Anasayfa Haber Samsung, Blue QLED Panel Geliştiriyor

Samsung, Blue QLED Panel Geliştiriyor

Samsung Q80T QLED 4K UHD Smart TV

Samsung, sektör lideri olabilecek Blue QLED teknolojisini geliştirdiğini iddia ediyor.

Samsung’un QLED teknolojisine öncülük ettiğini söyleyebiliriz. Güney Koreli teknoloji devinin QLED TV’leri, LG’nin OLED TV’leri kadar başarılı siyah görüntü yaratmıyor ancak, çok daha yüksek parlaklık sunarak, yanma sorunlarının önüne geçiyordu. Şimdi ise Samsung, sektör lideri Blue QLED teknolojisini geliştirdiğini iddia ediyor.

Şirketin Ar-Ge merkezi SAIT (Samsung Gelişmiş Teknoloji Enstitüsü), en yüksek performansa sahip kadmiyum içermeyen Blue QLED teknolojisini geliştirdi. Geliştirilen teknoloji %20.2 iyileştirilmiş ışık verimliliği, 88,900 nit maksimum parlaklık ve 16.000 saatlik kullanım ömrü gibi yenilikleri sunuyor. Bu sonuçlar, geçen hafta “Nature” dergisi tarafından, verimli ve kararlı mavi kuantum nokta ışık yayan diyot başlıklı bir çalışmada yayınlandı.

Samsung Blue QLED

Kuantum Noktaları bir çekirdek, bir kabuk ve çoklu ligandlardan oluşuyor. Performansı ve kararlılığı iyileştirmek için Samsung’daki araştırmacılar, bir çift kuantum nokta yayan katman ve daha kısa ligandlar uyguladılar. Ayrıca mevcut enjeksiyon oranını da iyileştirdiler. QLED çekirdeğinin basitleştirilmiş bir diyagramını ve büyütülmüş görüntüsünü de yukarıdaki görselde görebilirsiniz. Mavi kuantum noktalarının çapı birkaç nanometreyi ölçer ve aydınlatıldıklarında, boyutuna bağlı olarak belirli bir renkteki ışığı yeniden yayarlar. Üç ana renk arasında en büyük bandı oluştururlar. Dış ışığa maruz kaldıklarında hızla oksitlenirler, bu nedenle ömürleri nispeten daha kısadır ve ışık verimi düşüktür. Ancak Samsung’un yeni teknolojisi bu eksikliklerin üstesinden gelmeyi hedefliyor.

Son olarak Samsung’un mini LED, micro LED ve QD-OLED gibi çeşitli diğer ekran teknolojileri üzerinde de çalıştığını ve önümüzdeki yıl daha fazla mini LED ve mikro LED TV’yi piyasaya sürme planları yaptığını belirtelim.