Anasayfa Video MSI Optix MAG274QRF-QD Oyuncu Monitörü İncelemesi

MSI Optix MAG274QRF-QD Oyuncu Monitörü İncelemesi

MSI, Optix MAG274QRF-QD mönitöründe oyuncuların ilgisini çeken tüm özellikleri aynı kasanın içinde toplamayı başarmış.

MSI tarafından piyasaya sürülen Optix MAG274QRF-QD, tamamen modern oyuncuların beklentileri dikkate alınarak hazırlanmış bir oyuncu monitörü. Tabii ki model isminin karışık ve söylenmesi zor olması biraz can sıkıcı. Markaların model isimlerini seçerken biraz daha dikkatli olması gerekiyor.

Ancak adının zorluğunu bir kenara bırakırsak, bu yeni Optix bizi cidden şaşırttı diyebiliriz. MSI bu modelde modern oyunculuk dünyasında en çok aranan özellikleri bir araya getirmiş.

Tasarım Ve İşçilik

Optix MAG274QRF-QD daha önce gördüğümüz MSI monitörlerin tasarım çizgisini takip eden bir kasa yapısına sahip. Kavisli yerine düz bir panel kullanılmış. Kasanın arka tarafında tek RGB ışıklandırma şeridi bulunuyor. OSD menü kontrolü için de büyük ve kullanımı kolay bir joystick tuşu konulmuş.

Monitör ayağı büyük ve yere sağlam oturuyor, ancak dışarıya doğru çok taşmıyor, masada çok yer kaplamıyor. Eğer bu ayak yerine başka bir montaj yöntemi kullanmak isterseniz, VESA bağlantıları sayesinde bu da mümkün. Ancak monitörün kendi ayağı da hayli geniş bir hareket imkanı tanıyor, hatta monitörün pivot modunda kullanılmasını da sağlıyor.

Monitör kasasının malzemesi ve işçiliği tatmin edici seviyede, ancak çok üst seviye değil. MSI burada kasa kalitesini ve maliyetini nispeten kısmayı, paranın önemli kısmını ekran paneli ve cihaz içi elektroniklerine harcamayı tercih etmiş. Mesela kasa içinde kulaklık çıkışı ve USB çoklayıcı işlevi var ama bir hoparlör mevcut değil. Kasa içi hoparlörlerin zaten genellikle vasat olduğunu düşünürsek, bunun tamamen çıkarılması gayet yerinde bir karar olmuş.

Panel Özellikleri

27 inçlik bir ekrana sahip olan Optix MAG274QRF-QD, kullanılan panelin kalitesi ve teknik kapasitesi açısından cidden göz dolduruyor. MSI tarafından Rapid IPS adı verilen bir tür gelişmiş IPS ekran paneli kullanılmış. AU Optronics tarafından üretilen bu panel aynı zamanda Quantum Dot teknolojisiyle de donatılmış. AU Optronics yaklaşık 5 yıldır Quantum Dot üzerinde çalışıyor ve bu teknolojiyi panel üretiminde kullanmaya başlamış.

Ortaya çıkan ekran paneli 2560×1440 (WQHD) çözünürlükte ve 165 Hz ekran yenileme hızında çalışıyor. Griden griye (GTG) geçiş süresi ise 1 ms olarak bildiriliyor. Tüm bu özellikler günümüzde oyunculuğun optimum noktası olarak tanımlanıyor.

Ancak yaptığımız renk testlerinde bu ekran panelinin beklenenden çok daha fazlasını verdiğini gördük. Oyuncu monitörlerinde görmeye alışmadığımız oranda yüksek bir renk doğruluğu veren bu panel, neredeyse profesyonel standartları karşılayabilecek kalitede görüntü üretiyor. Tabii tek başına bir pro monitörün yerini tutmayacaktır, ancak mesela aynı zamanda içerik üreten bir oyuncu için çok faydalı olacağına şüphe yok.

Monitörün aynı zamanda Nvidia G-Sync uyumlu olması, özellikle Nvidia ekran kartlarıyla kullanıldığında en yüksek hızlarda bile görüntüde yırtılma olmamasını sağlıyor. Biz RTX 2080Ti ile yaptığımız testlerde görüntü kalitesinden çok memnun kaldık.

Ancak bu monitörün bir zayıf noktası olarak belki HDR Ready ibaresiyle sunulmasını eleştirebiliriz. Bu ibare monitörün gerçekten de tatmin edici bir HDR desteğine sahip olmadığının altını çiziyor. Teknik olarak HDR mevcut, ama öyle fark yaratacak boyutlarda değil.

Bağlantı Noktaları

Optix MAG274QRF-QD güç kaynağını monitör kasası dışında ayrı bir adaptör olarak sağlıyor. Bu durum bazı kullanıcılar için tercih edilir olmayabilir. Ancak öte yandan bu kapasitede bir ekranın rahat soğuması ve performans verebilmesi için bir gereklilik olduğu da açık.

Monitör üzerinde hoparlör bulunmadığını ve tek bir RGB ışık şeridinin yer aldığını söylemiştik. Öte yandan cihaz üzerinde çok sayıda USB portu mevcut. Eğer monitörü bir USB kablosuyla bilgisayarınıza bağlarsanız, USB çoklayıcı görevi de üstlenebiliyor.

Ancak USB bağlantısının tek işlevi çoklayıcı olmak değil, önemli bir görevi daha var. Bu bağlantıyı yaptıktan sonra bilgisayarınıza MSI yazılımını kurarak, monitör ayarlarınızı doğrudan ve çok kapsamlı biçimde Windows içinden yapabiliyorsunuz.

Monitör üzerinde görüntü aktarımı için 1 adet Display Port (1.2a) ve 2 adet HDMI (2.0b) portu mevcut. Ancak bunun haricinde bir de USB Type C portu mevcut ki, eğer görüntü aktarımı destekleyen özel bir USB kablonuz varsa, dizüstü bilgisayar gibi bir kaynaktan bu portu kullanarak görüntü aktarabiliyorsunuz.

Sonuç Değerlendirmesi

Optix MAG274QRF-QD yapmayı hedeflediği herşeyi beklenmedik biçimde iyi yapıyor. 1440p çözünürlük ve 165 Hz sağlayan monitörün giriş gecikme değerleri de oyuncuların arzuladığı düzeyde. Bunun üstüne bir de umulmadık seviyede zengin bir renk derinliği sağlaması, oyun deneyimini cidden çok keyifli hale getiriyor.

Burada dikkatimizi çeken tek ciddi eksi, oyun modlarındayken metinlerde pikselleşme olması. Kullanıcı moduna alırsanız fontlar normal görünüyor, ancak FPS gibi modlarda keskin ve yüksek karşıtlıklı bir görüntü ve fontlarda da garip bir etki ortaya çıkıyor. Böyle bir durumla karşılaşırsanız görüntü modunu değiştirebilirsiniz.

Bu oyun modlarının sunduğu görüntüler oyunların içinde olması gerektiği gibi, hareket bulanıklığı olmadan, keskin, net ve düşmanları rahatlıkla ayırt edebildiğiniz bir görüntüsü var. Özellikle Ghosting ya da Inverse Ghosting olmasın isteyenler, normal ve hızlı modlarda kullanabilirler, zira kendi kategorisinin en net modeli olmaya aday.

MSI bu monitörle modern oyuncuların istediği hemen herşeyi sağlamayı başarmış. Biz de gönül rahatlığıyla Editörün Seçimi ödülü veriyoruz. Eğer katıksız bir oyunculuk deneyimi için katıksız bir oyuncu monitörü arıyorsanız, Optix MAG274QRF-QD modelini de dikkate almanızı tavsiye ederiz.