Anasayfa Haber Intel, 11. Nesil Tiger Lake ile Ryzen 4000 Serisine Rakip Olmaya Hazır

Intel, 11. Nesil Tiger Lake ile Ryzen 4000 Serisine Rakip Olmaya Hazır

Intel i5-10200H ve i7-10870H

Intel’in yeni 11. nesil Tiger Lake mobil yongaları, gücünü 10nm SuperFin üretiminden ve Xe grafik mimarisinden alacak.

Mavi takım, 2020 Architecture Day konferansında 10nm SuperFin üretim teknolojisi, oyunculara yönelik Xe mimarisi ve hibrit mimarili Alder Lake masaüstü işlemciler gibi birçok konuda önemli duyurularda bulundu. En somut ayrıntılar ise en yakın tarihte bizlerle buluşacak olan Tiger Lake dizüstü bilgisayar işlemcileri için geldi.

10nm SuperFin Üretimi

14nm üretim süreci gelişerek “14nm++++” şeklinde bir isimlendirme almıştı. 10nm süreci ise “10nm++” sürecindeyken Intel’in kendi mühendislerinin bile konuşmalar sırasında kafaları karışmaya başladı.11. Nesil Tiger Lake

Yeni SuperFin adı, “SuperMIM kapasitör tasarımı” ve “yeniden tasarlanmış FinFET transistörlerinin” bir birleşimi niteliğinde. Şirket 10nm sürecini olgunlaştırmayı başarırken artık voltajlar, frekanslar ve yeni nesil işlemcilere odaklanacak.

Tiger Lake ve Willow Cove Mikro Mimarisi

Tiger Lake, Ice Lake’te kullanılan Sunny Cove mimarisini izleyen Willow Cove mikro mimarisi üzerine inşa edildi. Tiger Lake ailesinin yeni SuperFin teknolojisinden faydalandığını da not düşelim. Willow Cove, eklenen güvenlik özellikleri, daha yüksek önbellek ve önemli ölçüde iyileştirilmiş saat hızları ile Sunny Cove’a bariz üstünlük sağlayacak.

11. Nesil Tiger Lake

Willow Cove ile artan saat hızı ise güç tüketim ve sıcaklık engeline takılmıyor. Nitekim Willow Cove işlemcileri, Sunny Cove işlemcilerinden hem daha geniş bir dinamik aralığa hem de daha yüksek verimliliğe sahip. Yani daha düşük ve daha yüksek voltajlarda çalışabiliyorlar ve frekans değerleri aynı voltaj değerlerinde daha yüksekte kalabiliyor.

11. Nesil Tiger Lake

Xe Grafikleri

Gelişmiş entegre grafikleri de unutmayalım. Ice Lake’deki Iris+ entegre GPU’lar nispeten zayıftı ve AMD’nin Vega 11 entegre mobil grafiklerinin gerisinde kalmıştı. Tiger Lake ise bunun yerine çok daha güçlü Xe LP mimarisini temel alıyor.11. Nesil Tiger Lake

Intel, Xe LP de dahil olmak üzere yeni Xe grafik serisini “sektör lideri” olarak tanımlıyor ve şirket henüz genel olarak kıyaslamalardan bahsetmiyor. Geçmişte gördüğümüz bazı sızıntılar ve test sonuçları ise bu söylemleri doğrular nitelikte.11. Nesil Tiger Lake

Son olarak Tiger Lake, Ice Lake’in desteklediğinden daha yüksek çözünürlüklerde daha fazla ekran çalıştırabilecek ve yapay zeka iş yüklerini daha iyi bir şekilde idare edebilecek.