Anasayfa Oyun PlayStation 5 İncelemesi

PlayStation 5 İncelemesi

PlayStation 5 incelemesi ile Sony’nin yeni nesil oyun konsolunun özelliklerine yakından bakıyor ve nasıl bir kullanıcı deneyimini sunduğunu sizler için değerlendiriyoruz.

PlayStation 5 incelemesi ile karşınızdayız. Siz değerli okurlarımız için hazırlamış olduğumuz bu inceleme videosunda, PlayStation 5 özellikleri ve fiyatı gibi önemli başlıkların haricinde, yeni nesil konsolun tasarımını ve DualSense kontrolcüsünün nasıl bir performans sergilediğini değerlendiriyoruz. İşte karşınızda PlayStation 5 inceleme videosu!

PlayStation 5 Tasarımı

PlayStation 5 özellikleri ve fiyatı ile ilgili detaylara geçmeden önce dilerseniz yeni nesil konsolun tasarımım detaylarına göz atalım.

Yeni nesil konsolun tasarımına baktığımızda ise bizleri DualSense kontrolcüsünde olduğu gibi çift renk kullanan bir tasarım anlayışı karşılıyor. Bu sayede oldukça yenilikçi ve modern görünmeyi başaran konsol aynı zamanda iki farklı şekilde de kullanılabiliyor.

Dikey şekilde kullanılabilen ilk PlayStation modeli olarak da lanse edilen PS5, belirtiğimiz gibi yatay ve dikey şekilde kullanılabiliyor. Bunun için de Sony, kutu içeriğinde konsolun dikey veya yatay bir şekilde kullanılabilmesi için özel olarak geliştirilmiş bir standa da yer veriyor.

Aynı zamanda PlayStation 5’in pürüzlü yüzeyine yaklaştığımızda ise bizleri PlayStation kontrolcüsünde yer alan tuşların simgesi karşılıyor. Sony’nin bu kısımda oldukça ince düşündüğünü görmekteyiz.

PlayStation 5 incelemesi
PlayStation 5 incelemesi

PlayStation 5 Özellikleri

Güçlendirilmiş ve özelleştirilmiş bir CPU ve GPU’ya sahip olan PlayStation 5, aynı zamanda ultra yüksek hızlı bir SSD sürücüye ev sahipliği yapıyor. Bu sayede Sony’nin yeni nesil konsolu benzeri görülmemiş yükleme hızlarını ve yepyeni kullanıcı deneyimini de oyunculara sunuyor. Bunlara ek olarak, PlayStation 5 donanım destekli ray tracing120 FPS‘ye kadar destek, göz kamaştırıcı 8K çıkış ve 3D ses kalitesi gibi özellikleriyle de ön plana çıkmayı başarıyor.

Donanım Destekli Ray Tracing (Işın İzleme)

Günümüzde yavaş yavaş bir standart haline gelmeye başlayan Ray Tracing, PlayStation 5’in en önemli özelliklerinden biri olarak gösteriliyor. Donanım destekli bir ışın izleme teknolojisiyle beraber gelen konsol, bu sayede çok daha gerçekçi yansılamaları ve gölgeleri oyunculara sunuyor.

8K Çıkış

Yeni nesil konsol ile beraber oyunculara daha gerçekçi ve canlı görüntüler sunmayı hedefleyen Sony, bu kısımda PS5’te 8K çıkışa yer veriyor. Böylece PS5’in 4320p çözünürlüklü ekranlarla uyumlu olacağını ifade eden Sony, aynı zamanda oyunların çoğunluğunun HDR ile doğal 4K özellikli ekranlarda çalışmasını bekliyor.

3D Ses Desteği

Sahip olduğu özelliklerle ön plana çıkmayı başaran PS5, Tempest Engine tarafından güçlendirilen 3D Ses desteğine de ev sahipliği yapıyor. Bu ses desteği sayesinde PS5, 1000 farklı potansiyel ses kaynağından seslerin mekansal konumlandırılmasını simüle edebiliyor.

Böylece seslerin daha doğal bir şekilde oluşmasına olanak sağlayan PS5, sesleri sizin konumunuza göre doğru bir şekilde yerleştirmesine olanak tanıyor. Örnek vermek gerekirse, oyun esnasında bir kişi arkanızda yürürse, PS5 bu ayak seslerinin konumunu işleyerek onları gerçek hayatta gibi duymanıza imkan tanıyor.

PlayStation 5 Özellikleri – SSD

Sony, aynı zamanda daha önceden düzenlemiş olduğu konferanslarda yüksek hızlı SSD’nin de bazı hız verilerini de kullanıcılarla paylaşmıştı. Bu kısımda PS5’te 825 GB‘lık depolama alanına sahip olan NVMe SSD‘nin 2 GB’lık bir dosyayı 0.27 salisede yükleyeceği ifade edilmişti. Aynı zamanda, PS5’de yer alan bu SSD’nin 5.5 GB/s okuma hızına da sahip olduğunu da belirtelim.

PlayStation 5 ile Uyumlu Olması Beklenen SSD Modelleri

PlayStation 5 Arayüzü

PlayStation 5 arayüzü ile de dikkat çekmeyi başarıyor. PS4 arayüzünün temelleri üzerine kurulan arayüz tasarımında ise bizleri ana menüde medya içerikleri ve  oyunlar olmak üzere iki farklı sekme karşılıyor. Söz konusu bu medya uygulamaları arasında da Netflix, Amazon Prime Video ve Youtube gibi uygulamalara yer alıyor.

Oyunlar sekmesine geldiğimizde ise bu kısımda da daha önceden gösterildiği gibi oldukça minimalist ve modern bir arayüz tasarımıyla karşılaşıyoruz. Ayrıca oyunlar sekmesinde dolaştığımızdaysa her yeni bir oyunun üzerine geldiğimizde o oyuna ait olan tema müziğinin de çaldığını fark ediyoruz. Tabi, bunun şimdilik belli başlı oyunlarla sınırlı olduğunu da belirtelim. Ancak, ilerleyen dönemlerde bu olayın tüm oyunlar için geçerli olacağını da belirtmekte yarar var.

İşlevsel ve kullanışlı yapısının yanı sıra yeni özelliklere de ev sahipliği yapan kullanıcı arayüzü, ayrıca Kontrol Merkezi olarak adlandırılan bir menüyle beraber geliyor.

PlayStation 5 İncelemesi
PlayStation 5 İncelemesi

Bu Kontrol Merkezi sayesinde kullanıcılar PS5 ile ilgili ihtiyaç duyacağı her şeye tek bir noktadan oldukça hızlı bir şekilde erişim sağlayabiliyorlar. Oyuncular bu kontrol merkezine ise PS5’in kontrolcüsü olan DualSense’in üzerinde bulunan PlayStaion logosuna basarak erişebiliyorlar.

Bunun yanı sıra PS5’in kullanıcı arayüzü “Etkinlikler” olarak adlandırılan yeni bir sayfayı da bünyesinde bulunduruyor. Bahsi geçen “Etkinlikler” sayfası sayesinde de oyuncular bu sayfa üzerinde yer alan bazı aktivitelere tıklayarak oyundaki ilgili bölümlere de direkt olarak geçiş yapabiliyorlar. Böylece oyuncuların boş yere vakit kaybetmesinin de önüne geçecek olan Sony, aynı zamanda daha akıcı ve hızlı bir PlayStation deneyimini de kullanıcılara sunuyor.

PlayStation 5 inceleme videomuzda da değindiğimiz gibi, PlayStation 5’in arayüz tasarımı her yönüyle kullanıcıya kaliteli bir deneyim vadediyor.

PlayStation 5 Dualsense
PlayStation 5 Dualsense – PlayStation 5 incelemesi

PlayStation 5 DualSense

PlayStation 5’in en dikkat çekici detaylarından biri ise şüphesiz ki DualSense kontrolcüsü. Tamamen yenilenen tasarımıyla dikkat çeken yeni nesil kontrolcü gelişmiş tetik hissi, dokunsal geri bildirim, uyarlanabilir tetikleyiciler ve yerleşik mikron düzeni gibi detaylarla da ön plana çıkıyor. Dualsense’in ön plana çıkan özellikleri ise şu şekilde sıralanıyor:

Dokunsal geribildirim, DualShock 4’te bulduğunuz gürültülü motorlara benzer şekilde çalışıyor ancak duyum çok daha hassas olduğu için oyun sırasında daha belirgin duyumlara izin veriyor.

Uyarlanabilir tetikleyiciler, kontrol cihazının L2 ve R2 düğmelerinin çekerken hissettiğiniz direnci dinamik olarak ayarlamanıza olanak tanıyor, yani oyunda bir yay ipi gerdiğinizde ağırlaşıyor veya yüksek hızlarda fren yapmaya çalıştığınızda daha güçlü bir sıkma gerektiriyor.

Yerleşik mikrofon düzeni, çevrimiçi oyunlarda arkadaşlarınızla ve yabancılarla iletişim kurmak için artık bir kulaklığa ihtiyacınız olmayacağı anlamına geliyor. İsterseniz özel bir mikrofon bağlayabilirsiniz ama temel iletişim için yalnızca DualSense kontrol cihazının kendisiyle konuşmanız yeterli.

PlayStation 5 Özellikleri – Geriye Dönük Uyumluluk

PlayStation 5 geri uyumluluk özelliği ile de dikkat çekmeyi başarıyor.  Bu kısımda 4000’den fazla PS4 oyunu sorunsuz bir şekilde çalıştırabilen PS5, şimdilik sadece 10 adet PlayStation 4 oyununu çalıştıramıyor.

PlayStation 5 Aksesuarları

PlayStation 5’in özelliklerinden bahsetmişken, PlayStation 5’in opsiyonel aksesuarlarına da dilerseniz kısaca değinelim.

Bildiğiniz üzere Sony, 11 Haziran 2020 tarihinde düzenlemiş olduğu etkinlikte yeni nesil konsolla beraber kullanıcılara sunulacak olan opsiyonel aksesuarları da duyurmuştu. PlayStation 5’in opsiyonel aksesuarları arasında yer alan parçalar şöyle: Medya Kumandası, HD Kamera, DualSense Şarj İstasyonu ve Pulse 3D Kablosuz Kulaklık.

Medya Kumandası

Şık ve çok kullanışlı olan PS5’in Medya Kumandası, ses tanıma özellikli bir mikrofonla birlikte geliyor. Ayrıca, konsol ve DualSense kontrol cihazı ile aynı iki tonlu renge sahip. Eğer tüm multimedya ürünleriniz arasında bir düzen arıyorsanız, renk konusunda da gözünüze hoş gelecek bir uyumla karşı karşıya kalacaksınız.

HD Kamera

PlayStation Kamera’nın geliştirilmiş bir versiyonu olan PlayStation 5’in HD kamerasında çift 1080p lens bulunuyor ve streamerlar için önemli bir aksesuar olarak piyasaya sunuluyor. Televizyonunuzun üstüne sabitlemek için kullanılabilecek akıllıca düşünülmüş iki çeşitli ve kapaklı tasarımıyla dikkat çekiyor.

DualSense Şarj İstasyonu

İki DualSense oyun kolunu da aynı anda şarj edebileceğiniz ve saklayabileceğiniz bu şarj istasyonu da kontrol cihazı gibi iki tonlu bir tasarıma sahip. Bu kez USB-C şarj girişini oyun kolunun alt kısmında görüyorsunuz.

Pulse 3D Kablosuz Kulaklık

PS5’in tescilli Tempest Engine destekli 3D ses teknolojisinden yararlanmak üzere tasarlanan Pulse 3D Kablosuz Kulaklıklı Mikrofon Seti ayrıca oyun oynarken yüksek kaliteli bir iletişim kurabilmeniz için gürültü önleyici iki mikrofonla donatılmış.

PlayStation 5 aksesuarları hakkında daha fazla bilgiye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

PlayStation 5 Fiyatı

19 Kasım tarihinde piyasaya sunulacak olan PlayStation 5 fiyatı bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde resmi olarak açıklanmıştı. Bu kısımdaysa yeni nesil konsolun Türkiye’de 8.299 TL’den satışa sunulacağı belirtilmişti.

PlayStation 5 Kutu İçeriği

Hatırlarsanız, daha önceden sizler için hazırlamış olduğumuz PlayStation 5 kutu açılış videosunda yeni nesil konsolun kutu içeriğinden bahsetmiştik. PlayStation 5’in kutu içeriği ise şu şekilde sıralanıyor;

  • PlayStation 5 konsolu
  • Kablosuz oyun kolu (DualSense)
  • Konsolun dik ve yatay durabilmesini sağlayan destek aparatı
  • HDMI kablo
  • AC güç kablosu
  • Kullanım Kılavuzu
  • Astro’s Playroom oyunu (Önceden yüklü olarak geliyor)

PlayStation 5 Teknik Özellikleri

Bileşen Özellik
CPU 3.5 GHz’de 8x Zen 2 Çekirdek (Değişken Frekans)
GPU 2.23 GHz’de 36 CU (Değişken Frekans), 10.28 TFLOP
GPU Mimarisi Özelleştirilmiş RDNA 2
Bellek 16 GB GDDR6/256-bit
Bellek Bant Genişliği 448GB/s
G/Ç İş Hacmi 5.5GB / s (Ham), Tipik 8-9GB / s (Sıkıştırılmış)
Depolama 825 GB Özelleştirilmiş SSD
Genişletilebilir Depolama NVMe SSD Slotu
Harici Depolama USB HDD Desteği
Optik Sürücü (İsteğe Bağlı) 4K UHD Blu-ray Sürücü