Anasayfa Haber Yüzde 50 Daha İyi Sıkıştırma Sunan H.266 Kodek Duyuruldu

Yüzde 50 Daha İyi Sıkıştırma Sunan H.266 Kodek Duyuruldu

H.266/VVC Kodek Standardı

Aynı kalitede boyutları %50’ye kadar düşüreceği iddia edilen H.266 8K çözünürlük, HDR ve 360 derece video standartlarını destekliyor.

Fraunhofer HHI, mevcut H.265/HEVC (Yüksek Verimli Video Kodlama) standardının yerini alacak en son video sıkıştırma standardı H.266/Çok Yönlü Video Kod Çözücüsü’nü (VVC) duyurdu. Yeni standart Fraunhofer HHI tarafından Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm ve Sony gibi sektör paydaşlarıyla ortaklaşa geliştirildi.

Oldukça ilginç bir iddiada bulunan Fraunhofer, yeni standartla birlikte videolarınızın kalitesi aynı kalırken boyutlarının yarıya indirilebileceğini söylüyor. Öte yandan yeni standardın video aktarımı ve depolamada önemli bir rol oynayacağının altı çiziliyor.

H.266/VVC Kodek Standardı

H.265/HEVC, 2013 yılında piyasaya sürülmüştü ve şimdi yedi yıl sonra önemli bir güncelleme alıyor. Yeni H.266/VVC, görsel kaliteden ödün vermeden önceki standart H.265/HEVC’ye göre veri gereksinimlerini yaklaşık %50 azaltarak gelişmiş sıkıştırma imkanı tanıyacak.

Bunun yanında SD’den HD’ye 4K ve 8K’ya kadar tüm video çözünürlüklerinin verimli iletimini ve depolanmasını sağlıyor. Ayrıca yüksek dinamik aralıklı (HDR) video ve çok yönlü 360° videoyu destekliyor. Bu bağlamda şirketlerin ve tüketicilerin H.266 standardını benimseyerek kullanmayı kabul edip etmeyecekleri ise henüz bilinmiyor.

İlginizi çekebilir: Windows Kodek Kütüphanesinde Kritik RCE Açığı Tespit Edildi