Anasayfa Haber Intel Xe-HP GPU, NEO Graphics Kod Adıyla Geekbench Testinde

Intel Xe-HP GPU, NEO Graphics Kod Adıyla Geekbench Testinde

Intel Xe HP GPU Test

Intel’in 512 Yürütme Birimi içeren “NEO Graphics” grafik yongası testlerde ortaya çıktı.

Intel’in dizüstü bilgisayarlar için hazırladığı Iris Xe Max Grafiklerine detaylıca değinmiştik. DG1 kod adıyla da bilinen bu giriş seviyesi GPU’lar hafif ve ince bilgisayarlarda kullanılacak. Hatta sonrasında bazı OEM’ler için masaüstüne geleceği belirtildi. Ancak şirketin Xe-HPG ve Xe-HP gibi farklı ürün grupları da var.

Intel Xe-HP GPU NEO Graphics

Xe Max ile başlangıç yapan mavi takım, Xe mimarisini çok kapsamlı bir şekilde kullanmayı hedefliyor. İkinci sırada Xe-HPG ekran kartları var ve oyuncu kitlesi hedefleniyor. Hatta bu GPU’lar için Ray Tracing sürücülerinin gelişim aşamasında olduğunu yazmıştık.

Intel Xe-HP GPU NEO Graphics

Kısa bir özet sonrasında asıl konumuza dönelim. Intel’in veri merkezleri için de önemli planları var ve bu grafik çözümlerini genel olarak Xe-HP ve Arctic Sound adıyla duyuyoruz. Şimdi ise “NEO Graphics” kod adlı GPU’nun Geekbench testlerine bir bakalım.

Testlerde gün yüzüne çıkan “NEO Graphics” kodlu yonganın bir Xe-HP varyantı olduğu bildirildi. Teknik özellikler açısından 512 EU (Yürütme Birimi) ve 4096 gölgeleme birimine bakıyoruz. Xe-LP mimarisini temel alan Xe Max’te ise Yürütme Birimi sayısı 96 idi.

Intel Xe-HP GPU NEO Graphics

Geekbench sızıntısı, GPU’nun 1.15 GHz saat hızında çalıştığını ve bunun bir mühendislik örneği olduğunu gösteriyor. Zira Intel, düzenlediği bir etkinlik sırasında 1.3 GHz’de hızında çalışan örnekler göstermişti.

OpenCL testine giren çip, 25.475 gibi düşük bir puan almış. Yani GeForce RTX 3070’in aldığı 140.484 puandan dört kat daha düşük. Bunun ana nedeni ise yüksek ihtimal Geekbench’in yeni GPU’lar için optimize edilmemiş olması.

Mavi ekip giriş seviyesi GPU’lardan yüksek performanslı oyun kartlarına, veri merkezleri için üretilen grafik çözümlerinden çok daha büyük ölçeklenebilir Xe-HPC GPU’lara kadar geniş bir ürün portföyü hazırlıyor.

Intel Xe Ürün Ailesi ve Olası Detaylar

Xe-LP Xe-HPG Xe-HP Xe-HPC
Sınıf Giriş Seviyesi Orta-Üst Sınıf  Oyunculuk Veri Merkezi/Yapay Zeka HPC Ölçeklenebilir
Üretim Intel 10nm SuperFin Dış Üretim Intel 10nm SuperFin Intel 10nm SF + Dış Üretim
Paketleme Standart Standart EMIB Foveros CO-EMIB
Yürütme Birimi / Dilim 96 / 1 ?/ 1 2048 / 4 ?/ 16?
Ürünler TigerLake/DG1/SG1 Xe-LP DG2 Xe-HPG GDDR6? Arctic Sound Xe – HP – 1/2/4 dilim – HBM2 Ponte Vecchio – Xe HPC – NEO Graphics 16-dilim – HBM2
Çıkış Tarihi 2020 2021 2021 2021