Anasayfa Haber Intel Tiger Lake-H, Alder Lake-S ve Alder Lake-P Serileri Detaylanıyor

Intel Tiger Lake-H, Alder Lake-S ve Alder Lake-P Serileri Detaylanıyor

Intel

Intel’in gelecek nesil Alder Lake ve Tiger Lake işlemcilerine ait ayrıntılar sızdırıldı.

Intel Tiger Lake tabanlı dizüstü bilgisayarlar yeni yeni piyasaya çıkmaya başlıyor. Ancak son dönemdeki verilere bakılırsa performansa odaklanan Tiger Lake-H serisi mobil işlemcileri de yakında görmeye başlayacağız. Öte yandan şirketin 12. nesil işlemcilerini temsil edecek Alder Lake-S ailesine daha önce değinmiştik. Bu işlemciler Intel’in Hibrit Teknolojisine sahip olan ilk seri olacak.

Bir OEM’den geldiği belirtilen veriler ise Tiger Lake-H, Alder Lake-P ve Alder Lake-S işlemciler hakkında bazı bilgilere sahip olmamızı sağlıyor.

Intel Tiger Lake-H

Tiger Lake-H serisi, 35W ve 45W olmak üzere iki farklı varyantta sunulacak. 45W yongalar 8 adede kadar çekirdek içerirken, 35W yongalar 4 çekirdekle kısıtlanacak.

Bununla birlikte 32 Yürütme Birimi (Execution Unit) Xe LP entegre grafiklerle eşleştirilmiş 10nm Willow Cove çekirdek mimarisini göreceğiz. Bu grafik alt sistemi, 8K 60 HDR desteği de sunacak.

Bellek konusuna gelirsek DDR4-3200 MHz’e kadar frekans ve 128 GB’a kadar kapasite desteklenecek. Tiger Lake-H, yeni PCIe 4.0 standardında 20’ye kadar PCIe şeridi ve PCIe 3.0’a dayalı 24’e kadar şerit sağlayacak.

Intel Alder Lake-S ve Alder Lake-P

Alder Lake-S serisinin ARM’nin big.LITTLE yapısına çok benzeyen bir hibrit CPU mimarisi olduğundan bahsetmiştik. Alder Lake-P yine benzer yapıdayken 6 Golden Cove ve 8 Gracemont çekirdek yapısıyla karşımıza çıkabilir.

Alder Lake-S ise 8 Golden Cove ve 8 Gracemont çekirdeğiyle toplam 16 çekirdeğe kadar ulaşacak. TDP değerlerine gelirsek, Core i9-10900K’da olduğu gibi 125W (PL1) olarak sınırlandırılıyor. Bu arada Golden Cove çekirdekleri, hem P hem de S serisi işlemcilerde Hyper Thread teknolojisiyle birlikte gelecek.

Alder Lake-P, Xe-LP grafik mimarisine sahip 96 adede kadar Yürütme Birimi içerirken, S masaüstü serisi 32 adede kadar Yürütme Birimi barındıracak. Bunun yanında TGL-H ve ADL-P ile birlikte harici DG2 Xe HPG GPU seçeneklerinin sunulma ihtimalinden de bahsedilmiş.

Devam edecek olursak, ADL-P ve ADL-S’deki Xe LP, Intel’in Gaussian ve Neural Accelerator 3.0 (GNA 3.0) yapay zeka işlemesi için de destek sunacak. Her iki platform da DDR5 4400 MHz’e kadar RAM’leri destekleyecek. Ek olarak, Alder Lake-P ile 64 GB ve Alder Lake-S ile 128 GB’lık kapasiteler olacağı belirtilmiş.

Bitirmeden önce Alder Lake platformunun PCIe 5.0 bağlantı standardını destekleyeceğini ekleyelim. Elbette PCIe şeritlerinin tamamı PCIe 5.0 için ayrılmamış ve PCIe 4.0 ve PCIe 3.0 için de şeritler kullanılacak. Tekrar hatırlatmakta fayda var, bu bilgiler Intel tarafından önce doğrulanmış değil ve bir OEM’den geldiği söyleniyor.