Anasayfa Haber Rusya ve Çin, Koronavirüs Aşı Araştırmalarını Çalmakla Suçlanıyor

Rusya ve Çin, Koronavirüs Aşı Araştırmalarını Çalmakla Suçlanıyor

Hack Koronavirüs

Belirli bilgisayar korsanlarının koronavirüs aşısıyla ilgili bilgileri çalmaya çalıştığı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya çapında çeşitli gelişim aşamalarında olan 160’ın üzerinde farklı koronavirüs aşısı var. Bu aşıların mevcudiyeti konusundaki endişelerin artmasına rağmen, Rusya ve Çin gibi bazı ülkelerin, araştırma verilerine erişmek için diğer ülkelerdeki kilit kurumlar üzerinde siber saldırılar kullandıkları iddia ediliyor.

ABD, Kanada ve İngiltere hükumet yetkilileri, bir grup devlet destekli bilgisayar korsanını üniversitelere, diplomatik kurumlara ve uluslararası sağlık kuruluşlarına yönelik devam eden bir saldırı için suçluyor. İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’ne (NCSC) göre, saldırganlar yeni koronavirüs için aşıların geliştirilmesi ile ilgili bilgi almaya odaklanmış gibi görünüyor. Tüm bulgular, Rus istihbaratı Cosy Bear olarak da bilinen ünlü APT29 hack grubuna işaret ediyor.

Koronavirüs

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı ve Kanada İletişim Güvenliği Kuruluşu ise NCSC’nin değerlendirmeleri katılıyor. Cozy Bear’ın çok sayıda farklı araç ve teknik kullanarak özel bilgileri çalmaya çalıştığı doğrulandı.

İngiltere, Rus İstihbarat Servislerini saldırılara karşı açıkça kınadı. Ayrıca bu eleştiri oklarının önünde sadece Rusya bulunmuyor. FBI ise Mayıs ayında koronavirüs çabaları konusunda casusluk yapmak için hacker’ları finanse ettiği gerekçesiyle Çin’i de benzer şekilde suçlamıştı.