Anasayfa Video DJI Mavic Air 2: Fly More Combo Drone İncelemesi

DJI Mavic Air 2: Fly More Combo Drone İncelemesi

DJI’ın son teknoloji uçuş güvenliği sensörleri, kamera ve yeniden tasarlanmış bir kumandayla sunduğu Mavic Air 2 modelini detaylı şekilde inceledik.

Öncelikle belirtmeliyim ki bu drone bana ait, inceleme için bize ödünç gelen bir numune değil. Kendi paramla aldım ve şahsi amatör video prodüksiyon işlerimde kullanıyorum. Solo Dağcı YouTube kanalımda bu drone ile çektiğim görüntülerden oluşturduğum kısa seyahat filmlerimi bulabilirsiniz.

Genel Özellikler

DJI Mavic serisiyle drone piyasasında kendisine oldukça sağlam bir isim yaptı.  Piyasada en az DJI kadar başarılı Skydio ve Parrot Anafi gibi drone modellerini de görmekteyiz, bu da biz kullanıcılar için iyi bir şey. Bu sayede rekabetin ve inovasyonun artmasıyla, her geçen yıl daha iyi özelliklere sahip dronelar piyasaya sürülüyor.

Mavic Air 2 modeli 570 gram ağırlığında ve katlandığında 180 uzunluk × 97 genişlik × 84 mm yüksekliğe sahip oluyor. Mavic Mini ile Mavic 2 Pro arası boyutlara sahip diyebiliriz.

Katlanabilir, hafif ve küçük boyutlu olması bu modeli seyahat videosu ve resimleri çekenler için oldukça kullanışlı yapıyor. Bunun yanı sıra ilk versiyon Mavic Air’a göre kamerasında, menzilinde ve maksimum uçuş süresinde önemli iyileştirmeler yapılmış.

Uzaktan Kumanda

Mavic Air 2 modelini önceki versiyondan ayıran en önemli özelliklerinden biri tamamen baştan tasarlanan kumandası. Bu uzaktan kumandalara cep telefonunuzu takıp ekran olarak kullanıyorsunuz. Uzaktan kumandayı ve drone’u çalıştırıp DJI Fly uygulamasını başlattığınızda, drone uçuş, kamera, güvenlik ayarlarını yapabiliyorsunuz.

Telefona USB kablosu aracılığıyla bağlanan yeni kumanda artık daha büyük bir pil kapasitesine sahip ve telefonunuza bağlandığında onu şarj etmeye başlıyor. Telefonu kumandaya takmak için kumandanın önündeki sürgülü kısmı yukarıya doğru çekiyorsunuz. Bu kısmın dibinde gizlenmiş olan kısa kabloyu telefonunuza takıyorsunuz. DJI maksimum uyumluluk için kutuya Micro USB, USB-C ve Apple Lightning uçlara sahip kablo koymuş.

Antenler akıllıca bir tasarımla telefon tutacağına gizlenmiş. Tutacağın üst kısmı anten görevi görüyor. Anten demişken Mavic Air 2 modeli DJI’ın son sinyal iletim teknolojisi olan OccuSync 2.0’ı destekliyor. Bu kumandayla kullandığınızda 6 km’ye kadar 1080p video aktarım mümkün oluyor. Bizim ülkemizde CE standartları geçerli olduğu için malesef maksimum menzil 6 km’ye düşürülüyor.

ABD’de geçerli olan FCC standartlarında bu menzil 10 km. DJI Go uygulamasını kullanan eski DJI Mavic Air’ı sahte GPS uygulamalarıyla ABD’deymiş gibi gösterip FCC modu aktif edilebiliyordu. Ancak Air 2 ile kullanabileceğiniz tek uygulama olan DJI Fly bu tür hileler ile kandırılamıyor.

Bu yeni kumanda eskisine göre daha büyük ve ağır çünkü pil kapasitesi oldukça artırılmış. Bir diğer değişiklik de kumandada ekranın olmaması. Ergonomi açısından oldukça iyi diyebileceğimiz kumandanın Xbox One kontrolcüsü gibi rahat bir tutuşu var. Çantada yer kaplamaması için kullanmadığınızda thumbstick başlıkları çevrilip çıkarılıyor ve kumandanın altındaki silikon ceplere sıkıştırılıyor. Bunları kaybetme ihtimaline karşı FlyMore Combo’yla birlikte kutuya yedek başlıklar eklenmiş.

Kamera Özellikleri

Mavic Air 2’nin sensörü QuadBayer adında ilginç bir teknolojiyle geliyor. Aslında bu teknoloji yeni değil. Huawei P20 Pro gibi akıllı telefonlarda da bir süredir görmekte olduğumuz bir teknoloji. Mavic Air 2’deki sensör yarım inç büyüklüğünde ve 12 Megapiksel çözünürlüğünde. Sensöre takılı 28 mm odak açısına ve f2.8 sabit diyaframa sahip bir lens bulunuyor. Bu kamera 3 eksenli bir gimbal üzerine sabitlenmiş. Gimbal, uçuş esnasında oluşabilecek titreşimleri önlemede oldukça başarılı. Aracı katlayıp çantasına kaldırdığınızda yanında gelen gimbal koruyucuyu da takmanız tavsiye ediliyor.

Quadbayer teknolojisi sensörün her bir renkten sorumlu mozaiğini dörde bölüyor. Üreticiler bununla birlikte çözünürlüğü ve detayı artırdığını belirtse de sonuçlara baktığımızda bunun pek doğru olduğu söylenemez. Quadbayer teknolojisinin gücü HDR kayıtta ortaya çıkıyor. Sensördeki her renk mozaiği 4 parçaya bölünüyor demiştik. Bu parçalardan bir kısmı düşük pozlamayla, bir kısmı yüksek pozlamayla çalışabiliyor. Böylelikle sahnedeki gölge ve parlak noktalardaki detaylar daha iyi korunmuş oluyor.

Video modları

Mavic Air 2’nin en çarpıcı video özelliklerinden birisi 4k/60p çekim yapabilmesi. Orjinal Mavic Air’da sadece 30p görebiliyorduk. Bu anlamda bu çok iyi bir gelişme. Projenizde final çıktınız 60p olmasa bile 60p’de çekip sonra kurgu esnasında bunu 30p ya da 24p yaparak bir miktar akıcı slow motion etkisi elde etmek oldukça hoş bir hava katabiliyor.

HDR modu bir diğer öne çıkan video özelliği. Bu modda fark eden şey normal modda çekim yaptığınızda biraz daha karanlık ya da daha aydınlık olan noktalardaki detayların daha iyi korunması. Ayrıca renklerde de bir miktar değişime sebep oluyor.

HDR modunun bir negatif yanı maksimum 30 kare saniye çekebilmeniz, bir diğer negatif yanı da manüel video kontrollerini tamamen devre dışı bırakması. Bu modda enstantane ve ISO gibi ayarları değiştiremediğiniz gibi, pozlama kilidini de aktif hale getiremiyorsunuz. Bunun profesyonel kullanıcıları bir miktar üzeceğini tahmin ediyorum. Çünkü çekim yaparken sahnedeki değişiklikler sonucu kameranın pozlamayı değiştirmesi, profesyonel video işlerinde istenmeyen bir sonuç.

Şahsen beğendiğim bir diğer video yeniliği bitrate’in 120 Megabit’e çıkarılması. Böylece Mavic Air 2, Mavic 2 Pro’dan bile daha yüksek bitrate’li video çekiyor. Bu da çok fazla ince detay ve nüans içeren sahnelerde h.264 ve h.265 kodeklerinin sıkıştırma algoritmalarının çok agresif çalışmasının ve bloklanma dediğimiz görüntü bozulmalarına sebep olmasının önüne geçiyor.

Fotoğraf modları

Fotoğraf modlarında da DJI bize birden çok seçenek sunmuş. Normal 12 megapiksellik fotoğrafların yanı sıra 48 megapiksel fotoğraf, smart yani akıllı fotoğraf, AEB yani auto exposure bracket seçeneği ve panoramik resim modları mevcut.

Benim tecrübeme göre çoğu durumda akıllı mod size en iyi sonucu veriyor. Çünkü HDR dediğimiz, farklı ISO değerlerinden birden çok resim çekip bunları kendi içinde kombine eden bir mod. Renkler, keskinlik ve pozlama konusunda oldukça tatmin edici sonuçlar veriyor.

48 Megapixel sadece bir pazarlama sloganı mı?

Sensörü daha küçük parçalara bölerek detay artırılabilir mi sorusun cevabı ise maalesef hayır oluyor. Çünkü 48 Megapiksel ve 12 Megapiksel fotoğrafları yan yana koyup yakınlaştırıp baktığınızda, 48 Megapikselin size fazladan detay kazandırmadığını görüyorsunuz.

Bunu eleştirmekle birlikte kameranın 12 Megapiksel ile gayet kaliteli ve detaylı fotoğraflar çekebildiğini de söylemem gerek. O sebeple zaten bunun üzerinde fazladan çözünürlük ve detaya ihtiyacınız olmuyor .

Uçuş Modları

Tripod modu, Normal mod ve Spor modu olarak 3 uçuş modu mevcut. Bunların değiştirdiği en önemli unsur ise uçuş hızı. Tripod modu yavaş, sinematik çekimler yapmak istiyorsanız ve acemi bir pilotsanız tavsiye ettiğimiz mod. Normal mod bu hız limitlerini bir tık kaldırıyor. Eğer yüksek irtifada uçuyorsanız hareket etkisini daha iyi vermek için bu mod tercih edilebilir. Son olarak spor modunda drone saatte 68 km hıza ulaşabiliyor.

Uygulamanın izin verdiği maksimum irtifa 500 metre ve drone CE standartlarının geçerli olduğu bir ülkede çalıştığında 6 km video aktarım menziline sahip. Bu tabii ki araçla pilot arasında ağaç yada bina gibi engeller olmadığı zaman geçerli. Civardaki kablosuz sinyal paraziti de menzili düşüren bir faktör. Bu anlamda drone ile aranızda bir engel olmayan şehirlerden uzak, dağ gibi arazilerde en iyi menzili elde etmeniz olası.

Air 2’de kullanılan katlanabilir pervaneler yine orijinal Air’e göre daha sessiz çalışıyor.

Uçuş süresi

DJI, Mavic Air 2’nin maksimum uçuş süresini 34 dakika olarak belirtiyor. Bu süre ideal koşullar altında elde edebileceğiniz bir sonuç. Havadaki rüzgara, manevra sıklığınıza, gimbalı ne sıklıkla oynattığınıza ve kayıt yapıp yapmadığınıza göre değişebiliyor.

Benim elde ettiğim ortalama uçuş süresi genelde 30 dakika oldu ki bu bile oldukça iyi bir süre.

Rüzgar dayanıklılığı

Mavic Air 2 rüzgara karşı oldukça dayanıklı. Mavic Mini gibi küçük boyutlu droneların en büyük sorunu bu olmuştur. Drone güçlü rüzgar algıladığı anda DJI Fly uygulaması altından size sesli ve görsel uyarı şeklinde gösteriyor, derhal irtifa düşürmenizi tavsiye ediyor.

Karadeniz kıyısında uçururken esen güçlü poyraz sebebiyle bu uyarıyla karşılaşsam da, drone’u güvenli bir şekilde indirmeyi başardım. Rüzgar o kadar kuvvetliydi ki drone çalışmadığında pervaneleri hızlıca döndürmeye yetiyordu. Tabii ki riski en aza indirmek ve yüksek uçuş süresi elde etmek için ideal koşullar altında uçurmak en iyisi.

Fly More Kombo içeriği

Bu modeli Fly More Combo setiyle alırsanız yaklaşık 8500 TL gibi bir fiyatı var. Bu fiyata DJI size toplam 3 pil, üçlü pil şarj cihazı, yedek pervaneler, üçlü ND filtre seti, yedek thumbstick başlıkları ve tüm bu parçaları taşıyabileceğiniz şık bir çanta veriyor. Uzak yerlerde drone şarj etmeden uzun süre çekimler yapmayı planlıyorsanız, Fly More Combo’yu edinmek daha doğru bir seçim olacaktır.

Çanta gerçekten oldukça taşınabilir boyutlarda ve içinde neredeyse hiç boş yer yok. Buna rağmen düzenli ve güvenli bir yerleşime sahip. Düşmelere ve darbelere karşı çantanın dolgu malzemesi içeren kenarları var.

ND Filreler

DJI tarihinde bir ilk olarak Fly More Combo’ya 3 değerde ND filtre dahil etmiş; ND16, 64 ve 256. Bunlar hem fotoğraf çekerken, hem de videoda oldukça kullanışlı. Videocuysanız bilirsiniz, lensin diyaframı sabit olduğu için parlak gün ışığı altında yaptığınız video çekimlerinde pozlamayı ayarlamanızı sağlayan tek unsur enstantaneyi artırmaktır.

Ancak kabul gören kural kaç kare saniyede çekiyorsanız, enstantaneyi onun 2 katı yapmaktır. Enstantaneyi çok artırdığınızda filmlere has o motion blur etkisini kaybediyorsunuz ve görüntü çok amatörce çıkıyor. ND16 filtreyi kullanarak sensöre giden ışığı biraz kesip, enstantaneyi düşürebiliyorsunuz. ND64 ve ND256 ise daha çok timelapse için düşünülmüş filtreler.

Focus Track ve APAS 3.0 modları

Mavic Air 2, toplam 3 adet akıllı takip modu içeren Focus Track özelliğiyle geliyor. Bunun kullanımını oldukça basit yapmışlar. Takip etmek istediğiniz kişi ya da objelerin çevresinde cep telefonu ekranınıza dokunarak bir kare çiziyorsunuz ve uygulama o objenin farkında oluyor. Daha sonra uygulamak istediğiniz takip modunu seçiyorsunuz. Bu modlar arasında Active Track, Point of Interest ve Spotlight var. Bunlarla bir kişiyi ya da objeyi hareket ederken takip edebileceğiniz gibi, çevresinde istediğiniz hızda dönebiliyor ya da kamerayı bir kişi veya objeye kilitleyip drone’u etrafında istediğiniz şekilde uçurabiliyorsunuz. Bu modlar elbette pek çok yaratıcı çekim tekniğine kapı aralıyor.

İşin güzel yanıysa drone kişi veya objeleri takip ederken engel algılama özelliğinin de devrede olması. Engel algılama modu demişken, bu özelliğin en güncel sürümü olan APAS 3.0 ile geliyor drone. Ön, yan ve alt tarafında sensörlere sahip olan drone, bu sayede çevresinin 3 boyutlu bir haritasını oluşturuyor ve engellere göre yönünü değiştirebiliyor. Mesela bir orman patikasında yürürken bu özellik oldukça kullanışlı.

Burada keşke dediğimiz bir nokta yanlarda da hareket sensörlerinin olmasıydı. Daha pahalı olan Mavic 2 Pro’da yan tarafta da sensörler olması, bize bu eksikliğin maliyet sebebiyle olduğunu düşündürüyor.

APAS 3.0 modu 4K ve 2.7K çözünürlükte 60,50,48 kare saniye modlarında ve 1080p 120, 240 kare saniye modlarında çalışmıyor. Ayrıca drone’u spor moduna aldığınızda bu mod yine devre dışı kalıyor.

İzinler

Mavic Air 2 ağırlık olarak 500 gram üzeri bir drone olduğu için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün İHA1 sınıfına dahil. Bu da drone’u uçurmak için kayıt ettirmeniz ve İHA1 pilotluk lisansı almanız gerektiği anlamına geliyor.

Sonuç değerlendirmesi: Mavic Air ve Mavic 2 Pro’yla karşılaştırma

Mavic Air 2 hakkında kesin söyleyeceğimiz bir şey varsa, o da Mavic 2 Pro’nun yerini almaya gelmediği olabilir. Hemen her konuda Mavic 2 Pro daha üstün bir drone. Kamerası büyük 1 inç sensöre sahip, değişken diyaframı var, Hasselblad’ın renk biliminden faydalanıyor.

Video söz konusu olduğunda Mavic 2 Pro belirgin şekilde daha net ve güzel sonuçlar üretiyor. Fotoğraf konusunda ise Mavic Air 2, Mavic 2 Pro’ya oldukça yaklaşmış.

Mavic Air 2 fiyatına göre oldukça tatmin edici özellikler sunuyor. Uçuş süresi, menzil, hafiflik, taşınabilirlik ve zengin FlyMore Combo içeriği sayesinde güzel içerikler üretmek için tam donanımlı bir araç kiti edinmiş oluyorsunuz.

Kesin olan bir şey var ki, Air 2 orjinal Mavic Air’ı her konuda geçiyor. Eğer bir Mavic Air kullanıcısıysanız ve aracınızı güncellemek istiyor, ancak Mavic Pro’ya bütçeniz yetmiyorsa, Air 2 kesinlikle en mantıklı seçenek olacaktır.