Anasayfa Makale Sunucu İçin İşletim Sistemi Seçimi: Ubuntu mu, CentOS mu?

Sunucu İçin İşletim Sistemi Seçimi: Ubuntu mu, CentOS mu?

Sunucu İçin İşletim Sistemi Seçimi

Sunucular için hangi Linux dağıtımı mantıklı? Ubuntu mu yoksa CentOS mu? Bu makalemizde cevaplıyoruz.

Günümüzde birçok sunucuda açık kaynaklı olması, maliyet düşüklüğü ve özgür yazılımlar nedeniyle Linux işletim sistemleri tercih ediliyor. Çekirdek aynı olmasına karşın dağıtımlar arasında gerek kullanım olsun gerek hazırlanma amacı olsun bazı farklar bulunuyor. Kimi Linux dağıtımı normal kullanım için yayınlanırken kimi dağıtımlar da daha çok profesyonel kullanım ve sunucular için piyasaya sürülüyor.

Profesyonel amaçla ve sunucularda sıkça kullanılan Linux dağıtımlarına bakacak olursak Ubuntu ve CentOS dağıtımlarının pastanın büyük dilimini ellerinde tuttuklarını görüyoruz.

CentOS mu yoksa Ubuntu mu? Yeni sunucu sahibi olmuş veya projesi için sunucusunu kullanmak üzere bir işletim sistemi kurmak isteyenlerin hep sorduğu ve araştırdığı sorulardan birisi bu. Bu iki dağıtımda da aynı çekirdek kullanılıyor. Buna karşın birinin diğerinin yerine tercih edilmesinin nedenlerine bakacak olursak stabilite, kullanışlılık ve esneklik asıl etmen.

Bu yazıda iki dağıtımı karşılaştırıp, aradaki farkların neler olduğuna değineceğiz.

CentOS ve Ubuntu’ya İlk Bakış

CentOS, profesyonel sunucu ve bilişim çözümleri üreten aynı zamanda lisanlı bir dağıtımı da olan Red Hat firması tarafından geliştirilmeye devam eden bir dağıtım. Red Hat Enterprise Linux ücretsiz sürümü olarak da geçen CentOS, sunucular üzerinde oldukça sık kullanılmakta. Kararlılığı ve kaynak tüketimi bakımından sunucu dağıtımı arayanları kendi yanına çekmeyi başarıyor.

Ubuntu ise Canonical ve Ubuntu topluluğu tarafından geliştirilen bir dağıtım. Geliştiricilerin ve birçok kullanıcının göz bebeği konumundaki dağıtım olması ve kullanım kolaylığı sıkça tercih edilme nedenlerinden birkaçı. Debian tabanlı bir dağıtım olan Ubuntu, kullanıcılara oldukça iyi bir deneyim vaat ediyor.

Dağıtımlar: Ubuntu CentOS
Paket Yönetimi: Debian ile gelen APT-GET RPM ile YUM  (Yellowdog Updater Modified)
Güncelleme: Sürüm başına daha kısa destek alıyor. Sürüm başına daha uzun destek alıyor.

Kimler Tarafından Destekleniyor?

Profesyonel amaçlı kullanımlar için en önemli ve dikkat edilmesi gereken şeylerden biri dağıtımların kimler tarafından desteklendiğidir.

Az önce de bahsettiğimiz üzere CentOS, bilişim sektöründe oldukça bilinen bir firma olan Red Hat tarafından destekleniyor ve geliştiriliyor. Sunucu sistemleri odaklı çıkarılan bu dağıtımda kararlılık, uzun vadeli kullanım ve güncelleme desteği profesyonel şekilde kullanıcılara sunuluyor.

Ubuntu ise Canonical ve topluluk tarafından destekleniyor. Sürüm bazında CentOS’a kıyasla daha kısa vadeli güncelleme alıyor. Ayrıca iki senede bir yayınlanan “Long Term Support” yani “LTS” sürümlerine 5 sene güncelleme ve destek sunuluyor. Kullanım oranı yüksek olduğundan dağıtım hakkında internet üzerinde bolca kaynak bulmak mümkün.

CentOS dağıtımları hakkında yayınlanmış kaynaklar ise kullanıcı sayısı azlığı da hesaba katılırsa daha az. Yine de geliştiriciler olabildiğince kaynak sunmaya çalışıyorlar.

Ubuntu dağıtımlarında CentOS’a göre daha sık sürüm yükseltmeleri, geçişleri olduğundan bu hanesine bir eksi olarak yazılıyor. Ama LTS sürümleri tercih edilerek uzun vadeli kullanımlar da mümkün.

CentOS dağıtımlarında ise geliştirici firma güvenlik güncellemeleri ve açık tespiti konusunda özverili bir şekilde çalışmakta. Ayrıca her sürümün 4 senelik bir desteğe sahip olması kurumsal ve sunucu amaçlı kullanımda rahatlık sağlıyor.

Kullanışlılık

Kullanışlılık ve kaynaklar ele alındığında her iki dağıtım da zengin ve projelerde kullanıma uygun. CentOS tercih edildiği takdirde ek olarak kendisine özgü bir web paneline de sahip.

Dağıtımlar ile beraber cPanel kullanımına gelecek olursak Ubuntu dağıtımları başarıyla çalıştırsa da CentOS’a göre pek verimli değildir. CentOS hanesine bu nedenle bir artı daha yazılıyor.

Paket Yönetimi ve Güvenlik

CentOS dağıtımında Red Hat tarafından geliştirilen YUM paket yöneticisi kullanılıyor. Hızlı kullanım, otomatik güncellemeler ve güzel bir deneyim sunması tercih sebebi.

Ubuntu tarafında ise Debian tabanlı olması nedeniyle APT paket yönetim sistemi kullanılıyor. Güvenlik açısından bu iki dağıtım incelendiğinde CentOS daha uzun sürede güncellenip geliştirildiği için güvenlik açıkları Ubuntu dağıtımlarına nazaran daha az ve kapatılmış olabiliyor. Tabi bu her zaman aynı değil.

Sonuç

Sunucular için işletim sistemi tercihi yazımızda CentOS ve Ubuntu dağıtımlarını detaylıca ele almış olduk.

Ubuntu genelde kullanım kolaylığı ile öne çıkıyor ve bu nedenle deneyimi az olan kullanıcılar veya özelleştirmeyi seven profesyoneller tarafından kullanılıyor. Daha çok rahatlık sağlıyor. Rahatlık ve özelleştirme seviyorsanız Ubuntu tercih edebilirsiniz.

CentOS ise daha çok profesyonel kullanıma özgü geliştirilmesi, stabilitesi, profesyonel sektöre hitap etmesi nedeniyle deneyimli kullanıcılar ve uzmanlar tarafından tercih ediliyor. Biz de yeni sunucumuza geçtiğimizde tercihimizi CentOS 8’den yana kullanacağız. Hız, rahatlık ve stabilite istiyorsanız, bu dağıtım sizin için de uygun bir seçim olabilir.