Anasayfa Makale Oyun Dünyasının Esrarengiz Yapımı Entombed’in Gizemi

Oyun Dünyasının Esrarengiz Yapımı Entombed’in Gizemi

Entombed’in Gizemi

Atari, bir dönemin efsanesi olarak tarihte yerini almış oyun konsollarından bir tanesi. Pek çoğumuz çocukluk döneminde oyunculuğa girişimizi bu konsollar ile yapmıştır. 1982 yılında piyasaya sürülen Entombed ise konsolun gizemli oyunlarından.

Atari ve muadili konsollarda, oyunların içerisinde saklı olan kodlama yöntemlerinin oldukça değerli olduğunu ve kaybolmaması adına kodlama teknikerlerinin bu oyunlar üzerinde çalıştığını biliyor muydunuz? Atari dönemi göz önüne alındığında, aslında ortada çok değerli işlerin olduğu su götürmez bir gerçek. O dönemim kısıtlı donanım imkanları ile, derin kodlama sayesinde yapımcılar biz kullanıcılara büyük nimetler sunmayı sağlamış durumda. Derin kodlamanın yanı sıra, yaratıcı düşüncenin de değerine burada değinmek gerek. Video oyun tarihçileri ve dijital arkeologlar da mevcut durumun farkına varmış olacak ki eskiye nazaran artık atari oyunlarını daha fazla inceliyorlar.

Dijital arkeolog ve video oyun tarihçilerinin, bu oyunları özellikle incelemesinin altında yatan temel amaç ise yapımcıların kısıtlı donanım ile yapılan kapsamlı oyunları kullanıcıya nasıl sunulduğunu kavramak. Aynı zamanda, yapımcıların ürettiği bu oyunlardan ders alarak, yeni oyunlara bu yöntem ile daha fazla içerik katmak ve eski oyunların kılavuzluğunu kullanmak. Bu noktada özellikle bir oyun araştırmacıların oldukça dikkatini çekmekte: Entombed (Atari 2600).

Entombed, Tom Sloper tarafından tasarlanan ve Steven Sidley tarafından programlanabilir bir Atari 2600 oyunu. Oyun, 1982 yılında US Games isimli firma tarafından piyasaya sürüldü.

Oynanış

Oyuncu, sürekli olarak yatay simetri ile dikey kaydırma labirentinde aşağı doğru hareket eder ve ekran boyunca hareket eden düşmanlardan kaçınırken olabildiğince uzağa gitmeye çalışır. Oyuncu bir canavarla temas ederse ölür ve oyun sona erer. Labirent sürekli olarak ekranda yukarı doğru kayar ve oyuncu herhangi bir yönde hareket edebilirken, bu kaydırma eylemi oyuncuyu çıkmazda sıkıştırabilir, oyuncunun konumu ekranın dışına kaydırılırsa oyun da sona erer. Oyuncu, bir duvar boşluğunu kaldırabilen ve oyuncunun çıkmaz sokaktan çıkmasına olanak tanıyan büyük bir noktayla temsil edilen bir “kırma” öğesi toplayabilir. İki oyunculu modda, her iki oyuncu aynı anda labirenttedir.

Entombed’in içerdiği gizem

Entombed oyunun labirentleri pek çok akademik araştırmaya konu olmuştur. Bunun altında yatan temel sebep ise oyunun o dönemki donanım sınırlamarından dolayı kısıtlı olan ROM kapasitesinde sunduğu labirent oluşturma algoritması. Oyunun mekaniğine genel geçer bir şekilde göz atacak olursak, oyundaki yapay zekanın oyun içindeki karakter ya da karakterlerin hareket etmesi adına bir duvar veya boşluk çizip çizmeyeceğine karar vermesi gerekiyor. Bu nedenle oyun içerisindeki mevcut her kare ‘’duvar’’ veya ‘’duvar yok’’ şeklinde -1 ya da 0 ifadesini kullanıyor.

Entombed oyunun sahip olduğu algoritma labirentin bir bölümünü analiz ederek labirentin geri kalanını nasıl kodlanacağına karar veriyor. Oyun Tetris parçalarına benzeyen beş adet kare ve bir adet karo kullanıyor. Oyunda kullanılan bu karo parça kendisinden sonra her satırda, bir sonraki karenin doğasını belirliyor. Bir sonraki karenin ne olacağını belirleyen mantık oyunun kodundaki olası değerler tablosunda sınırlandırılmıştır. Temel anlamda oyun içerisinde bulunan her beş kare, mevcut olan karonun değerlerine bağlı kalarak duvar ya da boşluk meydana getiriyor.

Entombed’in Gizemi

Araştırmacılar Entombed hakkında pek çok olasılığı değerlendirmiş olmasına rağmen, oyunun sahip olduğu kompleks yapıyı tam anlamıyla özümseyememiş durumda. Oyunun sahip olduğu yapıyı daha iyi anlayabilmek adına oyunun yapımcılarından biri olan Steve Sidley’e ulaşmışlar. Sidley’in araştırmacılara anlattıkları ise oldukça ilginç.

Sidley, oyunun sahip olduğu sistemin aslında bir temel labirent sistemi olduğunu söylemiş. Sidley ayrıca, kodlamayı işini kaybetmiş madde bağımlısı bir yazılımcıya yaptırdığını belirtmiş. Ayrıca dediğine göre yazılımcı ile iletişime geçildiğinde, yazılımcının kodlamayı sarhoşken yaptığını ve aklına fikrin bir anda gelip bir gecede öylece yazdığını ve sabah uyandığında ise nasıl yaptığını hatırlamadığını belirtmiş.

Anlatılan bu sebepten ötürü, çağın ilerisinde olan bir oyunun sahip olduğu kodlamanın nasıl yapıldığı tam anlamı ile çözülebilmiş değil. Entombed oyunun içerisinde yer alan kodlamanın değeri, özellikle günümüzdeki VR oyunları için oldukça önem arz etmekte. Söz konusu kodların, sınırlı kaynak ile çalışan VR platformları için oldukça faydalı olması bekleniyor. Araştırmacılar Entombed gibi nice unutulmuş, keşfedilmeyi bekleyen çok fazla oyun olduğunu belirtiyor.

Konu ile alakalı akademik çalışma yapmak isteyenler ve daha fazla bilgiye sahip olmak isteyenler, kaynakları ve daha fazlasını hemen aşağıda bulabilir.

 

İlginizi çekebilir: Winamp’a Ne Oldu?