Anasayfa Haber Intel, Xe Grafikleri İçin Düğmeye Bastı: İlk Adım Tiger Lake Mobil İşlemciler

Intel, Xe Grafikleri İçin Düğmeye Bastı: İlk Adım Tiger Lake Mobil İşlemciler

Intel DG2 Harici GPU

Xe Grafik Mimarisi dizüstü, masaüstü ve yüksek performanslı bilgi işlem alanında kullanıma sunulacak. Xe’den güç alan ilk ürünler ise Tiger Lake mobil işlemciler olacak.

Intel, 2020 Architecture Day kapsamında Alder Lake-S masaüstü işlemcilerden Tiger Lake mobil işlemcilere, 10nm SuperFin üretim teknolojisinden Xe HPG sınıfı oyuncu ekran kartlarına kadar birçok önemli konuya değinmişti. Mavi takım Xe GPU teknolojisi, stratejisi ve planlaması hakkında da bazı detaylar verdi.

Intel Xe GPU

Entegre Xe grafikleri, Tiger Lake dizüstü bilgisayar işlemcilerinin en dikkat çekici yanlarından biri olacak gibi görünüyor. Henüz resmi olarak onaylanmış test sonuçlarımız olmasa da bu zamana dek gördüğümüz birçok sızıntı bunu doğrular nitelikteydi. Tiger Lake entegre grafikleri, erken testlere bakılırsa Ryzen 4000 mobil cihazlarda kullanılan Vega 11 yongaları geride bırakmayı başarıyor.

GPU tarafında pazarı domine eden taraf hep NVIDIA ve AMD Radeon isimleri olmuştu. Intel’in bu durumu değiştirmek için planlar yaptığını ilk olarak 2019 yılında öğrendik. Ancak o zamanlar HPC sınıfını, yani süper bilgisayarlar ve veri merkezlerine yönelik olan Ponte Vecchio ismini duyduk.

Intel Xe GPU

Ancak Xe mimarisi ile işler değişecek ve hem UHD serisi hem de Iris+ grafikleri tarihin tozlu sayfalarına karışacak gibi görünüyor. Üstelik entegre grafiklerin dışında harici ekran kartlarını da piyasada göreceğiz. Üst düzeye hitap edecek Xe HPG sınıfı harici GPU’lardan bahsetmiştik. Bu kartlarda donanım destekli ışın izleme teknolojisi de bulunacak ve 2021 yılında piyasada olması bekleniyor.

Xe LP’ye Yakından Bakalım

Tiger Lake işlemcilerde Xe LP (Low Profile) GPU’lar kullanılacağını biliyoruz. Bu işlemciler yeniden tasarlanmış SuperFin transistörler teknolojisinden faydalanacak.

Intel Xe GPU

Yeni Xe entegre grafik işlemcileri daha geniş bir voltaj aralığına ve bunun yanında daha yüksek frekans hızlarına sahip olacak. Güç verimliliği artan yongalar daha az ısı üretirken daha kararlı çalışabilecek ve yüksek frekanslarla birlikte çok daha yüksek performanslar sergileyecek.

Ancak iyileştirmeler voltaj ve frekans artışı ile bitmiyor. Üst düzey Xe LP, Iris + G7’nin 64 sayısına kıyasla 96 yürütme birimi içeriyor. Bu yürütme birimlerinden her biri, Iris + G7’lerin iki katı genişlikte FP / INT Aritmetik Mantık Birimlerine sahip. Her 16 yürütme biriminin alt bölümü için yeni bir L1 veri önbelleği eklenirken L3 önbelleğinde 3 MB’dan 16 MB’a kadar bir artış yaşanacak. Bu iyileştirmeler ise gerçekten etkileyici.Intel Xe GPU

Xe LP’nin 96 EU (yürütme birimi) versiyonu, saat döngüsü başına Iris + G7’ye göre %50 daha fazla 32-bit Kayan Nokta performansı sunabiliyor ve önyükleme için daha yüksek frekanslarda çalışıyor.

Xe GPU’ların Geleceği

GPU pazarında başarılı olmanın en önemli noktalardan biri, birden çok pazara hitap edebilmek ve maliyetleri düşük tutabilmek. Intel Xe grafik çözümlerinin en önemli avantajlarından birisi ise ölçeklenebilirlik. Dizüstü bilgisayar, masaüstü ve veri merkezi gibi kategoriler için farklı yapılandırmalar hazırlanırken ürün modeli yukarı çıktıkça EU (Yürütme Birimi) sayısı artıyor.

AMD’nin Radeon serisi, oyuncular için ne kadar cazip olsa da yapay zeka uygulamalarında pek tercih edilmiyor. NVIDIA ise bu alanda daha ileride diyebiliriz. Ayrıca şirketin yazılım tarafında CUDA mimarisi için özel tasarlanmış kitaplıklar ve modellerden oluşan bir ekosistemi mevcut. Mavi takım, OneAPI ile bu alanda bazı yenilikler yapmayı hedefliyor. Böylece yapay zeka kodunu bir kez yazmak ve her yerde çalıştırmak mümkün olacak.

Sonuç olarak, Tiger Lake mobil işlemciler Eylül ayında piyasaya sürüldüğünde Xe LP grafiklerinin neler yapabileceğini görme fırsatı bulacağız. Devamında ise masaüstü ve bilgi işlem cephesindeki gelişmeler yaşanacak.