Anasayfa Haber Intel, 12. Nesil Alder Lake ile Masaüstünde Hibrit Teknolojisine Hazırlanıyor

Intel, 12. Nesil Alder Lake ile Masaüstünde Hibrit Teknolojisine Hazırlanıyor

i9-10910

11. nesil Rocket Lake serisini izleyecek olan 12. nesil Alder Lake işlemciler, büyük ve küçük yapıdaki çekirdekleri bir araya getiren Hibrit Teknolojisi ile gelecek.

Kısa bir zaman önce Intel’in 12. nesil Alder Lake işlemcilerinde çekirdek yapısıyla ilgili bazı detaylar paylaşmıştık. Yeni bir sızıntı, Intel’in 2021’de ana segmentlerinde big.LITTLE felsefesini benimseyeceğini ve bir tanıtım yapacağını gösteren önemli kanıtlar sundu.

Sızıntı, temel olarak büyük çekirdeklerin küçük çekirdeklerle bir arada kullanılmasını konu alan Intel Hybrid Technology’nin detaylandırıldığı Intel belgelerinden geliyor. Buna göre her iki çekirdek türünün aynı komut kümesini ve kayıtlarını paylaşmasına izin verilecek ancak belirli komut setlerinin kullanılabilirliği hangi çekirdeğin etkinleştirildiğine bağlı olacak.

intel 12. nesil hibrit

Öte yandan hem büyük hem de küçük çekirdekler etkinleştirildiğinde AVX-512, TSX-NI ve FP16 gibi komut setlerinin devre dışı bırakılacağı belirtiliyor. Bu aynı zamanda Intel’in Alder Lake için AVX512 komut setini kullanmayacağı söylentilerini de çürütüyor.

Küçük çekirdekler Intel’in yüksek performanslı bilgi işlemden ödün vermeden dizüstü bilgisayar modellerine büyük ölçüde geliştirilmiş pil ömrü sunmasına olanak tanıyacak. Daha ağır iş yüklerine maruz kalabilecek masaüstü platformda ise Hibrit Teknolojisinin nasıl bir performans sergileyeceği merak konusu.

intel 12. nesil hibrit

ARM tabanlı işlemcilere çok benzeyen yeni Intel Alder Lake mimarisinin 12. nesil serisi olarak piyasaya çıkmasını bekliyoruz. Üretimin ise 10nm++ teknolojisine dayanması muhtemel. Daha önceki paylaşımlarımızda, 8 küçük ve 8 büyük olmak üzere 16 çekirdek desteğinden bahsetmiştik.

Mavi takım çok yüksek ihtimal LGA1700 tipinde yeni bir soket yapısına geçecek ve 600 serisi anakartları da göreceğiz. Geçmişteki bazı söylentiler, bu soket tipinin en az 3 nesil destekleyeceğini gösteriyor. Son olarak 12. nesil platformunun DDR5 bellek ve PCIe 4.0 desteğiyle gelebileceğini belirtelim.