Anasayfa Haber Samsung, Bellek Yongası Üretimi İçin Büyük Bir Yatırım Planlıyor

Samsung, Bellek Yongası Üretimi İçin Büyük Bir Yatırım Planlıyor

Samsung Fabrikası

Samsung, bellek yongası üretimi için 2021’in ilk yarısında büyük bir yatırım yapmayı planlıyor.

Samsung, dünyanın en büyük bellek ve depolama yongası üreticisi olma unvanını korumaya devam ediyor. Ancak bu unvana sahip olsa dahi yeni yatırımlar yapmaktan da kaçınmıyor. Şirket, büyük ölçekli bir yatırım yaparak üretim kapasitesini daha da artırmayı hedefliyor. Güney Kore’den gelen raporlara göre şirket, 2021’in ilk yarısında aylık üretim kapasitesini ek 100.000 adet wafer ile artırmayı planlıyor.

COVID-19 salgını sırasında, çoğu insan uzaktan öğretime ve evden çalışmaya zorunlu olduğu için bellek ve depolama yongalarına olan talep arttı. Ancak Amazon ve Google gibi veri merkezi şirketlerinin 2020’nin ikinci yarısında envanterlerinde düzenlemeye gitmesi ile bellek fiyatlarında düşüş meydana geldi. Samsung, DRAM ve NAND flash yongalarının ortalama satış fiyatlarının yılın ikinci çeyreğinde %10 düştüğünü açıklamıştı. Artık şirketlerin stoklarını tüketmeye ve yeni yatırımcılar aramaya başladıkları bildiriliyor. Bu durum da Samsung’un önümüzdeki yıl talep ve fiyatların artacağına inanmasına neden oluyor.

wafer
Wafer

Güney Koreli teknoloji devinin yakın zamanda yatırım planlarını yarı iletken ekipman üreticileriyle paylaştığı söyleniyor. Samsung, bir sonraki büyük yatırımını DRAM ve NAND flash çip üretimine eşit şekilde bölmeyi planlıyor. Yatırımın yarısı, Pyeongtaek Line 2 tesisinde DRAM üretimini genişletmek için kullanılacak. Kalan sermaye ise, Xi’an ve P2 tesislerinde NAND flash üretiminin genişletilmesi için harcanacak.

Samsung Semiconductor’ın Xi’an’da ayda 100.000 wafer üreten ilk fabrikası, 10.8 milyar dolarlık yatırımla inşa edilmişti. P2 fabrikası ise ayda 200.000 adet 12 inç wafer üretiyor. Bu nedenle Samsung’un bellek ve depolama yongalarının üretimini 100.000 adet artırmak için ihtiyaç duyduğu yatırım çok büyük olacak gibi görünüyor. Şirket, yatırım yapmayı planladığı kesin miktarı henüz açıklamadı, ancak tablo önümüzdeki birkaç ay içinde netleşecek.

Son olarak, Samsung’un, yaklaşık 116 milyar dolarlık bir yatırım yaparak, 2022’de 3nm yongaların seri üretimini başlatmayı planladığını belirtelim.