Anasayfa Haber Apple, TSMC Üretim Kapasitesinin %80’ini Güvenceye Aldı

Apple, TSMC Üretim Kapasitesinin %80’ini Güvenceye Aldı

TSMC

2021 yılında yeni iPad, iPhone ve iMac ve çeşitli Macbook modellerinin gelmesi bekleniyor. Ana yonga tedarikçilerinden olan TSMC ise 2021 yılı için planladığı üretim kapasitesinin %80’ini Apple’a ayırmış görünüyor.

TSMC‘nin birçok Apple ürünü için çip ürettiği herkes tarafından biliniyor. Yarı iletken üreticisi, uzun vadeli planları ve yatırımlarıyla birlikte teknolojilerini geliştirmeye devam ediyor. Apple ise genellikle bu gelişmiş teknolojilerden yararlanan ilk teknoloji devi oluyor. Öyle ki kimse Apple gibi bir müşteriyi elinden kaybetmek istemez.

Konumuza dönecek olursak, 2021 için yeni bir rapor hazırlandı. Tayvanlı kaynaklardan gelen raporda, TSMC’nin tüm 5nm üretim kapasitesinin %80’ini Apple’ın ayırdığı söyleniyor.

Öte yandan üçüncü TSMC tesisinin 2021 yılının ilk çeyreğinden itibaren seri üretime başlayacağı bildirildi. Üretim hatları tam olarak kurulduğunda ise her ay yaklaşık 9.000 adet disk plaka (wafer) üretmesi bekleniyor. Apple dışında Qualcomm, MediaTek, Broadcom ve farklı iş ortakları da görünüşe göre 5nm üretimi için yerini ayırtmış durumda.

Apple A14

2021’de piyasaya çıkacak olan birkaç farklı Apple ürünü, yüksek ihtimalle TSMC’nin 5nm işlemiyle üretilen yongaları kullanacak. Tayvanlı devin 5nm+ gibi ve hatta daha gelişmiş farklı 5nm tabanlı üretim planları olduğunu da hatırlatalım. Yeni teknolojik cihazların hangi üretimi temel alacağı ise henüz muamma.

Gelecek yıl yeni bir iPad Pro serisinin piyasaya çıkması bekleniyor ve söylentilere göre A14Z Bionic SoC kullanılacak. Yeni tabletler aynı zamanda mini-LED ekran teknolojisine sahip ilk modeller olabilir.

Bunun yanında Apple’ın yeniden tasarladığı bir iMac tanıtacağı iddia ediliyor. Yeni iMac, A14T işlemciye ve bir ihtimal Apple tarafından üretilen özel bir GPU‘ya sahip olabilir.

Son olarak ufukta iPhone 13 serisi var. Önümüzdeki yılın Eylül ayında çıkması beklenen yeni modeller, büyük olasılıkla gücünü TSMC’nin gelişmiş bir 5nm üretim teknolojisinden yararlanan A15 Bionic SoC’den alacak.