Anasayfa Makale Yerli EBT Tarama İstasyonu: EBT-Scan

Yerli EBT Tarama İstasyonu: EBT-Scan

EBT Tarama İstasyonu

Yerli EBT Tarama İstasyonu EBT-Scan, akıllı cihazlar arasında yerini bulan termal kamera olarak karşımıza çıkıyor.

Çin’den başladığı düşünülen ve daha sonra Avrupa ve ülkemize gelen COVID-19 salgını sonrası birçok firma yeni teknolojik çözümlerini firmalara sunmaya başlamıştı. Salgının kontrol altına alınabilmesi ve izolasyon sürecindeki başarının devamlılığı için geliştirilen teknolojiler, hayatımızda yerini almaya başladı. Bu yüksek sermayeli projelerin dışında kalan ve bireysel olarak geliştirilen yerli EBT Tarama İstasyonu EBT-Scan’e yakından bakıyoruz.

EBT-Scan olarak adlandırılan “akıllı termal kamera”, yeni normal sürecinde salgının kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilecek başarılı bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Zeki Alp Özdemir tarafından geliştirilen EBT-Scan, tipik bir termal kameraya ek olarak yaş, etnik köken, cinsiyet gibi faktörleri de tahmin edebiliyor. Bununla da kalmayarak topladığı tüm verileri kaydedip, daha sonra kullanılmak için bir arayüzde derliyor.

EBT Tarama İstasyonu

EBT Tarama İstasyonu Nedir?

EBT Tarama İstasyonu, termografi yolu ile vücut sıcaklığının deri üzerinden fizyolojik ve teknolojik sınırların el verdiği en yüksek doğruluk oranı ile ölçülmesi amacıyla tasarlanmış bir tarama/ölçüm cihazı olarak nitelendiriliyor. Vücut sıcaklığı ise yapay zeka ve derin öğrenme teknolojilerinin birlikteliği ile anatomik olarak en uygun noktalardan ölçülüyor. Ayrıca yapılan tüm ölçümler yaş, cinsiyet, ırk gibi biyometrik veriler ile harmanlanarak değerlendiriliyor. Belirlenen eşik değeri aşan ölçümler lokasyon ve zaman bazlı olarak biyometrik verileri alınan kişi ile eşlenik olarak saklanıyor. Bu veriler daha sonra salgının yayılma tahminlerinde kullanılıyor ve önlemleri almak için iyi bir referans oluyor.

EBT-Scan Özellikleri

  • 8 – 14μM spectral aralık ve 1920×1080 çözünürlük, 160×120 termal çözünürlük
  • 0.05 – 0.1 ° C termal çözünürlük ve 50 – 70mK termal hassasiyet
  • 15cm’den 3m’ye kadar ölçüm imkanı
  • Kendi kendini düzeltme/kalibrasyon (NUC) fonksiyonu
  • Her iki gözün de iç Canthus’undan ayrı ayrı ölçüm
  • Kişileri eşsiz kimlikler ile otomatik olarak etiketleme (biometrik yüz datası)
  • Ölçmeyi etkileyecek gözlük gibi aksesuarları algılama ve uyarma
  • İzotermal renkli ekran
  • Renk aralığı / sıcaklık ölçeği ile sıcaklık aralığı gösterme
  • Bazal sıcaklık tahmini
  • Eşik değerler aşıldığında alarm verme
  • Sesli ve görüntülü uyarı, SMS ve Email yolu ile bildirim
  • Ölçüm yapılan kişide yaş, cinsiyet, ırk ve duygu durumu algılama ve yorumlama

EBT-Scan Nasıl Çalışıyor?

Akıllı termal kamera, kişilerin sırasıyla termal kameranın karşısında konumlanmasıyla çalışıyor. Termal kameranın karşısına geçtiğinizde halihazırda etkin olan yapay zeka öncelikle yüzünüzü tanımlıyor. Yüz tanımlandıktan sonra her iki üst ve alt göz kapaklarınızın kesişim noktası olan canthus bölgesi (gözyaşı kanalı) algılanıyor. Bu noktalar, vücut sıcaklığının en hızlı tespit edilebildiği noktalardan biridir. Bu yöntem bu sebeple genel olarak kontrol kapılarında veya kalabalık taramanın mümkün olmadığı yerlerde uygulanıyor.

Yüz ve canthus tespiti sonrasında, eğer kişinin daha önce fotoğrafı sisteme eklendiyse, kimlik tespiti yapma yeteneği de var. Bununla birlikte yapay zekanın yapmış olduğu cinsiyet, yaş, duygu durumu, etnik köken gibi tahminler de ekranda belirtiliyor. Ayrıca cihaz canthus bölgesinden ölçüm yaptığı için gözlük veya güneş gözlüğü kullanıp kullanılmadığı da tespit edilerek uyarı veriliyor. Bu sayede gözlüğün çıkartılıp daha doğru ölçümün yapılabilmesi sağlanıyor.

EBT-Scan Pro Mode

Akıllı termal kameranın standart çalışma şeklinin dışında bir de Pro Mode olarak adlandırılan gelişmiş bir modu bulunuyor. Bu mod daha gelişmiş vücut sıcaklığı tespitinin yapılabilmesi için geliştirilmiş.

Bu modda, videoda görebileceğiniz üzere canthus noktalarının haricinde birden fazla noktadan ölçüm yapılıyor. Bu sayede ölçüm süresinin saniyenin 10’da 1’i süresine düşürüldüğü ifade ediliyor. Anlık olarak vücut sıcaklığını tespit edebilen modda, alarm sıcaklığının üzerinde vücut sıcaklığına sahip kişiler için yine alarm bulunuyor. Ayrıca Pro Mode, standart moddaki yaş, cinsiyet, etnik köken ve kimlik tespiti gibi özellikleri de içermeye devam ediyor. Yine gözlük ve güneş gözlüğü tespit edilirse kişi uyarılıyor. Ayrıca yüzünüzde maske varsa yine bir uyarı alıyorsunuz.

EBT-Scan Fast Mode

Standart ve Pro Mode dışında bir de Fast Mode olarak adlandırılan hızlı tespit modu bulunuyor. Bu mod daha çok insanların hızlı bir şekilde belirlenen noktadan geçişlerini sağlamak için kullanılıyor. Yine termal kamera karşısına geçmek gerekse de tespit süresi oldukça düşük. Bu mod, standart moddaki gibi canthus noktalarından vücut sıcaklığı tespiti yapıyor. Ancak yaş, cinsiyet ve etnik köken gibi yapay zeka analizleri yapmıyor. Bunun sebebi de, tarama süresinin kısaltılması. Bu modun nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorsanız, alttaki videoyu izleyebilirsiniz;

Başarılı bir geliştirici tarafından ortaya çıkarılan bu projenin gerekli destekleri alarak mümkün olan en kısa sürede alanlarda olmasını diliyoruz.

Kaynak: hARDWAREMANIA

İlginizi çekebilir: Bir bilgisayar korsanının şifrenizi kırması ne kadar sürer?