Anasayfa Haber Apple, AMD Yerine Kendi GPU’sunu Kullanabilir

Apple, AMD Yerine Kendi GPU’sunu Kullanabilir

Apple GPU

Teknoloji devi Appple, ARM64 geçişi sonrasında AMD Radeon grafik işlemcileri terik edip kendi özel GPU’larını kullanmaya başlayacak gibi gözüküyor.

WWDC 2020 ile Apple, Mac sistemlerinde kendi ARM işlemcilerine geçeceğini resmen açıklamıştı. Yani bundan böyle A Serisi işlemciler Mac’lerdeki yerini almış olacak. Öte yandan, şirket sadece işlemci ile kalmayacak gibi gözüküyor. İddialara göre Apple, ARM64 işlemcilerinin yanına kendi geliştirdiği özel GPU’ları da ekleyebilir. Bu da AMD GPU desteğinin sona erebileceği anlamına geliyor.

Geleceğin ARM tabanlı Mac bilgisayarlarının özel bir Apple GPU kullanacağına dair sinyaller olduğuna dikkat çekiliyor. Öncelikle şirketin üç nesildir kendi özel GPU mikro mimarisini kullandığı hatırlatılıyor. A11 Bionic ile başlayarak şirket bünyesine kattığı Imagination Technologies’in PowerVR çözümlerini kullanmaya başlamıştı.

Apple GPU performansı da bir benchmark testi ile ortaya çıkmıştı. A12Z Bionic çipsetteki 8 çekirdekli GPU, hem Ryzen 5 4500U hem de Core i7-1065G7 işlemcilerdeki iGPU’ları OpenCL testinde marjinal olarak geçmeyi başarmıştı. İşlemcinin aldığı düşük puanlarda ise Rosetta 2 katmanının etkili olduğu tahmin ediliyor.

12 çekirdekli özel ARM barındıracak ilk Mac’lerin bu yılın sonlarında piyasaya sürülmesi bekleniyor. 12 çekirdekte 8 performans ve 4 verimlilik çekirdeği olacağı da bilgiler arasında. Kullanılacak GPU’nun ise iPhone 12 içerisinde yer alacak A14 Bionic’teki daha yetenekli bir silikon olacağı tahmin ediliyor.

Bakalım Apple’ın ARM macerası şirkete istediğini sağlayabilecek mi?

İlginizi çekebilir: ARM Tabanlı Mac Modelleri Boot Camp ile Windows Desteklemeyecek