Anasayfa Haber Intel Xe Mimarisi Bu Kez Mobil Iris Grafiklerinde Göründü

Intel Xe Mimarisi Bu Kez Mobil Iris Grafiklerinde Göründü

Intel Xe Iris Grafik yongası, 768 çekirdek ve 1300 MHz saat hızlarıyla listelendi.

Intel’in yaklaşmakta olan Xe mimarili dahili grafiklerinin potansiyel performansına geçtiğimiz haftalarda göz atmıştık. Bunun yanında Tiger Lake mobil işlemcinin yer aldığı bir dizüstü bilgisayarın Battlefield 5 performansına bakmıştık. Şimdi ise önümüzdeki Tiger Lake CPU’lar için geliştirilen Intel Iris Xe Grafiklerinden faydalanan bir yonga keşfedildi. Bu yeni yonga, önümüzdeki aylarda tanıtılacak olan 11. nesil Tiger Lake mobil işlemci ailesinin bir parçası ve dizüstü bilgisayarlarda yerini alacak.

Her şeyden önce bir Xe GPU’nun ilk kez Iris adı altında listelendiğinin altını çizelim. ‘Intel Iris Xe Graphics’ olarak adlandırılan çip, 768 çekirdeğe eşdeğer olan 86 Yürütme Birimi barındırıyor. Bu, mobil aygıtlarda Xe-LP (Düşük Güç) mimarisi için tam bir yonga yapılandırması.

intel xe iris

Intel’in DG1 harici ekran kartı da benzer bir çekirdek yapılandırmasına sahipti. Ancak tamamen Xe mimarisinin optimizasyonu için tasarlandı ve DG1 SDV adını alıyordu. Bu arada DG1 SDV, masaüstü pazar için piyasaya sürülmek için amaçlanmadı. Masaüstü platform için satışa sunulacak harici ekran kartlarının ilk etapta DG2 olarak adlandırılacağını biliyoruz.

Iris GPU’nun diğer özelliklerine baktığımızda 1 MB L2 önbelleğe sahip olduğunu ve 1300 MHz çekirdek saat hızlarına ulaştığını görüyoruz. 1300 MHz değeri, çoğu Tiger Lake CPU’sunda standart bir GPU saat hızı olacak gibi görünüyor. Nitekim aynı saat hızlarını daha önceki birden fazla sızıntıda görmüştük.