Anasayfa Haber Windows 98 ile Çalışan Mars Uzay Aracı Güncelleme Aldı

Windows 98 ile Çalışan Mars Uzay Aracı Güncelleme Aldı

2003 yılında fırlatılan Mars Express ve sahip olduğu MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) su sondası, zamanın en önemli işletim sistemlerinden biri olan Windows 98 üzerinde çalışan bir yazılıma sahip. Avrupa Uzay Ajansı’nın aracı şimdi gezegende su keşfetme şansını artırmak için büyük bir yazılım güncellemesi aldı.

ESA’nın MARSIS cihazı, 2018’de devasa yeraltı sıvı su akiferinin keşfinin anahtarıydı. Yeni yazılım güncellemesi sayesinde Mars katmanları ve Phobos daha ayrıntılı olarak incelenebilecek. ESA, Mars Express isimli uzay aracını 2003 yılında Kızıl Gezegen’e doğru seyahate çıkarmışken gezegenin yüzeyini keşfetmek için yaklaşık yirmi yıl harcadı.

Mars Express'ten görüldüğü gibi Mars'ın güney kutbu.
Mars Express’ten görüldüğü gibi Mars’ın güney kutbu.

MARSIS, su aramak ve Kızıl Gezegenin atmosferini incelemek için Mars yüzeyinden yansıyan düşük frekanslı radyo dalgalarını kullanıyor. Cihazın 130 fitlik anteni, Mars yüzeyinin yaklaşık üç mil altında arama yapabiliyor ve yazılım yükseltmeleri Dünya’ya geri gönderilen verilerin kalitesini iyileştirmek için sinyal alımını ve yerleşik veri işleme becerisini iyileştirecek.

ESA, MARSIS yazılım güncellemesi hakkında tam ayrıntı vermedi. Ancak elbette Windows 11’i yüklemek için BIOS’ta TPM 2.0’ı aktif etmelerini beklemiyoruz :)