Anasayfa Haber Intel Alder Lake ve Hibrit Teknolojisi, Bu Kez Linux Yamalarında Keşfedildi

Intel Alder Lake ve Hibrit Teknolojisi, Bu Kez Linux Yamalarında Keşfedildi

Intel Alder Lake

Intel, hibrit yapıdaki işlemcileriyle 8 büyük ve 8 küçük çekirdeği bir araya getirerek 16 çekirdeğe kadar destek sunabilir.

Intel’in katkıda bulunduğu ve imzaladığı bir Linux çekirdek yaması, yaklaşmakta olan “Alder Lake” işlemci ailesinin Hybrid Teknolojisine sahip olacağını doğruladı. Bu yamada “Hybrid Çekirdek/Atom İşlemcileri” gibi bir ibare yer alırken “Lakefield ve “Alder Lake” işlemci ailesinden bahsedilmiş.

Yeni Linux yaması muhtemelen Linux çekirdeğine hibrit çekirdek topolojisi için destek ekliyor. Böylece silikonda bulunan iki farklı çekirdek türü arasındaki çalışma prensibi daha anlaşılır hale getirilebilir.

Intel Alder Lake

Mavi takımın resmi olarak duyurduğu Lakefield mobil işlemcileri hatırlayalım. Bunlar tıpkı ARM big.LITTLE yapısı gibi düşük güçlü ve performanslı olmak üzere iki çekirdek çeşidi içeriyordu. 3D Foveros teknolojisi ile inşa edilen yongalarda bir adet yüksek performanslı Sunny Cove ve dört adet düşük performanslı Tremont çekirdeği kullanılıyordu. Hatta yeni Lakefield CPU teste girdi ve Snapdragon 8cx ile kıyaslanmıştı.

Alder Lake ailesi de neredeyse aynı yapıdaki işlemcilerden oluşacak lakin çekirdekler çok daha güçlü olacak. Bu bağlamda sekiz güçlü Golden Cove ve sekiz düşük profilli Gracemont çekirdeği kullanılacağı ilk gelen bilgiler arasında. İki nesil sonrası, yani 12. nesil masaüstü işlemciler muhtemelen yeni Gen 12 Xe dahili grafik işlemciler barındıracak. Üstelik henüz çok erken olmasına rağmen kısa bir zaman önce Alder Lake adını taşıyan bir işlemci teste girmişti ve entegre grafiklerin teknik özelliklerine göz atmıştık.

Son dönemde gelen haberler ışığında artık Intel’in 12. nesil işlemcilerinde heterojen yapıdaki çekirdekleri kullanacağından eminiz. CPU üreticisi bu hamlesiyle birlikte çok köklü değişikliklere imza atacak ve donanım dünyası tarafından merakla bekleniyor. Mavi ekip ayrıca DDR5 teknolojisinden yararlanma planları da yapıyor. Nihai sonucun nasıl olacağını görmemiz için ise beklememiz gerekiyor. Son olarak, Alder Lake platformunu 2021 sonları veya 2022 başlarında piyasada görmeyi beklediğimizi belirtelim.