Anasayfa Haber Intel Rocket Lake, Tiger Lake ve DG1 GPU Sürücü Dosyalarında Keşfedildi

Intel Rocket Lake, Tiger Lake ve DG1 GPU Sürücü Dosyalarında Keşfedildi

Intel Mobil CPU

Intel, yeni Xe grafik mimarisini çok sayıda işlemci ailesinde kullanmayı planlıyor. Sürücü dosyalarına baktığımızda ise Tiger Lake, Rocket Lake ve Elkhart Lake işlemcilerin yanı sıra DG1 GPU’yu da görüyoruz.

Yakın zaman önce Intel, hibrit teknolojili yeni Lakefield işlemcilerini piyasaya sunmuştu. Ultra düşük güçlü yeni yongalar, Intel Core i5-L16G7 ve Core i3-L13G3 modellerinden oluşuyor. 26 Şubat tarihine gittiğimizde ise piyasaya sürülen Lakefield işlemciler için sürücü desteği sunan bir Windows güncellemesi gelmişti. Bu güncelleme çoğunlukla yeni işlemcileri desteklemeye odaklandı, ancak bu güncellemeyle birlikte gelen INF dosyalarında Tiger Lake’den Rocket Lake işlemcilere kadar uzanan yeni Intel grafiklerinin bir listesi keşfedildi.

Bu güncelleştirmeye dahil olan sürücü, yalnızca resmi olarak Lakefield işlemcileri destekliyor. Öte yandan tüm bu CPU türlerinin aynı nesil grafikleri, yani Gen12’yi kullanması bekleniyor. INF dosyalarına bakarken, her nesil için bir dizi donanım kimliği listelendiğini görüyoruz. Her bir varyasyon için verilen ad ne yazık ki bize işlemciler hakkında bir bilgi vermiyor.

INF dosyasının Tiger Lake bölümü, Intel Xe (Gen 12) grafiklerini kullanması planlanan toplam yedi farklı işlemci ortaya koydu. Masaüstü Rocket Lake ailesinden ise dört işlemci göze çarpıyor. DG1 olarak adlandırılan kısım ise şirketin Xe Discrete Graphics 1 anlamına gelen DG1 harici ekran kartı için bir işaret. Bu kısım oldukça ilginç, çünkü tek bir giriş yerine toplamda üç farklı girdi bulunuyor. Bu, Intel’in duyuru sırasında ikiden fazla yeni ürünü piyasaya sunabileceği anlamına geliyor.

Harici Intel ekran kartlarının 3 GB ve 6 GB olarak iki farkı yapıda mevcut olduğu belirtiliyor. Ancak bunun kesin bir doğruluğu olmadığını belirtelim. Intel’in en yeni grafik teknolojisi olan Gen12 grafikleri şu anda yalnızca Tiger Lake işlemcilerinde bulunuyor. Bunun ötesinde Rocket Lake işlemcilerde de kullanılacağını duymuştuk. Son olarak listede üç Elkhart Lake işlemcisi bulunduğunu da belirtelim.

İlginizi çekebilir: NVIDIA, RTX 3000 ile Çift İşlemcili Tasarıma Geçebilir