Anasayfa Haber PS2’de Kırma İşlemi Yapılmadan Korsan DVD Çalıştırıldı

PS2’de Kırma İşlemi Yapılmadan Korsan DVD Çalıştırıldı

PS2 Korsan DVD Çalıştırma

PS2’de korsan oyun DVD’leri demo DVD’lerdeki tanımlama yöntemi kullanılarak çalıştırılabiliyor.

Bir yazılım mühendisi, PlayStation 2 konsolunda herhangi bir kırma işlemi yapmadan oyunları DVD‘ye yazarak çalıştırmanın yolunu buldu. PS2, 2000 yılında piyasaya sürülse de halen dönem oyunlarını oynamak isteyenlerin gözdesi durumunda. Ayrıca konsolun halen tüm zamanların en çok satan oyun konsolu unvanına sahip olduğunu da belirtelim.

Konsolun çıkış yaptığı 2000 yılından bu yana çeşitli hack işlemleri geliştirilse de kimi maliyeti bakımından, kimi de elektronik yeteneği istemesi bakımından her kullanıcıya hitap etmiyordu. Ayrıca bu yöntemler, homebrew yazılımını çalıştırarak başarıya ulaşıyordu. Homebrew yazılımının çalıştırılması için de ancak HDD ve harici bellek kullanımı ya da doğrudan konsolun donanımına müdahale edilmesi gerektiğini belirtelim.

CTurt, yeni bir yöntem geliştirmek için daha önce PS2 oyunlarının tanıtımı amaçlı dağıtılmış ve doğrudan PS2 ile gelen demo DVD’lerini incelemeye başlamış. İnceleme sonrası ise demo DVD’lerinin PS2 için daha önce bilinen yöntemleri uygulamak zorunda kalınmadan oyunları çalıştırabilecek temel bir koruma yöntemi (Yabasic) içerdiğini fark etmiş. Tüm bu aşamalardan sonra mühendis, GitHub‘da kaleme aldığı blog yazısında, yaptığı denemelerde yöntemin pratik gibi gözükmesine rağmen göründüğü kadar kolay olmadığını ve konsolun sadece PAL (analog TV sistemleri için Avrupa görüntü standardı) sürümüne özel bir durum olduğunu belirtmiş.

Yöntem kısaca, demo DVD’lerinin PS2 donanımı tarafından tanınmasını sağlayan Yabasic altyapısına dayanıyor. Bu sistemi kendi yazdırdığı oyun DVD’lerine uygulayan CTurt, bu şekilde başarıya ulaşabilmiş.

Mühendis ayrıca lafta da kalmayarak bir video ile yöntemi gözler önüne seriyor. Geliştirdiği yöntem ile halihazırda yazdırdığı Shadow of the Colossus oyununun DVD’sini deneyen CTurt, orijinal DVD’den farksız olarak oyunu sorunsuz oynayabiliyor.

Son olarak mühendis blog yazısında konsolun PAL sürümünü gerektiren hack yönteminin farklı gereksinimleri olduğu da belirtmiş. Konsolun şimdilik sadece 3.04, 3.10 ve 3.11 firmware sürümleri başarıya ulaşabiliyor. Ancak bu durumun kalıcı olmadığını, üzerinde çalışılarak diğer sürümlerde de kullanılabileceği söylüyor. Hatta bununla da kalmayarak PS1, PS3 ve PS4’te de bu yöntemin uygulanabileceği belirtiliyor.

GitHub: FreeDVDBoot

İlginizi çekebilir: Oyun Dünyasının Esrarengiz Yapımı Entombed’in Gizemi