Anasayfa Haber Sıradaki NVIDIA GPU’lar, 5nm Üretimi ve Lovelace Kod Adıyla Gelebilir

Sıradaki NVIDIA GPU’lar, 5nm Üretimi ve Lovelace Kod Adıyla Gelebilir

NVIDIA

Ampere mimarisinin yerini alacak olan Ada Lovelace mimarisi, GeForce serisi tüketici ekran kartlarında kullanılabilir ve 5nm üretim teknolojisini temel alabilir.

Yaklaşık 1 yıl öncesinde NVIDIA’nın Hopper markasını tescillediğini öğrenmiştik ve çok yongalı tasarıma sahip bir mimari olacağından bahsediliyordu. Yeni söylentilere bakılırsa Lovelace adı ön plana çıkıyor ve yine bir monolitik tasarıma sahip bir serinin tanıtılacağı iddia ediliyor.

@Kopite7kimi‘ye göre bu NVIDIA GPU’lar 5nm üretim teknolojisine sahip olacak ve Lovelace adını taşıyacak. Bu mimariye sahip olan GPU’ların hangi dökümhane tarafından üretileceği henüz belli değil. Hem Samsung hem de TSMC, halihazırda 5nm üretim kabiliyetine sahip. Ancak Mayıs ayında TSMC’nin 5nm müşterilerinin sızdırıldığını görmüştük ve burada Hopper adı geçiyordu.

NVIDIA GPU 5nm

Öte taraftan Hopper tabanlı GPU’lar, son tüketiciden ziyade HPC (yüksek performanslı bilgi işlem) pazarına özel olabilir. Bu konuda belirsizlikler var lakin Hopper’ın MCM (çok yongalı tasarım) ile piyasaya sürüleceği uzun zamandır söyleniyor. Bununla birlikte Hopper ve Lovelace mimarisinde iki farklı üretim teknolojisi de görebiliriz.

Yeşil takım, Lovelace kod adını muhtemelen İngiliz Matematikçi Ada Lovelace’den aldı. Ada Lovelace ayrıca “Company of Heroes” olarak bilinen NVIDIA tişörtünde de bulunuyordu.