Anasayfa Makale PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

PlayStation 5
PlayStation 5

PlayStation 5 hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu rehberimizde anlatıyoruz.

PS5 veya tam adıyla PlayStation 5, Sony’nin beşinci ev konsoludur ve Kasım 2013’te piyasaya sürülen PS4’ün bir üst segmenti olarak kabul edilir. Yeni konsolun 2020’nin tatil döneminde piyasaya sunulacağı duyurulsa da henüz kesin olarak satışa çıkarılacağı tarih bilinmiyor. Ayrıca, şu an bazı perakendeciler tarafından ön sipariş duyuruları yayınlanmış olmasına rağmen şirket tarafından bir fiyat bilgisi de henüz resmi olarak açıklanmadı.

Bu PS5 rehberinde, PlayStation 5’in tüm özelliklerini sizler için derledik. SSD, ray tracing ve 3D ses de dahil olmak üzere PS5’in donanımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi paylaşacağız. Ek olarak, rehber içerisinde PS5 için duyurulan tüm oyunları ve PS5 lansman oyunlarını bulacaksınız.

PlayStation 5: Donanım

PlayStation 5, Sony’nin şimdiye kadar ürettiği en güçlü PlayStation’dır. Güçlendirilmiş ve özelleştirilmiş bir CPU ve GPU‘ya ek olarak; sistem aynı zamanda ultra yüksek hızlı bir SSD sabit sürücüye de ev sahipliği yaparak benzeri görülmemiş yükleme hızları ve yepyeni deneyimler sağlıyor. Ayrıca konsol ek olarak; donanım destekli ray tracing, 120 FPS’ye kadar destek, göz kamaştırıcı 8K çıkış ve 3D ses kalitesi özelliklerine de sahip.

  • Ultra yüksek hızlı SSD, içeriklerin hiç olmadığı kadar hızlı yükleneceği anlamına geliyor. Ayrıca, önceki konsollara göre daha hızlı veri işlenebilecek. Bu özellik Ratchet & Clank: Rift Apart‘ta görülen boyutlar arası geçişler gibi oyun geliştiricilerine yeni olanaklar getiriyor.
  • Donanım destekli ray tracing, ışık ışınlarının tek tek işlenmesine olanak sağlayarak önceki konsollarda görülenden çok daha gerçekçi yansımaların ve gölgelerin oluşturulmasını sağlayacak. Böylelikle, geliştiriciler daha inandırıcı görseller oluşturacak ve Gran Turismo 7 gibi oyunlarda gerçekçiliğin sınırları zorlanacak.
  • Önceki konsolların aksine 120 FPS desteğiyle, belirli oyunların daha düzgün çalışmasına olanak tanınıyor. Oyunların çözünürlük açısından nasıl performans göstereceğine dair kararı vermek oyun geliştiricisine ait olsa da PS5 yüksek çerçeve hızında pürüzsüz ve akıcı bir oyun deneyimi sunuyor.
  • 8K çıkış, PS5’in 4320p çözünürlüklü ekranlarla uyumlu olacağı anlamına geliyor. Bir kez daha söylemek gerekirse, çözünürlükler her geliştiricinin kendi takdirine bağlıdır ama oyunların büyük çoğunluğunun HDR ile doğal 4K özellikli ekranlarda çalışması bekleniyor.
  • PlayStation, Tempest Engine ile güçlendirilen 3D ses kalitesi özelliğiyle aynı anda binlerce ses kaynağını tek tek işleyebilme ve oyun sırasında keyfinizi artıracak sürükleyici ses manzaraları oluşturma yeteneğiyle daha derin bir deneyim sunuyor.
PS5
PS5

Teknik Özellikler

PlayStation 5’in teknik özellikleri, şimdiye kadar piyasaya sürülen en güçlü PlayStation olduğu anlamına geliyor. Aşağıda PlayStation 5’in donanım bileşenlerinin tam dökümünü bulabilirsiniz:

Bileşen Özellik
CPU 3,5 GHz’de 8x Zen 2 Çekirdek (Değişken Frekans)
GPU 2,23 GHz’de 36 CU (Değişken Frekans), 10.28 TFLOP
GPU Mimarisi Özelleştirilmiş RDNA 2
Bellek 16 GB GDDR6/256-bit
Bellek Bant Genişliği 448GB/s
G/Ç İş Hacmi 5,5GB / s (Ham), Tipik 8-9GB / s (Sıkıştırılmış)
Depolama 825 GB Özelleştirilmiş SSD
Genişletilebilir Depolama NVMe SSD Slotu
Harici Depolama USB HDD Desteği
Optik Sürücü (İsteğe Bağlı) 4K UHD Blu-ray Sürücü

SSD

Sony’nin bu kez, şaşırtıcı derecede yüksek aktarım hızlarına ulaşabilmek için özelleştirdiği SSD‘sine verdiği önem oldukça fazla. Bu teknoloji, PlayStation 5’te oyunların daha hızlı yükleneceği anlamına geliyor. Aynı zamanda Ratchet & Clank: Rift Apart‘ta sergilenen boyutlar arası geçişler gibi yeni oyun olanaklarına da daha profesyonel bir zemin oluşturuluyor.

Aşağıdaki karşılaştırma tablosu birkaç farklı cihaz arasındaki G/Ç verimi farklarını gösteriyor. Burada PlayStation 5’in rakiplerine kıyasla veri işlemede ne kadar hızlı olduğunu görebilirsiniz:

Bileşen PS5 Xbox Series X PS4
G/Ç İş Hacmi 5.5GB/s (Ham)

8-9GB/s (Sıkıştırılmış)

2.4 GB/s (Ham)

4.8 GB/s (Sıkıştırılmış)

~50-100MB/s

 

Depolama alanı açısından, PlayStation 5’in SSD’si 825GB kapasiteye sahip ama isterseniz uyumlu NVMe SSD sürücüleri satın alarak bunu genişletebilirsiniz.

Geriye dönük uyumluluğa sahip PS4 oyunlarınızı, PlayStation 5’in SSD’sine kurarak da geliştirilmiş yükleme hızlarından yararlanabiliyorsunuz ama yine de depolama alanından tasarruf etmek isterseniz, depolama alanınızı önemli ölçüde genişletecek harici bir HDD sabit sürücü bağlama seçeneğiniz de mevcut.

Ray Tracing

Ray tracing, ışık ve gölgenin gerçek dünyada çalışma şeklini sanal dünyaya aktarmak için tasarlanmış bir grafik teknolojisidir. Gerçekte; ray tracing, her ışık ışınını kaynağından simüle ettikten sonra takip ederek çalışıyor ve foto-gerçekçi sahneler ortaya çıkartıyor. Disney Pixar gibi büyük sinema şirketleri tarafından filmlerde kullanılan teknolojiyle aynı olan ray tracing teknolojisi sayesinde gerçekten çarpıcı sonuçlar elde ediliyor. Ray Tracing Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey yazımızı bu teknoloji hakkında daha fazla bilgi edinmek için inceleyebilirsiniz.

Beklenen birçok PlayStation 5 oyununda bu teknolojinin etkisini göreceğiz. Örneğin; Ratchet & Clank: Rift Apart’ta Clank’in metalik gövdesini parlak ve ışığı yansıtan bir yapıda gösterebilmek için ray tracing teknoloji kullanılıyor. Bir diğer örnek olarak Gran Turismo 7’de hem sürücülerin kaskları üzerinde hem de araçların dış cepheleri ve kokpitlerin üzerinde yine ray tracing teknolojisinden faydalanıldığını görebiliyoruz.

3D Ses Desteği

PlayStation 5’in Tempest Engine tarafından güçlendirilen 3D Ses desteği, 1000 farklı potansiyel ses kaynağından seslerin mekansal konumlandırma simülasyonununu ifade ediyor. Daha açık ifade etmek gerekirse, bu teknoloji konsolun sesleri daha doğal bir şekilde oluşturmasını sağlayarak; konsolun boşlukları simüle etmesini ve sesleri sizin konumunuza göre doğru bir şekilde yerleştirmesine olanak tanıyor. Örneğin, oyun esnasında bir kişi arkanızdan yürürse, PS5 bu ayak izlerinin konumunu işleyecek ve onları gerçek hayattaki gibi duyacaksınız.

Bu teknoloji sadece geniş oyun yelpazesini daha da geliştirmek için kullanılmakla kalmayıp yeni oyun mekanikleri geliştirilmesine de yardımcı olacak. Görme yeteneğinizin bozulduğu ve oyun içerisinde hareket edebilmek için sesli yönergelere ihtiyacınız olduğu bir anda 3D Ses desteğiyle yolunuza devam edebileceksiniz. Üstelik, bu teknoloji erişilebilirliği artırarak görme engelli kişiler için ekran eylemlerini daha doğru bir şekilde iletmeye yardımcı oluyor.

Gran Turismo 7
Gran Turismo 7

PlayStation 5: Oyunlar

Bir konsol, eğer oynayacak bir oyununuz yoksa hiçbir anlam ifade etmez. Sony ise PlayStation 5’i “Play without limits!” yani “Limitler olmadan oyna!” sloganıyla pazarlıyor. Şu anda yeni nesil konsol için duyurulan oyunlardan sadece bazıları olarak Marvel’s Spider-Man, Gran Turismo 7 ve Horizon Forbidden West karşımıza çıkıyor.

Ayrıca PlayStation 5, geriye dönük olarak PS4 oyunlarınızla da uyumlu olacak. Yani yeni nesil konsolda lansmandan itibaren binlerce PlayStation 4 oyununu oynayabileceksiniz. Henüz PS5 tarafından PS1, PS2 ve PS3 gibi daha eski sürümlerin de desteklenebileceğine dair bir duyuru gelmedi. Bununla birlikte belirli oyunlar için bir yükseltme yolu da olacak. Yani belirli bir oyunun PS4 sürümüne zaten sahipseniz PS5 sürümünü ek ücret ödemeden oynayabileceksiniz.

Şu ana kadar Assassin’s Creed Valhalla, Cyberpunk 2077, Destiny 2, DIRT 5, Far Cry 6, FIFA 21, Madden NFL 21, Marvel’s Avengers, NBA 2K21, Watch Dogs Legion gibi oyunların PS4 sürümlerinin ek bir ücret ödemeden PlayStation 5’e de aktarılabileceğini biliyoruz.

PlayStation 5: DualSense

DualSense; Sony’nin yeni nesil PlayStation 5 kontrol cihazının adıdır ve PS1’de ilk kez tanıtılan DualShock aksesuar serisinin tekrarıdır. Bu oyun kolu gelişmiş imersiyon (daldırma) özellikleri nedeniyle DualSense adını almış olsa da aslında PS4 kontrol cihazı olan DualShock 4 ile benzer tasarım felsefesini paylaşıyor.

Temel özellikleri arasında dokunsal geribildirim, uyarlanabilir tetikleyiciler ve yerleşik mikrofon düzeni bulunmaktadır:

  • Dokunsal geribildirim, DualShock 4’te bulduğunuz gürültülü motorlara benzer şekilde çalışıyor ancak duyum çok daha hassas olduğu için oyun sırasında daha belirgin duyumlara izin veriyor.
  • Uyarlanabilir tetikleyiciler, kontrol cihazının L2 ve R2 düğmelerinin çekerken hissettiğiniz direnci dinamik olarak ayarlamanıza olanak tanıyor, yani oyunda bir yay ipi gerdiğinizde ağırlaşıyor veya yüksek hızlarda fren yapmaya çalıştığınızda daha güçlü bir sıkma gerektiriyor.
  • Yerleşik mikrofon düzeni, çevrimiçi oyunlarda arkadaşlarınızla ve yabancılarla iletişim kurmak için artık bir kulaklığa ihtiyacınız olmayacağı anlamına geliyor. İsterseniz özel bir mikrofon bağlayabilirsiniz ama temel iletişim için yalnızca DualSense kontrol cihazının kendisiyle konuşmanız yeterli.

“Oluştur” Düğmesi

DualSense’in “Oluştur düğmesi, DualShock 4’ün dokunmatik yüzeyinin solunda bulunan ‘Paylaş’ düğmesinin geliştirilmiş hali olarak karşımıza çıkacak. Sony bu teknoloji için; “oyuncuların dünyayla paylaşmalarına kolaylık sağlayan epik oyun içerikleri oluşturmalarına veya sadece kişisel eğlencelerine yönelik yeni yollar sunuyor” diyor. Fakat henüz bu düğmenin ne tür özellikler içereceğine dair bir duyuru yapmadı.

PlayStation 5: PS Plus

PS Plus veya PlayStation Plus, Sony’nin abonelik hizmetidir. Aylık veya yıllık ücret karşılığında üyelik, çevrimiçi çok oyunculu oyun erişimi, ücretsiz aylık oyunlar, özel fırsatlar ve indirimler ve bulut saklama alanları gibi çeşitli avantajlar sunuyor.

  • Çevrimiçi çok oyunculu oyun erişimi, PlayStation Network’ü kullanarak arkadaşlarınızla ve yabancılarla karşılıklı ya da birlikte oyun oynama imkanı sunuyor.
  • PS Plus’ta aktif aboneler ücretsiz aylık oyunlarla ödüllendiriliyor. Şu anda üyeliğin bir parçası olarak kaç adet ücretsiz PS5 oyunu dağıtılacağı bilinmiyor ama halihazırdaki kullanıcılar iki PS4 oyunu alıyorlar. PlayStation 5’teki geriye dönük uyumluluk özelliğini de düşünecek olursanız, bu da oldukça avantajlı bir kazanç.
  • Düzenli fırsatlar ve indirimler, PS Plus üzerinden dijital yazılımda büyük tasarruf sağladığı için tartışmasız en cazip avantajıdır. Teklifler değişiklik gösterse de aktif bir PS Plus abonesiyseniz, PS Store satın alımlarında en iyi fiyatı alacağınız garanti ediliyor.
  • Bulut saklama alanları, oyunlardaki ilerlemenizi yedeklemenizi sağlıyor. Siz de böylece verilerinizi sistemler arasında kolayca aktarabiliyorsunuz. Ayrıca, donanım arızalarınızda Sony’nin sunucularında saklanan verileriniz sayesinde güvende kalıyorsunuz.

PlayStation 5: PS Now

PS Now veya PlayStation Now, Sony’nin bulut tabanlı stream abonelik hizmeti olarak öne çıkıyor. Google Stadia gibi, bu yazılım da PlayStation oyunlarını yerel donanımda çalıştırmanıza gerek kalmadan deneyimlemenizi sağlıyor. Yazılım, Netflix içeriğine benzer şekilde Internet üzerinden çalıştırılıyor. PS Now’ın avantajı, içeriğin PS4 gibi donanımlara yerel olarak indirilebilmesi ve oynatılabilmesi ve bu da haliyle bu hizmeti Xbox Game Pass için de bir rakip haline getiriyor.

Japon devi henüz PS Now’ın PlayStation 5 üzerinde nasıl çalışacağını açıklamadı ama hizmetin büyütülmesine duyulan ilgiyi ifade etti. Şu anda hizmet, PS4 ve bilgisayarda yayınlanabilen PS3 ve PS4 yazılımlarını destekliyor.

PS5 Aksesuarlar
PS5: Aksesuarlar

PlayStation 5: Aksesuarlar

Sony, PlayStation 5 ile birlikte piyasaya sürülecek bir dizi resmi aksesuar programını açıkladı. Opsiyonel aksesuarlar arasında yer alan parçalar şöyle: Medya Kumandası, HD Kamera, DualSense Şarj İstasyonu ve Pulse 3D Kablosuz Kulaklık.

Medya Kumandası

Şık ve çok kullanışlı olan PS5’in Medya Kumandası, ses tanıma özellikli bir mikrofonla birlikte geliyor. Ayrıca, konsol ve DualSense kontrol cihazı ile aynı iki tonlu renge sahip. Eğer tüm multimedya ürünleriniz arasında bir düzen arıyorsanız, renk konusunda da gözünüze hoş gelecek bir uyumla karşı karşıya kalacaksınız.

HD Kamera

PlayStation Kamera’nın geliştirilmiş bir versiyonu olan PlayStation 5’in HD kamerasında çift 1080p lens bulunuyor ve streamerlar için önemli bir aksesuar olarak piyasaya sunuluyor. Televizyonunuzun üstüne sabitlemek için kullanılabilecek akıllıca düşünülmüş iki çeşitli ve kapaklı tasarımıyla dikkat çekiyor.

DualSense Şarj İstasyonu

İki DualSense oyun kolunu da aynı anda şarj edebileceğiniz ve saklayabileceğiniz bu şarj istasyonu da kontrol cihazı gibi iki tonlu bir tasarıma sahip. Bu kez USB-C şarj girişini oyun kolunun alt kısmında görüyorsunuz.

Pulse 3D Kablosuz Kulaklık

PS5’in tescilli Tempest Engine destekli 3D ses teknolojisinden yararlanmak üzere tasarlanan Pulse 3D Kablosuz Kulaklıklı Mikrofon Seti ayrıca oyun oynarken yüksek kaliteli bir iletişim kurabilmeniz için gürültü önleyici iki mikrofonla donatılmış.

PlayStation 5 aksesuarları hakkında daha fazla bilgiye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

PlayStation 5: İşletim Sistemi

Sony henüz PlayStation 5’in işletim sistemi hakkında çok fazla açıklama yapmadı ancak kullanıcı ara yüzünün tasarım açısından PS4’lerin genel bir revizyonu şeklinde olacağını tahmin edebiliyoruz. PS5’in tasarımcısı SSD sabit diski sayesinde bu cihazın kelimenin tam anlamıyla “yıldırım hızında” olacağını söylüyor.

Ayrıca PS5 oyun menülerini direkt olarak işletim sistemine entegre ediyor. Yani örneğin bir oyunu çok oyunculu modda oynamak istiyorsanız, bu özellik sayesinde hızlıca ön yükleme yapabiliyorsunuz.

PlayStation 5: Uygulamalar

PlayStation 5; her şeyden önce bir oyun konsolu ancak PS4 gibi, bir dizi farklı multimedya uygulamasını da barındırıyor. Mesela Netflix, Amazon Prime Video ve BBC iPlayer’ı bu uygulamalar arasında göreceğiz.