Anasayfa Teknoloji macOS Big Sur İncelemesi

macOS Big Sur İncelemesi

macOS Big Sur incelemesi ile yeni macOS sürümüyle birlikte gelen yeniliklere yakından göz atıyor ve nasıl bir kullanıcı deneyimi sunduğunu sizler için değerlendiriyoruz.

macOS Big Sur Özellikleri İle Neler Sunuyor?

macOS Big Sur güncellemesi sonunda yayınlandı. Yayınlanan güncellemeyle birlikte birçok yenilikte kullanıcılara sunuldu. Biz de sizler için hazırlamış olduğumuz macOS Big Sur inceleme videosuyla yeni sürümün nasıl bir deneyim sunduğunu değerlendirdik. Dilerseniz, macOS 11 Big Sur güncellemesi ile birlikte gelen yeniliklere yakından göz atalım.

macOS Big Sur incelemesi

macOS Big Sur İncelemesi: Yenilenen Tasarım

macOS 11 Big Sur güncellemesinin en büyük yeniliklerinden biri ise yenilenmiş tasarım olarak karşımıza çıkıyor. Bu kısımda kullanıcı deneyimini daha da iyileştirmek adına bir takım değişikliklere giden Apple, yeni tasarımda daha hafif görünüme sahip olan pencerelere yer veriyor.

Bu kısımda yuvarlak ve yumuşak hatlara sahip olan pencerelerin bambaşka bir hava kattığını da söyleyebiliriz. Yenilenen pencerelerin haricinde uygulama simgeleri üzerinde giden Apple’ın, uygulama simgelerini küçültüp kare formuna uyarlandığını da görmekteyiz. Bu ufak dokunuşun haricinde menü çubuğunu da daha kullanışlı hale getirip yeniden tasarlayan Apple, böylece kullanıcıları daha verimli bir macOS deneyimi sunmayı hedefliyor.

macos big sur incelemesi
macOS Big Sur İncelemesi

Bunun haricinde son güncellemeyle macOS, iOS ve iPadOS arasındaki renk paletinin de eşitlendiğine şahit olmaktayız. Hatırlarsanız, Apple Haziran ayında düzenlemiş olduğu etkinlikte iPhone, iPad ve Mac ekosisteminin birlikte oldukça iyi bir şekilde çalışacağını ifade etmişti. Big Sur güncellemesiyle beraber yapılan bu değişiklikte, iPad ve iPhone için geliştirilen uygulamaların kolaylıkla Mac uygulamalarına dönüştürülebileceği anlamına geliyor.

Üst menü çubuğuna göz attığımızdaysa, bu kısımda ise bizleri tamamen şeffaf bir bölüm karşılıyor. Bu tasarım değişikliğinin ise macOS’a oldukça ferah ve aydınlık bir görünüm kazandırdığını söyleyebiliriz.

macOS Big Sur incelemesi

Yapılan tasarım değişikliklerini genel anlamda değerlendirecek olursak, Big Sur güncellemesiyle birlikte yenilenen tasarımının göze oldukça hitap ettiğini ve kullanım kolaylığı sağladığı sonucuna varmaktayız.

macOS Big Sur Özellikleri – Kontrol Merkezi

macOS Big Sur inceleme videosunda da ayrıca değindiğimiz noktalardan birisi ise Kontrol Merkezi. Yenilenen tasarımla birlikte gelen bu Kontrol Merkezi ile beraber kullanıcılar Mac işlevlerini sadece bir tık ile gerçekleştirebiliyorlar.

macOS Big Sur kontrol merkezi

Bu kontrol menüsü üzerinden de kullanıcılar WiFi, AirDrop, Bluetooth, ses, ekran ve klavye parlaklığı gibi ayarlara hızlıca erişim sağlayabiliyorlar. Aynı zamanda bu menüde Karanlık Mod, Night Shift ve True Tone gibi seçeneklere de yer veriliyor.

Bildirim Merkezi

Bildirim Merkezi’de Big Sur’un en büyük tasarım değişiklikleri arasında yer alıyor. Bu kısımdaysa widget’ları yeniden elden geçirip çalışma şekillerini değiştiren Apple, aynı zamanda bu widget’lara iOS 14’teki işlevselliklere benzer özellikler ekliyor.

Bunun haricinde yeni Bildirim Merkezi’ne gelen bildirimlerde uygulamaya uygun bir şekilde gruplandırılıyor. Bu da bildirimlerin kullanıcılar tarafından daha rahat bir şekilde okunabilmesine olanak sağlıyor.

Aynı zamanda kullanıcılar bu yeni Bildirim Merkezi’nden gelen e-postalara direkt menü üzerinden hızlı yanıt verebiliyorlar.

Yenilenen Mesajlar Uygulaması

Apple, yeni macOS güncellemesiyle beraber aynı zamanda iMessage uygulamasını da yeniliyor. Yenilenen mesajlar uygulamasıysa satır için fotoğraf seçici ve Memoji özelliklerine kavuşuyor.

iOS 14’teki Mesajlar uygulamasının birçok özelliğini de bünyesinde barındıran bu uygulama ise aynı zamanda, sabitlenmiş konuşmalar, satır içi yanıtlar gibi iOS 14 özelliklerine ev sahipliği yapıyor.

Ayrıca memoji çıkarmaları oluşturma ve paylaşma özelliğine de sahip olan Mesajlar uygulaması, mesaj zenginliği konusunda da kullanıcılara GIF desteğini de sunuyor.

Bunun yanı sıra uygulama içerisindeki arama fonksiyonunu da iyileştiren Apple, bu kısımdaysa kullanıcılara daha stabil bir iMessage deneyimi vadediyor.

Haritalar

Big Sur ile Haritalar uygulamasında da değişikliğe giden Apple, bu kısımdaysa iPad deneyimini Mac’e taşıyor. Yapılan değişiklikler sonucu daha kullanışlı bir hale gelen Haritalar’ın masaüstü uygulamasından artık kullanıcılar toplu taşıma, otomobil ve bisiklet için yol tarifleri alabiliyorlar.

Ayrıca uygulamaya rehberlerde ekleyen Apple, bu sayede de ziyaret etiğimiz veya ziyaret etmeyi düşündüğümüz mekanları bu rehberlere ekleyerek daha hızlı bir şekilde erişim sağlamamıza olanak sağlıyor. Bununla birlikte yenilenen uygulamada trafik ve uydu görünümü gibi özelliklere de yer veriliyor.

Safari

Safari internet tarayıcısı da Big Sur ile birçok güncelleme alıyor. Bunlar arasında iCloud Anahtar Zinciri işlevi, güncellenmiş uygulama uzantıları ve gelişmiş gizlilik seçenekleri yer alıyor. Başlangıç Sayfası için arka plan seçimi, bütünleşik çeviri ve yeni sekme yönetimi de yenilikler arasında.

Yeni güncelleme sonrasında daha sade bir arayüze kavuşan uygulamada her şeye kolay ve rahat bir şekilde erişilebiliyor. Ayrıca Big Sur’da Safari sekmelerini de güncelleyen Apple, bu kısımdaysa açık olan herhangi bir sekmenin üzerine gelindiğinde, sitenin küçük bir ön izlemesini görmenize de imkan tanıyor.

Bunun haricinde Big Sur ile birlikte sayfa çevirisi özelliğine de sahip olan Safari, yerleşik çeviri seçeneğiyle de İngilizce, İspanyolca, Çince, Fransızca, Almanca, Rusça ve Portekizce dillerinde anlık sayfa çevirisi yapabiliyor.

Pil Kullanımı

Yeni macOS sürümüyle beraber aynı zamanda Pil Kullanımı bölümünde de kullanıcılara detaylı bilgiler gösteriliyor. Bu kısımdaysa artık kullanıcılar, Mac’in 24 saat veya son 10 gün içerisindeki pil ömrü hakkında detaylı bilgilere ulaşabiliyorlar. Aynı zamanda Big Sur ile birlikte, daha önceden kaldırılan kalan pil ömrü tahmini özelliği de kullanıcılara yeniden sunuluyor.

macOS Big Sur Nasıl Yüklenir?

macoS Big Sur güncellemesini yüklemek için yapmanız gerekenler oldukça basit. Bu kısımdaysa Mac’inizin sol üst köşesinde yer alan Apple simgesine tıkladıktan sonra Sistem Tercihleri > Yazılım Güncellemesi yolunu takip etmeniz etmeniz gerekiyor.

macOS Big Sur Güncellemesi Alacak Mac Modelleri

  • MacBook (2015 veya daha yeni modeller)
  • MacBook Air (2013 veya daha yeni modeller)
  • MacBook Pro (2013 sonu veya daha yeni modeller)
  • Mac mini (2014 veya daha yeni modeller)
  • iMac (2014 veya daha yeni modeller)
  • iMac Pro (2017 veya daha yeni modeller)
  • Mac Pro (2013 veya daha yeni modeller)