Anasayfa Haber Blue Origin, Blue Moon Ay’a İniş Aracını NASA’ya Sundu

Blue Origin, Blue Moon Ay’a İniş Aracını NASA’ya Sundu

Blue Origin- Blue Moon Uzay Aracı

Blue Origin, mühendislik örneği olarak ürettiği Blue Moon aracı ile uzay yarışına dahil oldu.

Son dönemde NASA’nın onayı ve parasal desteğini almak için bir ticari uzay yarışı başlamış durumda. SpaceX’in ismini daha sık duyuyor olsak da Beal Group ve Virgin Galactic gibi şirketler uzay araştırmaları konusunda önemli işler yapıyor. Amazon CEO’su Jeff Bezos‘un sahibi olduğu Blue Origin ise yeni projesiyle bir adım öne çıkmış durumda. Blue Origin, kısa zaman önce geliştirdiği Ay araçlarının mühendislik örneğini NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’ne sundu.

Blue Origin- Blue Moon Uzay AracıLockheed Martin, Northrop Grumman ve Draper’dan gibi şirketlerden oluşan Blue Origin liderliğindeki İnsanlı İniş Sistem Ekibi, yaptıkları işleri göstermek için bu projeyi Johnson Uzay Merkezi’ne (JSC) taşıdı. 40 fit uzunluğunda olan ve nispeten ağır olduğu söylenen Blue Moon, gerekli testler ve denemeler sonrasında kullanıma hazır hale gelebilir. Üç yıldır geliştirilmekte olan sistemin inşası üç aşamadan oluşuyor.

İniş Elemanı

Aşağıda görünen kısım, Blue Moon kargo aracının ilk bölümü ve BE-7 LOX/hidrojen motoruna dayanıyor. Temel tasarlanma amacı ise Ay’a sağlıklı bir iniş yapmak. Projenin tamamlanması halinde Güney Kutbu da dahil olmak üzere Ay yüzeyinin herhangi bir yerinde hem mürettebat hem de kargo için çeşitli teslimat görevleri mümkün olacak.

Blue Origin- Blue Moon Uzay AracıYükselme Elemanı

Lockheed Martin, Ascent Element’ten sorumluyken mürettebatlı uçuş operasyonlarına ve eğitimine liderlik ediyor. Blue Moon aracının tabiri caizse gövdesini oluşturan bu bölüm, NASA’nın Orion uzay aracından esinlenilerek geliştirildi.

Blue Origin- Blue Moon Uzay AracıTransfer Elemanı

Uzay ve savunma teknolojileri alanında faaliyet gösteren Northrop Grumman, hem mürettebat hem de kargo için Lander’i yukarı ve aşağı hareket ettirmek üzere Transfer Element’ı geliştirdi. Bu bölümün üretimi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ikmal görevlerinde 13 kez görev yapan Cygnus kargo modülüne dayanıyor.

Blue Origin- Blue Moon Uzay AracıDraper

Draper ise bulmacanın son parçasını tamamlıyor. Bu şirket, önceki NASA keşif görevlerinde gösterdiği mürettebat dereceli algoritmalardan yararlanarak alçalma rehberliği ve uçuş sistemlerine liderlik ediyor.

İnşa edilen sistemlerden herhangi biri kullanılmadan önce birçok test ve deney yapılması gerekli. Blue Moon, tüm test ve çalıştırma simülasyonları için 2021 yılına kadar Johnson Uzay Merkezi’nde kalacak. Bu süre boyunca ekip, deneyimi ve iç sistemleri iyileştirmek için araca özellikler eklemeye devam edecek.