Anasayfa Makale Gösterilmeyeni Gösteren Oyun: War Mongrels

Gösterilmeyeni Gösteren Oyun: War Mongrels

War Mongrels
war mongrels, savaş, oyun, izometrik, shooter

Dededen toruna aktarılan korkutucu savaş anıları: War Mongrels.

Oyun dünyasında pek çok yapım savaş temasını ele aldı. Oyun yapım stüdyoları, özellikle FPS türünde yapımlar ile dünya savaşlarını biz oyunculara oyun olarak sundu. Çoğunlukla ikinci dünya savaşı pek çok kez oyunculara servis edilirken, çarpıcı çoğu detay ne yazık ki ya atlandı ya da eksik aktarıldı.

War Mongrels bu noktada sadece bir oyun olmaktan öteye geçme noktasında iddialı gibi görünüyor. Bazı oyunlar vardır ve bu yapımlar sadece oyun olmakla kalmaz. Söz konusu bu yapımların anlatmak istedikleri vardır, ideolojileri vardır. War Mongrels da daha çıkmadan bu yolda adından söz ettirmeyi başarmış durumda. Aslına bakacak olursanız pek çok kesim, oyunun oynanışı ve oyunu detayları hakkında genel geçer ve yüzeysel haberler ile oyunu geçiştirmiş ve oyunun altında yatan güzelliği es geçmiş durumda.

War Mongrels isimli oyuna durup dikkatli bir şekilde baktığınız zaman onu anlamaya başlıyorsunuz. Oyun hakkında teknik detaylara yazının ilerleyecek noktalarında değineceğim. Ancak oyunun nasıl ve nereden ortaya çıktığını anlatmak gerek.

Oyunun yapımcı firması olan Destructive Creations şirketinde müdür olarak görev yapan Marcin Stanek, oyunun sahip olduğu misyonu yapmış olduğu bir açıklamada çok net bir şekilde ifade etmiş durumda. Stanek, War Mongrels isimli oyun için yaptığı bir açıklamada “2. Dünya Savaşı temalı birçok oyun bulunuyor fakat savaşın Doğu Cephesi’ni anlatan neredeyse hiç oyun yok. Büyük babam bize pişmanlıklarla dolu asker hikayelerini anlatırdı ve biz de dinlediğimiz tüm bu hikayeleri War Mongrels ile paylaşmanın bizim görevimiz olduğunu düşünüyoruz.” İfadelerinde bulunmuş.

Tarihimizde insanlık olarak en büyük pişmanlıklarımız yaptığımız savaşlar. Kimi zaman kişisel çıkarlar, kimi zaman kişisel hırslar, kimi zaman bağımsızlık uğruna yapılan savaşlar her zaman için insanlığın zararına oldu. Yapılan savaşlar hiçbir zaman masumiyet içerisinde yapılmadı. Dökülen kanlar ve yitirilen canlar, sakat kalan insanlar, yıkılan aileler, zarar gören doğa, dökülen göz yaşları… Sadece bunlar dahi savaşın acı yüzünü anlatmaya ne yazık ki yetmez.

İnsanlık, savaş tarihi boyunca, ne yazık ki çok fazla acı ve pişmanlık duyacak işler yaptı. Toplu katliamlar, soykırımlar, işkenceler ve daha nicesi. İşte tam bu noktada War Mongrels bize oyunlarında bu ögelere bolca yer vereceğini vaat ediyor.

Oyun Neler Vaat Ediyor?

Oyunun ideoloji kısmını bir kenara ayıracak olursak, oyunun bize vaat ettikleri geliştirici firmanın başarısına bağlı. Oyunun genel olarak ortalama bir deneyim sunma ihtimali de var, oldukça yüksek bir deneyim sunma ihtimali de var. Ancak oyunun oyunculara kötü bir deneyim sunmasını beklemiyorum.

War Mongrels’in elbette öne çıkan ilk özelliği, kendi vaatleri üzerine savaşın tüm gerçeklerini ve acısını gözler önüne serecek olması. Oyun içerisinde sık sık karşımıza toplu cinayetler, soykırım anları ve nazi katliamları çıkacak.

Oyun co-op bir oyun deneyimine odaklanmış durumda. Bu noktada oyuncular dilerse arkadaşları ile deneyimleyebilir ya da tek başlarına oynayabilirler. Oyunu tek başına oynayacak olan oyuncuların oyun esnasında en az 2 karakteri yönetmesi zorunlu olacak.

İzometrik bir kamera açısına sahip olan War Mongrels, oyunculara oyun sırasında farklı taktikler gütme imkânı sunmakta. Karakterleriniz ile düşmanların dikkatini cam bir şişe ile dağıtabilir ya da gizlice arkadan düşmanlarınıza yaklaşarak onları öldürebilirsiniz. Ayrıca oyun planlama isimli ek bir oyun içi moda da sahip. Oyun esnasında kullanabileceğiniz bu mod, kısa süreli olmak şartı ile planlı hamleler yapabilmenize olanak tanımakta. Bu sayede oynanışa derinlik kazandırmayı hedefleyen geliştirici stüdyonun bu noktada ne denli başarılı olduğunu ise oyun sırasında anlayabileceğiz.

War Mongrels içerisinde yer alan kahramanlardan birinin seslendirmesini ise The Witcher serisinden tanıdığımız Doug Cock gerçekleştiriyor. Cock daha önce Witcher serisinde Geralt’ı seslendiren ses sanatçısıydı.

Oyunun sahip olduğu görsel kalite pek çok kesim tarafından oldukça iddialı bulunsa da bana o denli iddialı gelmedi.  Bana göre oyun, ortalamanın üzerinde bir grafik kalitesine sahip. Oyun aynı zamanda yine oynanışı derinleştirebilmek adına, oyuncuyu belirli bir alanın ve düzenin içerisine mahkûm bırakmıyor. Görece açık alanlara sahip olan War Mongrels, oyuncuların diledikleri taktikleri yapabilmesi adına bana göre yeterli alanlar sağlamakta.

Oyunun gördüğüm kadarı ile bana göre tek eksi yanı yapay zekâ. Oyun içerisinde yapay zekâ ciddi anlamda göze batmakta. İzlediğim bir videoda düşman karakterler hemen arkalarında olan bir boğulma sekansında dahi hiç tepki vermiyor. Aslında karakterler tepki vermiyor değiller. Karakterler olayı fark etmiyor. Oyunun sahip olduğu yapay zekâ beni oynanış kısmında endişelendirdi. Ancak oyunun henüz erken aşamada olduğunu bu noktada hatırlamakta fayda var.

Erken erişimde olmasından dolayı oyun içerisinde yer alan bu ve bunun gibi sorunları, yapımcı firma biz oyunculardan da gelen geri dönüşler ile iyileştirme yoluna mutlaka gidecektir. Bu noktada War Mongrels gibi bağımsız yapımların daha başarılı olabilmesi adına oyunun topluluk sayfalarında aktif olmak, oyunun gelişimine katkıda bulunmak adına oldukça önemli.

Yapım, benzerlerinin aksine daha akıcı bir tecrübeye odaklanmış gibi görünüyor. Ayrıca oyunun sahip olduğu tempoyu da örneklerine oranla biraz daha hızlı buldum. Bu durum bence oldukça olumlu. Zira yeni nesil oyunculuğun getirdikleri nedeniyle eski tarz ağır aksak ilerleyen oyunlar, ne yazık ki gerek bana gerek çevremdeki insanlara ve tahminimce çoğu oyuncuya oldukça yorucu geliyor.

Yazının başında da belirttiğim üzere oyun pek açıdan oyuncuya savaşın ağır ve gerçekçi yüzünü göstermeyi amaçlamakta. Bu noktada iyi bir hikâye yapısına ve anlatısına sahip olmasını beklediğim oyunda Türkçe dil desteği de yer alacak. Oyunda yer alacak olan Türkçe dil desteği, oyunun ara yüzünde ve altyazılarında olacak. War Mongrels, seslendirme noktasında ise şimdilik yalnızca İngilizce desteği sunmakta. Henüz satış fiyatı belli olmayan oyunun çıkış tarihi ise 2021 yılı olarak planlanmakta. Oyunu istek listenize eklemek isterseniz oyunun mağaza sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.