Anasayfa Haber Eski Intel Mühendisi: “Apple, Intel’i Skylake Sebebiyle Bıraktı”

Eski Intel Mühendisi: “Apple, Intel’i Skylake Sebebiyle Bıraktı”

Apple Intel'i Skylake Sebebiyle Bıraktı

En son WWDC etkinliğinde dönüm noktası niteliğinde bir karara imza atan Apple, kendi ARM mimarilerini kullanmaya başladıklarını açıkladı. Eski Intel mühendisine göre ise bunun temel nedeni Skylake mikromimarisi.

Yakın bir zaman önce Apple, yeni nesil Mac’lerde kendi ARM tabanlı yongalarını kullanacağını doğrulamıştı. Uzun zamandır süregelen söylentiler doğru çıktı ve şirket, zaman içinde Intel’den kademeli olarak uzaklaşacak. ARM mimarisine geçiş aniden olamayacağı için en azından 5 yıl boyunca yine Intel ile birlikte çalışacaklarını söyleyebiliriz. Eski bir Intel mühendisine göre şirketin bu kararı, “Skylake mimarisinin kötü kalite güvencesi” nedeniyle alındı.

Apple’ın Mac’ler için kendi özel silikonunu tasarlamak uğruna Intel’i terk edeceği söylentileri, ilk iPad ve iPhone 4’te kullanılan Apple A4 yongalardan beri var. Ancak Intel baş mühendisi François Piednoël‘e göre, 2015 yılında Skylake’in tanıtılması ve Apple’ın mimari ile ilgili sorunları bu planları ileri bir tarihe taşıdı.

Piednoël, bir sohbet sırasında  “Skylake’in kalite güvencesi bir problemden daha fazlasıydı.” dedi ve “Anormal derecede kötüydü.” diye sözlerine ekledi. Eski Intel mühendisi, Skylake’in Apple için bir dönüm noktası olduğunu ve Intel’den uzaklaşma planlarının bu aşamada başladığını belirtti.

Bütün bunlar sadece bir kişinin görüşü ve elbette Apple’ın ARM’ye geçmek için birçok nedeni bulunuyor. Başta ise düşük güç tüketimi ve mimari üzerinde kontrol sağlama planları geliyor. Ancak Piednoël’in söylediği doğruysa, Skylake’in kalite güvencesi olsaydı Intel destekli Mac’leri birkaç yıl daha fazla süreyle görebilirdik.

İlginizi çekebilir: iOS 14 İle AirPods Optimize Edilmiş Şarj Özelliği Kazanacak

5 Yorumlar

  1. macbook air in soğutmasına hayran kaldım… Bilgisayardaki tek fan , hoparlörleri soğutmakla meşgul , air var ya isminde hava alsın pc demişler…İşlemci ile bakır soğutma birbirine deymiyor , küçük işlemlerde bile işlemci direk 100c de yani işlemci ömrünü tüketiyor..1200 dolara satıyorsun bunu..

    Air ‘in ARM işlemcili versiyonu gelecek , apple işlemciye gerçek soğutma koyacak ve diyecek ki %33 performans artışı…Neyde hesap makinesi uygulaması benchmark’ında mı… x64 dünyasından ve uygulamarından uzak kalacak ya da portl’anıp olan performans kaybedecek…

    Apple ın yapması gereken ‘bence’ işlemcide AMD yi seçmekti… Zaten alanlar oyuncu değil , aşırı yüksek clock lara gerek yok , AMD nin sunduğu fazladan thread li ve nispeten ucuz işlemciler ile daha kullanıcı dostu olabilirdi… Ve soğutursa lanet işlemciyi güzel olabilirdi

    Güç gerektiren mac pro da cidden ne yapacak bilmiyorum… AMD Threadripper/EPYC li bir pc direk “yarı fiyatına” , aynı ve aynı zamanda bazı render uygulamalarında 2 katı performas sağlıyordu. Zaten şuanda fiyat ve performansdan dolayı 2-0 geride idi. Atabildiği gölleri şunlar ile başardı fanboy lar , işletim sistemi ve getirdiği özel uygulamalar idi…

    Şimdi Mac Pro klasmanında karşısına hem intel hem de amd yi alırsa çok büyük kaybedecek… Mac Pro kullanan firmalar yarı fiyatına 3-4 katı performans sağlayan bir fırsat görürse affetmeyeceğini sanıyorum…Çünkü onların 50-25=25bin dolar kar etmeyecek , 20 adet workstation da 500bin kar edecek , hızı da cabası…

    Dövüşü şöyle düşünün: 64 çekirdekli bir epyc ,32 çekirdekli bir threadripper , 28 çekirdekli bir intel ve en son apple’ın yeni işlemcisi

  2. Bakalım yarım kalan IBM-PowerPC macerasına yeni çıkacak olan Power 10 ile mi devam edecek yoksa kendi özel tasarım işlemcilerini üretmeye devam mı edecek ?

    ARM Macbook > X86-64 Macbook Pro > X86-64 Mac Pro
    ARM Macbook > Power 10 Macbook Pro > Power 10 Mac Pro

    Seçeneklerinden birini seçmek zorunda kalacak. X86-64 dememin sebebi belki işlemci seçimini Intel yerine AMD’den yapabilir. Macbook Pro ve Mac Pro kullanıcıları için güçlü işlemciler gerekmekte.

  3. elma intelden daha iyi bir islemci yapacagini idda ediyorsa buna sadece coluk cocuk inanir. amaclari daha fazla kar etmek..Aksini.soyleyen bekleyip gorsun. intel ve amd 40 kusur yildir bu iste oyle bi dunya yok.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version