan geliştirmeler ile birlikte, Hibrit işlemcilerin boyutu %47’ye kadar daha küçük hale geldi. Intel, CPU kalıbının sadece 12 x 12 x 1 mm olduğunu belirtiyor. Bu kalıbın içinde DRAM katmanları da istiflendi ve harici bellek gerektirmiyor.

Lakefield

Intel, SoC gücü başına Intel Core i7-8500Y’ye göre %24’e kadar daha iyi performans ve tamsayı hesaplama uygulamalarında %12’ye kadar daha hızlı tek iş parçacıklı performans sunulduğunu iddia ediyor. Ayrıca Gen11 grafiklerinin i7-8500Y’ye karşı 1.7 kat daha performanslı olduğu ve videoların %54’e kadar daha hızlı dönüştürülebileceğini söylüyor. Yapay zeka iş yükleri için ise verimlilik iki kattan fazla arttı.

Bu işlemciler aynı zamanda heterojen yapısı sayesinde uzun pil ömrü sağlıyor. Özetle, bekleme sırasında 2.5 mW SoC gücü kullanan Intel’in ilk Core işlemcileri. Yeni Lakefield işlemciler katlanabilir ve çift ekranlı cihazlar için oldukça uygun.

Lakefield

Hybrid Teknolojili Intel Core işlemciler tarafından desteklenen ve Intel ile birlikte tasarlanan iki tasarım mevcut. Bunlardan ilki, CES 2020’de tanıtılan ve bu yıl piyasaya sürülmesi beklenen katlanabilir QLED ekrana sahip bir bilgisayar olan Lenovo ThinkPad X1 Fold. Diğeri ise Haziran ayında belirli pazarlarda satışa çıkması beklenen Samsung Galaxy Book S. İlerleyen tarihlerde bu işlemcilerden beslenen daha fazla cihaz göreceğiz.

İlginizi çekebilir: Ryzen 5000 Masaüstü İşlemciler Warhol Adını Taşıyabilir