Anasayfa Makale Nano IPS Teknolojisi Nedir?

Nano IPS Teknolojisi Nedir?

Nano IPS teknolojisi nedir, Quantum Dot ile farkı var mıdır?

LG’nin Nano IPS teknolojisi, IPS panele sahip bir ekranın LED arka ışığına uygulanan nanopartikülleri baz alıyor. Bu parçacıklar, IPS panele sahip bir ekranın renk gamını artırmak için, ışığın aşırıya kaçan dalga boylarını emiyor.

sRGB renk alanının yaklaşık %100’ünü kapsayan standart IPS ekranlara kıyasla Nano IPS ekranlar, bunu geliştirerek yaklaşık %135 oranında sRGB veya %98 oranında DCI-P3 bir renk gamı sunuyor.

Bu durum, IPS panellerin diğer özelliklerinin yanı sıra, sürükleyici bir HDR (Yüksek Dinamik Aralık) deneyimi için kritik öneme sahip olan, daha canlı ve gerçekçi renkleri sunmalarına olanak tanıyor.

LG, söz konusu televizyonlar olduğunda, Nano IPS teknolojisini kullanan ve ‘Nano Cell‘ diye adlandırılan bir dizi televizyon modeli sunuyor.

LG Nano IPS

Televizyonlarda LG Nano IPS ve Samsung Quantum Dot Karşılaştırması

IPS panelin VA panellere göre sunduğu belirli avantajlara (daha doğru ve gerçekçi renkler, daha hızlı yanıt süresi ve daha geniş görüş açıları) rağmen, VA panel teknolojisi, tartışmasız en önemli panel özelliklerinden biri olan, yüksek bir kontrast oranı sunuyor.

VA panele sahip televizyonlara kıyasla IPS panele sahip modellerde, koyu siyah gölgeler yok. Hatta, karşılaştırıldığında grimsi bile gelebilirler.

Ayrıca, bazı televizyonlarda ve monitörlerde Samsung, ekranın LED arka ışığı ile paneli arasına, Nano IPS teknolojisine benzer şekilde ekranın renk gamını ve parlaklığını artıran bir “Quantum Dot” film katmanı uyguluyor. Bu “Quantum Dot” ekranlar, QLED olarak adlandırılıyor.

VA panellerinin daha yüksek kontrast oranı nedeniyle, QLED televizyonlar Nano IPS televizyonlardan daha popüler. Ancak LG, üst düzey QLED TV’lerle rekabet eden OLED adlı farklı bir ekran teknolojisine de sahip.

QLED vs Nano IPS

Monitörlerde LG Nano IPS ve Samsung Quantum Dot Karşılaştırması

Masaüstü bilgisayar monitörleri söz konusu olduğunda, hem QLED hem de Nano IPS monitörler oldukça popüler. İki panel arasındaki seçim, kullanıcının kişisel tercihinin yanı sıra, monitörün sunduğu diğer özellikler ve niteliklere bağlı olacaktır.

Daha iyi renk doğruluğu ve tutarlılığının yanı sıra, daha geniş görüntüleme açıları nedeniyle, IPS ekranlar renk açısından kritik öneme sahip işlerde çalışan kullanıcılar için en ideal seçim diyebiliriz.

VA paneller ise, fiyatına ve çözünürlüğüne göre daha yüksek tepkime ve yenileme hızları sunduğundan, oyuncular tarafından sıklıkla tercih edilmekte. Öte yandan LG’nin de son zamanlarda 27GN950-B gibi modellerde griden griye piksel tepki süresini 1ms’ye kadar indirebildiğini görmekteyiz.

IPS panellerin yanında, VA panele sahip monitörler daha yüksek kontrast oranı sunuyor. Bu durum, daha sürükleyici bir görüntü deneyimini tercih edenler için daha uygun bir seçim. Ek olarak, bazı yavaş VA panele sahip monitörlerde, hızlı hareket eden nesnelerin neden olduğu, göze kötü gelen izlere de dikkat etmek gerek.

Tüm bunlar olurken Samsung, TN panele sahip monitörlerinden biri olan U28H750 modeline “Quantum Dot” teknolojisini uyguladı. Sonuç, diğer TN monitörlere kıyasla daha iyi bir görüntü kalitesi oldu. Ancak renkler ve kontrast yine de benzer fiyatlı IPS ve VA panele sahip alternatiflerininki kadar iyi değildi.

Kaynak