Anasayfa Haber Çinli Yarı İletken Üreticisi HSMC Kepenk Kapatıyor

Çinli Yarı İletken Üreticisi HSMC Kepenk Kapatıyor

Yarı İletken HSMC

Devlet desteği kesildiği söylenen HSMC, henüz üretime başlayamadan operasyonlarını durduruyor.

Hongxin Semiconductor Manufacturing Company (HSMC), 2017 yılında Çin eyaleti Hubei’de bir üretim tesisi kuracağını duyurmuştu. Şirketin misyonu, 14nm ve 7nm yongaları 2019/2020 gibi erken tarihlerde üretime geçirmekti. Ancak görünüşe bakılırsa işler yolunda gitmemiş.

EE Times ve Southern China Post’ta yer alan haberlere HSMC’nin parası tükenmiş durumda. Şirket belediye yönetimi tarafından devralındı ve geleceği belirsiz.

Hükümetler için dünya çapında bir endüstri kurmanın yollarından biri, çok sayıda yerel şirket kurmak ve onların rekabetini sağlamak. Ancak yarı iletken sektörü her gün gelişiyor ve bu gelişimlere ayak uydurmak oldukça zor. Aynı zamanda yarı iletken şirketlerinin küresel ölçekte rekabetçi olması gerekiyor. Hükümetlerin çok sayıda şirkete sürekli fon sağlaması ise neredeyse imkansız.

Yarı İletken HSMC

Bunun farkına varan Çin hükümeti, bu yıl yalnızca büyük ve uygun görülen yarı iletken üreticilerini desteklemeye devam edeceğini açıkladı. Bu da SMIC (Semiconductor Manufacturing International Co.) ve Hua Hong gibi şirketlerin destekleneceği anlamına geliyor.

Kararın mağdurlarından biri de HSMC gibi görünüyor. Şirketin 20 milyar dolarlık bir fabrika inşa etmesi gerekiyordu ve hatta bunun için birden fazla kredi aldı, ancak işler planlandığı gitmedi.

TSMC’de daha önce Ar-Ge başkanlığı görevinde bulunan Chiang Shang-yi, 2019 yılında HSMC’ye katılmıştı. Yetkili isim, yaptığı bir röportaj sırasında şu sözlere yer verdi:

Yatırımcılar nakit sıkıntısı çekti. Ben gafil avlandım. Artık bitti ve Kaliforniya’daki eve döndüm.

HSMC ile yaşadığım deneyim maalesef bir kabustu. Bunu birkaç kelimeyle tanımlamak gerçekten zor.

Çin hükümetinin teknolojik alanda kendi kendine yetebilmesi için birçok alanda şirketlerini desteklediğini biliyoruz. Bu konuda başarılı şirketlerden biri olan SMIC’in kısa süre önce 7nm üretim sürecinde son aşamalara geldiğini yazdığımız haberimize göz atabilirsiniz.