Anasayfa Haber Ryzen 5000 Cezanne APU, SiSoftware Testinde Keşfedildi

Ryzen 5000 Cezanne APU, SiSoftware Testinde Keşfedildi

ryzen 5000 Cezanne APU

Henüz erken mühendislik örneği olan Cezanne APU, vaziyete bakılırsa gelişmiş Vega GPU ile gelecek ve mevcut yapılandırmasını koruyacak.

Yaklaşık 2 ay önce AMD’nin Ryzen 5000 serisi APU’ları hakkında yeni detaylar öğrenmiştik. Cezanne kod adına sahip bu yongaların önümüzdeki yıl mobil segment için piyasaya sürülmesini bekliyoruz. İlk sızıntılar, Cezanne ailesinin yeni Zen çekirdek mimarisi ve daha gelişmiş Vega grafikleriyle birlikte geleceğini ortaya koymuştu. SiSoftware veri tabanında keşfedilen girdiler ise Cezanne serisi yonganın bazı testlere tabi tutulduğunu gösteriyor.

Şu anda gizemli APU’lar için kod adı veya OPN (Sipariş Numarası) bulunmuyor. SiSoftware, işlemciyi “AMD Celadon-CZN Renoir” olarak tanımlıyor. Celadon adı aynı zamanda geçmişteki Renoir yongalarla birlikte görünmüştü ve bir anakartı temsil ediyordu. CZN ise muhtemelen Cezanne’in kısaltması.

ryzen 5000 Cezanne APU

Grafik tarafında, Vega grafik mimarisinin gelişmiş bir sürümünü temel alan 8 Hesaplama Birimi bulunuyor. Her hesaplama birimi, toplam 512 akış işlemcisini bir araya getiren 64 akış işlemcisini içinde barındırıyor. Bu, mevcut amiral gemisi Ryzen 4000 ‘Renoir’ APU’larla aynı çekirdek sayısı anlamına geliyor. İlginç olan ise, saat hızı Ryzen 4000 APU’lara göre sadece 100 MHz daha yüksek.

Karşılaştıracak olursak, mevcut Ryzen 7 4800U 1.750 MHz hızında çalışan 8 Vega Hesaplama Birimine sahip. Cezanne çipinin Ryzen 7 4800U’nun yerini alıp almayacağını ise henüz net olarak söyleyemiyoruz. Görünüşe bakılırsa hesaplama birimi ve çekirdek sayıları aynı kalırken saat hızlarında bazı artışlar göreceğiz. Öyle ki teste giren bu APU henüz mühendislik örneği ve piyasaya çıkmasına daha uzun zamanlar var. Yani birçok değişime uğraması muhtemel.

CPU cephesinde bir bilgi göremesek de Cezanne serisinin yeni Zen 3 mikro mimarisini kullanması bekleniyor. Ayrıca yüksek ihtimalle TSMC’nin 7nm FinFET üretim teknolojisi kullanılacak. Önümüzdeki yıl çıkış yapacak dizüstü bilgisayarlarda kullanılması beklenen Ryzen 5000 Cezanne serisi için daha fazla ayrıntıya ihtiyacımız var ve önümüzdeki süreçte yeni bilgileri aktarmaya devam edeceğiz.