Anasayfa Makale İncelemeler Samsung 980 Pro PCI Express 4.0 NVMe SSD İncelemesi

Samsung 980 Pro PCI Express 4.0 NVMe SSD İncelemesi

PCI Express 4.0 destekli ilk Samsung SSD olan 980 Pro incelemesinde SSD’yi kapsamlıca test ediyoruz.

Samsung’un 900 serisi SSD’leri kararlı bir şekilde piyasaya çıkmaya devam ediyor. 950 Pro‘yu halihazırda MSI GS43VR 7RE cihazımda kullanıyorum. 970 EVO Plus modeli ise test sistemimizde kullandığımız SSD. Peki 980 PRO ne sunuyor? İlk olarak CES 2020 fuarında gördüğümüz SSD, Samsung’un PCI Express 4.0 arayüzünü kullanan ilk modeli. PCI Express 4.0 ile birlikte veriyolu hızı iki katına çıkıyor ve 980 PRO’dan bundan fazlasıyla yararlanıyor. İncelememizde yeni SSD’nin diğer avantajlarına ve performansına yakından bakıyoruz.

980 RPO İnceleme Ürünü

Öncelikle test ettiğimiz 980 PRO modelinin inceleme ürünü olduğunu, 1B2QGXA7 sürüm Frmware ile geldiğini ve nihai üründen farklılık gösterebileceğini belirtelim. Samsung’un nihai üründe farklılık yapmak hakkı mevcut fakat bugüne kadar incelediğimiz ürün ile piyasaya çıkan Samsung ürünleri arasında bir fark olmadığını, ancak daha güncel bir Firmware ile gelebildiklerini belirtelim. Buna ek olarak ürünün 2 TB kapasiteli bir sürümü 2021 yılında piyasada olacak. Bu sürümün tek tarafından yonga olacağını da belirtelim.

Yenilenen SSD Ailesi

Samsung, SSD ürün serilerini basit donanım özelliklerinden çok pazarın ihtiyaçlarına göre yeniden tanımlıyor. İlk olarak “PRO”, profesyonel kullanıcıları, oyuncuları ve profesyonelleri memnun etmeyi amaçlayan “Yüksek Performanslı” ürünleri ifade ediyor. “EVO”, ana akım kullanıcıların hem performans hem de verimlilik ihtiyaçlarını karşılamaları için konumlandırılıyor. Son olarak, “QVO” ve diğer seriler, sınırlı bir bütçe ile optimum sistem performansını elde etmek için kullanılabilecek rekabetçi ürünler olarak sınıflandırılıyor. Buna göre güncel tablo şu şekilde:

Segment Seri NVMe SSD
Yüksek Performans PRO 970 PRO (2018~2020) → 980 PRO (2020~)
Orta sınıf EVO 970 EVO Plus (2019~) → Belli Değil
F/P QVO veya İsimsiz Belli Değil

PCIe 4.0 NVMe Arayüzü

2015 yılına kadar geçen on yılda depolama teknolojisi, eski SATA arayüzünün sınırlamaları nedeniyle SSD performansındaki sınırlarına ulaştı. 2015 yılı, ilk istemci PCIe 3.0 NVMe SSD’nin tanıtıldığı anıtsal bir yıldı. Depolama ile doğrudan CPU arasında arayüz oluşturan PCIe arayüzü sayesinde, depolama performansı hızla gelişmeye başladı. Bu nedenle 2019’da duyurulan PCIe 4.0 arayüzüne ilgi çok büyüktü. Yeni PCIe 4.0, şerit başına 16 Gb/sn bant genişliğine sahipken, eski PCIe 3.0, şerit başına yalnızca 8 Gb/sn sunabiliyor. Kelimenin tam anlamıyla iki katı.

Öte yandan 2019’da piyasaya sürülen PCIe 4.0 SSD’lerin performansı hiçbir zaman okumada 5.000 MB/sn’den, yazma için de 4.400 MB/sn’den daha iyi olmadı. Bu, bant genişliği iki katına çıkmış olsa da önceki PCIe 3.0 SSD’nin 3.500 MB/sn performansından yalnızca % 42 daha iyi.

PCIe 4.0’ın piyasaya sürülmesi, PC ve oyun konsolları için çok önemli bir gelişmeydi. En yeni oyun konsolları, depolamaları için PCIe 4.0 arayüzünü benimsiyor. Bir oyun konsolu üreticisine göre, depolamanın oyun deneyimi üzerinde birçok etkisi var. Yalnızca oyun yükleme süresini kısaltmakla kalmıyor (veya yükleme ekranlarını ortadan kaldırmakla), aynı zamanda yüksek hızlı akışa izin veriyor, uzun yama kurulumlarını ortadan kaldırıyor ve oyun verilerinin RAM’e kopyalanması ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Örneğin SATA HDD içeren 2016 tarihli bir oyun konsolu, RAM’e 30 saniyelik oyun verilerini önceden yüklemeli. Depolama çok yavaş olduğundan bu veriler RAM’de bulunmalı. Üretici, bu verilere “etkin olmayan kullanım” verileri olarak atıfta bulunmakta. Ancak, PCIe 4.0 SSD sayesinde, en son konsoldaki RAM’in oynamak için yalnızca 1 saniyelik oyun verisi depolaması gerekiyor. Bu nedenle konsol, aktif kullanım için RAM’inin daha fazlasını kullanabilir.

Yeni 6. Nesil V-NAND Yonga

Samsung’un altıncı nesil V-NAND yongası, önceki nesle göre daha yüksek veri aktarım hızlarına sahip ve şirketin 3D belleği yeni zirvelere taşıyan farklı üretim avantajından yararlanıyor.

Samsung’un “kanal deliği aşındırma” teknolojisini kullanan yeni V-NAND, önceki 9x katmanlı tek yığın yapıya yaklaşık yüzde 40 daha fazla hücre ekliyor. Bu, 100’den fazla katmandan oluşan elektriksel olarak iletken bir kalıp yığını oluşturarak, ardından silindirik delikleri yukarıdan aşağıya dikey olarak delerek tek tip 3D Yük Tuzaklı Flaş (CTF) hücreleri oluşturarak elde ediliyor. Resmi olarak Samsung katman sayısını açıklamıyor, ancak önceki nesil olan 92 katmandan %40 daha fazla olduğunu iddia ettiklerine göre bu değerin 128 Katman olduğunu tahmin ediyoruz. Samsung, 128L NAND  ile piyasaya ürün sunan ilk firma değil (iki ay önce SK Hynix sürmüştü), ancak bu gelişme katman sayılarının arttığını ve kapasitenin de artması gerektiğini gösteriyor.

Her hücre alanındaki kalıp yığınının yüksekliği arttıkça, NAND flash yongaları hatalara ve okuma gecikmelerine karşı daha savunmasız hale gelme eğiliminde. Bu tür sınırlamaların üstesinden gelmek için Samsung, yazma işlemleri için 450 mikrosaniyeden (μs) daha az ve okumalar için 45 μs’nin altında, 5. nesil V-NAND’den daha hızlı veri aktarım hızına ulaşmasına olanak tanıyan, hız için optimize edilmiş bir devre tasarımı kullanıyor. Önceki nesle kıyasla bu, performansta yüzde 10’dan fazla bir iyileşmeyi temsil ederken, güç tüketimini de yüzde 15’ten fazla azaltıyor.

NAND 5. V-NAND 6. V-NAND
Üretim tarihi ’18.05 ’19.06
Katman 9x katman 1xx katman (+40%)
Çip boyutu 256Gb/512Gb 256Gb/512Gb
Okuma Hızı 50μs 45μs (+10% daha hızlı)
Yazma Hızı 500μs 450μs (+10% daha hızlı)
Güç Tüketimi 15% daha az

Yeni Elpis Kontrolcü

Samsung, yeni nesil bilgi işlem ihtiyaçlarını karşılayabilen bir kontrolcü olan Elpis’i geliştirmek için kontrol cihazını sıfırdan yeniden düzenlemiş. Elpis kontrolcü, 128 G/Ç (Giriş ve Çıkış) kuyruğunu aynı anda işleyebiliyor; bu, önceki Phoenix kontrolcüden (32 kuyruk) yaklaşık 4 kat daha fazla. Tek bir kuyruk 64 bin komut setinden oluşabilir, yani toplam 128 kuyruk 8 milyondan fazla komutu işleyebilir. Güç verimliliğinden ödün vermeden yüksek performansa yönelik modern ihtiyaçları karşılamak için, kontrolcü son derece ince bir 8nm işlem kullanılarak üretilmiş.

Kontrolcü UBX Phoenix Elpis
Ürün 950 PRO 970 PRO/EVO Plus 980 PRO
Arayüz PCIe 3.0 PCIe 3.0 PCIe 4.0
Sıra Desteği 8 sıra 32 sıra 128 sıra
Üretim Teknolojisi 14nm 8nm

PRO ve EVO Farkı

Samsung, eskiden SSD’lerini Pro ve Evo olarak ikiye ayırıyordu ve bu iki seri arasındaki temel fark, NAND flaş yongalar oluyordu. Örneğin 970 Pro, 2 bit MLC kullanırken, Evo 3 bit TLC NAND flaş kullanıyordu. Öte yandan 980 Pro’nun piyasaya sürülmesiyle birlikte ürün yelpazesi de değişmiş oldu. Pro artık ‘yüksek performansı’ gösterirken, Evo genel kullanıcılar için, sınırlı bütçeye sahip olanlar ise QVO modellerine bakıyor. Merak edenler için 980 Pro 3 bit TLC flaş kullanıyor.

TLC vs MLC

Tarihsel olarak PRO serisi, Samsung’un mevcut en hızlı ve en dayanıklı NAND’larından kullanıyor ki bu, ürünlere PRO adını veren şey. Şirket bu defa Pro serisi müşteri tabanını genişletmek için bazı değişikliklere gitmiş: PRO ürün serilerinin ayırt edici özelliği olan hücre başına iki bit (MLC) bellek kullanımını terk ediyor ve 980 PRO ile Samsung nihayet hücre başına üç bit (TLC) NAND flash belleğe geçiyor. Bu, benzeri görülmemiş bir değişiklik değil. Hatta Samsung, 2-bit MLC NAND kullanan neredeyse tek üretici kaldı. SSD endüstrisinin geri kalanı (tüketici ve işletme), en son tasarımlarda bile MLC’den TLC’ye geçti. 2 bit hücrelerden 3 bit hücrelere geçiş artan kapasite ve düşük maliyet anlamına geliyor ve Samsung’un denetleyici teknolojisi nedeniyle, TLC ile bekleyebileceğimiz daha düşük teorik dayanıklılık hala garanti kapsamında.

TLC NAND yerine MLC NAND’ı seçmenin tarihsel mantığı her zaman iki ana faktöre dayanmakta: MLC daha hızlı ve daha yüksek yazma dayanıklılığına sahip. TLC NAND, genel olarak MLC NAND’den daha yavaş olabilir, ancak bu TLC SSD’lerin her zaman MLC SSD’lerden daha yavaş olacağı anlamına gelmez. Son kullanıcılar için MLC NAND’ın performans avantajları, TLC SSD’lerde SLC yazma önbelleğinin evrensel olarak benimsenmesi ve daha büyük SLC önbelleklerine yönelik eğilim ile büyük ölçüde azaltılmış durumda. Bir kullanıcı SLC önbelleğinin çok ötesine geçmediği sürece, SLC önbelleği olan bir TLC sürücüsü, kapasite açısından bir MLC sürücüsünden daha fazla tercih edilebilir.

Kullanılan NAND yongalara göre SSD’nin ömrü değişiklik gösterebiliyor. Şirket de buna göre SSD’lere bir yazma garanti değeri atıyor. 980 Pro’nun teknik özelliklerine baktığımızda bu değerin 300 TB olduğunu görüyoruz. Öte yandan bu değerin üstüne de rahatlıkla çıkabilirsiniz ki 860 PRO yazma ömrü testtimizde bunun 10 katına çıkmamıza rağmen SSD çalışmaya devam ediyordu. Buna ek olarak bir de 5 yıl garanti mevcut. Hangisini daha önce tamamlarsanız o geçerli. Yani 5 yıl içinde SSD’ye 300 TB üstünde veri yazarsanız garantiden çıkıyorsunuz.

980 PRO Ne Kadar Dayanıklı?

980 PRO’nun garantili dayanıklılığı, Samsung’un SSD pazarındaki uzun süredir devam eden uzmanlığına ve yeniliğine dayanmakta. 980 PRO, sektör lideri 5 yıllık sınırlı garantiye veya 250 GB sürüm için 150 TB’a kadar TBW (Yazılan Toplam Bayt), 500 GB sürüm için 300 TB TBW ve 1 TB sürüm için 600 TB TBW garantisine sahip. 5 yıl ile geçerli TBW arasında, hangisi önce gelirse o geçerli.

Samsung’un depolama teknolojisi, şirketin 2012’de 840 EVO’da dünyanın ilk 3-bit TLC’sini ve 2014’te 850 PRO’yu piyasaya sunarak ilk V-NAND’ı piyasaya sürmesinden bu yana gelişmeye devam etti. V-NAND teknolojisi ve Hata Düzeltme Kodundaki gelişmeler (ECC) teknolojisi, 3 bit TLC NAND dayanıklılığını daha gelişmiş ve mevcut pazarda gereken profesyonel ihtiyaçları karşılayabilir hale getirdi. Birçok SSD kullanıcısı arasında, 2 bit MLC ile karşılaştırıldığında, 3 bit TLC, profesyonel gereksinimleri karşılamak için daha az güvenilir olarak görülmekte. Bununla birlikte, Samsung’un NVMe SSD kullanıcılarıyla ilgili istatistiklerine göre, kullanıcıların %99’u 156 TBW’den daha az ve %99,7’si 600 TB’den daha az yazıyor ki bu da 1 TB Samsung 3bit TLC SSD tarafından zaten garanti ediliyor.

Yazma dayanıklılığı her zaman göz önünde bulundurulması gereken önemli bir konu, ancak SSD endüstrisi bunun tüketiciler için ciddi bir sorun haline gelmesini başarılı bir şekilde engelledi. Son yaptığımız 860 PRO dayanıklılık testi ve şu anda devam etmekte olan Crucial P5 testi de bunun en güzel örneklerinden biri. Geliştirilmiş hata düzeltme ve 3D NAND’ın eski düzlemsel NAND’a göre temel avantajları burada fark yarattı ancak en büyük faktör sürücü kapasitelerinin artması oldu. Bir SSD’nin toplam yazma dayanıklılığı, kapasitesiyle birlikte kabaca doğrusal olarak ölçekleniyor: 2 TB’lik bir sürücü, kullanım ömrü boyunca 1 TB’lık bir sürücünün yaklaşık iki katı TB yazma işleminin üstesinden gelebiliyor. Ancak, tüketici depolama ihtiyaçları, kurumsal depolama ihtiyaçları ile aynı şekilde büyümüyor. Bir tüketici 512 GB’lık bir sürücüden 1 TB veya 2 TB’a geçtiğinde, kullanılan ekstra kapasitenin çoğu nispeten statik veriler için kullanılıyor: çok sık değiştirilmeyen ve kesinlikle günde birkaç kez açılmayan fotoğraflar, videolar ve oyunlar. Özetle 980 PRO’nun MLC yerine TLC kullanması SSD’ler için bir dönemin sonu olabilir ancak bu, sürücünün “PRO” adına layık olmadığı anlamına gelmiyor.

980 PRO 250 GB 500 GB 1 TB
Toplam Yazılan Byte 150 TB 300 TB 600 TB
Garanti

5 yıl sınırlı

Intelligent TurboWrite 2.0

980 PRO, yeni geliştirilmiş Intelligent TurboWrite 2.0 teknolojisiyle birlikte geliyor. Önceki Intelligent TurboWrite ile karşılaştırıldığında, Intelligent TurboWrite 2.0, 5 kata kadar daha büyük arabellek (TurboWrite bölgesi) sağlıyor. Örneğin 1TB modelde önceden tahsis edilmiş (varsayılan) TurboWrite bölgesi 6GB ve ayrıca toplam SLC arabelleği de 114 GB’a çıkarmak için dinamik SLC arabelleği olarak kullanılmak üzere ek bir 108 GB tahsis edebiliyor.

Samsung’un kendi test sonuçlarına göre, 980 PRO’nun Intelligent TurboWrite 2.0’ı 26 saniyede 131 GB veri aktarabilirken, Intelligent TurboWrite özellikli 970 EVO Plus yalnızca 65 GB ve 970 PRO aynı zaman diliminde 68 GB veri sunuyor. Süre açısından, Intelligent TurboWrite 2.0, önceki Intelligent TurboWrite’ın 13 saniyesinden yaklaşık %92 daha uzun: 26 saniye süreyle sürdürülebilir durumda.

Akıllı TurboWrite bölgesi, boş kapasiteden yararlanıyor, bu nedenle SSD’nin 1 TB modeli için 324 GB’tan fazla boş alanı yoksa akıllı TurboWrite tam olarak çalışmayacaktır. Bu algoritma SSD dayanıklılığını etkilemez çünkü kullanıcıların SSD’ye yazdığı toplam veri miktarı değişmez.

Önceki nesilde 500 GB kapasiteli modelde 22 GB olan önbellek boyutu da bu nesilde 90 GB’a çıkıyor. Önbellek bittiğinde ise performans 1.000 MB/sn veya 1 TB modelde 2.000 MB/sn olarak devam ediyor ki testlerimizde de bu değerleri görebilirsiniz. Bizim incelediğimiz 500 GB kapasiteli sürüm, işleri hızlandırmak için ayrıca 512 MB LPDDR4 bellek ihtiva ediyor.

 

Kapasite

970 PRO & EVO Plus 980 PRO
Toplam Varsayılan Akıllı Toplam Varsayılan Akıllı Ardışık Yazma Performansı (En Yüksek Hız)
TurboWrite TurboWrite Sonrası
250GB 13GB 4GB 9GB 49GB 4GB 45GB 2,700 MB/s 500 MB/s
500GB 22GB 4GB 18GB 94GB 4GB 90GB 5,000 MB/s 1,000 MB/s
1TB 42GB 6GB 36GB 114GB 6GB 108GB 5,000 MB/s 2,000 MB/s

Samsung 980 PRO Teknik Özellikler

Samsung SSD 980 PRO
Kullanım Alanı Son kullanıcı bilgisayarları
Arayüz PCIe Gen 4.0 x4, NVMe 1.3c
Donanım Bilgisi Kaapsite 250GB 500GB 1TB 2TB
Kontrolcü Samsung Elpis kontrolcü
NAND Flash Hafıza Samsung V-NAND 3bit TLC
DRAM Önbellek 512MB LPDDR4 1GBLPDDR4 2GBLPDDR4
Boyutlar Maks. 80.15 x Maks. 22.15 x Maks. 2.38 (mm)
Biçim M.2 (2280)
Performans (-e kadar)2) 3) 4) Ardışık Okuma 6,400 MB/s 6,900 MB/s 7,000 MB/s Belli Değil
Ardışık Yazma 2,700 MB/s 5,000 MB/s 5,000 MB/s Belli Değil
QD 1 Thread 1 Rastgele Okuma 22K IOPS 22K IOPS 22K IOPS Belli Değil
Rastgele Yazma 60K IOPS 60K IOPS 60K IOPS Belli Değil
QD 32 Thread 16 Rastgele Okuma 500K IOPS 800K IOPS 1,000K IOPS Belli Değil
Rastgele Yazma 600K IOPS 1,000K IOPS 1,000K IOPS Belli Değil
Güç tüketimi(-e kadar) 2 3 4 5) 6 Boşta (ASPT açık) 35mW Belli Değil
Aktif

(Ortalama.)

Okuma 5.0 W 5.9 W 6.2 W Belli Değil
Yazma 3.9 W 5.4 W 5.7 W Belli Değil
L1.2 modu 5 mW Belli Değil
Dayanıklılık Sıcaklık. Çalışırken 0°C ila 70°C

(S.M.A.R.T. değeriyle ölçülmüştür, düzgün hava akışı önerilir)

Çalışmazken -40°C ila 85°C
Nem %5 ila %95 yoğuşmasız
Şok Çalışmazken 1,500G(Yerçekimi), süre: 0.5ms, 3 yön
Titreşim Çalışmazken 20~2,000Hz, 20G
MTBF 1.5 milyon saat
Garanti TBW 150TB 300TB 600TB 1,200TB
Süre 5 yıl sınırlı
Desteklenen özellikler TRIM (İşletim sistemi desteği), Çöp Toplama, S.M.A.R.T
Veri güvenliği AES 256-bit Tüm Disk Şifreleme, TCG/Opal V2.0, Şifreli Sürücü (IEEE1667)
  • 1) 1GB = 1,000,000,000 byte. Sistem dosyası ve bakım için belirli bir kapasite bölümü kullanılabilir, bu nedenle gerçek kullanılabilir kapasite etiketlenen kapasiteden farklı olabilir.
  • [1] 980 PRO, PCIe 3.0 ile geriye dönük uyumludur. Sıralı performanslar (en fazla): Okumalar için 3500 MB/sn, yazma için 2700 MB/sn (250 GB), 3400 MB/sn (500 GB), 3450 MB/sn (1 TB). Rastgele performanslar (en fazla): Okumalar için 560K (250GB), 690K IOPS (500GB / 1TB), yazma için 620K (250/500GB), 660K IOPS (1TB).
  • [1] Sıralı ve rastgele performans ölçümleri IOmeter1.1.0’a dayanmaktadır. Performans, SSD’nin donanım yazılımı sürümüne, sistem donanımına ve yapılandırmasına göre değişebilir. Test Sistemi: AMD Ryzen 9 3900X 12 Çekirdekli İşlemci CPU@3.79GHz, DDR4 2666MHz 16GBx2, OS-Windows 10 Pro 64bit, Yonga Seti-ASUS-X570-ROG CROSSHAIR VIII FORMULAV
  • [1] Sıralı ve rastgele yazma performansı, Intelligent TurboWrite teknolojisi etkinleştirilerek ölçüldü. Intelligent TurboWrite arabellek boyutunu aşan veri bölümü için sıralı yazma performansları şunlardır (en fazla): 250 GB için 500 MB/sn, 500 GB için 1.000 MB/sn, 1 TB için 2.000 MB/sn, Intelligent TurboWrite arabellek boyutu üzerinden rastgele yazma performansları (QD 32 Thread 16 ile test edilmiştir): (en fazla): 250GB için 150K IOPS, 500GB için 300K IOPS, 1TB için 500K IOPS. Performans, SSD’nin ürün yazılımına, sistem donanımı ve yapılandırmasına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.
  • [1] Güç tüketimi, AMD Ryzen 7 3700X 8 Core @ 3.6GHz, DDR4 8GBx2, Windows 10 Pro 64bit,  GIGABYTE-X570-AORUS MASTER sistemde IOmeter1.1.0 sürümü ile ölçülmüştür.
  • [1] Belgelenen tüm dayanıklılık testi sonuçları, JESD218 Standartlarına uygundur. JESD218 Standartları hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen www.jedec.org adresini ziyaret edin. TBW, Yazılan Terabayt anlamına gelir; Garanti, hangisi önce gelirse, belirtilen süre veya TBW. Lütfen http://www.samsung.com/samsungssd adresindeki ayrıntılı garanti bildirimine bakın.
Kategori Samsung SSD 980 PRO
Arayüz PCIe 4.0 x4, NVMe 1.3c
Biçim M.2 (2280)
Depolama Hafızası Samsung 1xx-katman V-NAND 3-bit TLC
Denetim Birimi Samsung Elpis
DRAM    1GB LPDDR4 (1TB), 512MB LPDDR4 (500GB, 250GB)
Kapasite 1TB, 500GB, 250GB
Sıralı Okuma / Yazma Hızı 7000 MB/sn’ye kadar, 5000 MB/sn’ye kadar

 

Rastgele Okuma / Yazma Hızı (QD32) 1000K IOPS’a kadar, 1000K IOPS’a kadar
Yönetim Yazılımı Samsung Magician
Veri Şifreleme AES 256-bit Tam Disk Şifreleme, TCG / Opal V2.0, Şifreli Sürücü (IEEE1667)
Yazılan Toplam Bayt Sayısı 600TB (1TB)

300TB (500GB)

150TB (250GB)

Garanti Beş Yıllık Sınırlı Garanti

Samsung Magician

Her zaman üstünde durduğumuz konulardan biri de aldığınız SSD’nin yazılımı ve Firmware güncellemesinin olup olmadığı. Samsung’un karnesi burada mükemmel diyebiliriz. Magician yazılımı daimi olarak güncelleniyor ve SSD’niz için yeni Firmware güncellemeleri varsa sizi haberdar ediyor. Güncellemeleri de doğrudan yazılım içinden yapabiliyorsunuz.

Yine yazılım içinden SSD’nizi test edebilir ve sağlığını da ayrıntılı bir biçimde takip edebilirsiniz. İsterseniz sürücüyü güvenli bir şekilde silmenin veya şifrelemenin yanı sıra kendi özel overprovisioning düzeylerinizi de (varsayılan sürücü kapasitesinin %10’u) ayarlayabilirsiniz. Magician için şu anda piyasadaki en iyi SSD yazılımı diyebiliriz.

Samsung 980 Pro Performansı

Samsung, ilk tüketici NVMe SSD’si olan 950 PRO’yu 2015’te piyasaya sürmüştü. Daha yakın zamanda, 2019’da piyasaya sürülen 970 EVO Plus, performans standardını PCIe 3.0 NVMe arabiriminin sınırına yükseltmişti.

İlk olarak 2019’da tanıtılan PCIe 4.0 NVMe arayüzü, PCIe 3.0’a kıyasla bant genişliğini neredeyse iki katına çıkardı ve depolama performansı da buna göre gelişti. 980 PRO ile Samsung, modern performans taleplerini karşılayabilecek yenilikçi bir ürün sunuyor. 7.000 MB/sn’ye kadar sıralı performans ve 1.000K’ya (1 milyon) kadar IOPS rastgele performans, istemci SSD pazarında daha önce hiç görülmemiş bir özellik.

Samsung, yeni 980 PRO’da 1 milyon girdi/çıktı seviyesine ulaşılabileceğini belirtmekte fakat bu ancak QD32, 16 Thread iş yüklerinde 500 GB ve üstü modeller için geçerli. Yeni SSD’de aynı zamanda NAND erişim süresi de azalmış. Önceki modellerde kullanılan 5. nesil V-NAND yongalar 50 μs okuma hızı sunarken 6. nesil yongalarda bu değer %10 artış ile 45μs değerine gerilemiş. Yazmada da 500μs değerinden 450μs değerine bir iyileşme söz konusu.

Samsung NVMe SSD 980 PRO
Performans (-e kadar) 250 GB 500 GB 1 TB
Ardışık [MB/s] Okuma 6,400 6,900 7,000
Yazma 2,700 5,000 5,000
Rastgele [IOPS]

(4KB, QD1, Thread1)

Okuma 22K 22K 22K
Yazma 60K 60K 60K
Rastgele [IOPS]

(4KB, QD32, Thread4)

Okuma 500K 800K 1,000K
Yazma 600K 1,000K 1,000K

Rastgele Performansı

980 PRO, rastgele 1.000K IOPS performansını aşan ilk istemci NVMe SSD. Yeni PCIe 4.0 arabirim bant genişliği, yalnızca düşük QD (kuyruk derinliği 1 ila 4) performansıyla değil, aynı zamanda yüksek QD (8 ila 32) performansıyla rastgele performansı önemli ölçüde artırma konusunda muazzam bir potansiyel sağlıyor.

İş parçacığının 16 olduğu durumlarda 980 PRO, 970 EVO Plus’a kıyasla düşük QD’lerde %250’ye kadar daha hızlı ve yüksek QD’lerde %64’e kadar daha hızlı okuyor. Rastgele yazma durumunda bile 980 PRO, 970 EVO Plus’tan %82’den fazla yüksek performans gösteriyor.

Kullanım modellerine göre değişmekle birlikte, rastgele işlemler, kullanım sürelerinin sıralı işlemlerden çok daha büyük bir bölümünü oluşturuyor. Rastgele performans, bilgisayardan önyüklemeden uygulama yürütmeye, web’de gezinmeye ve oyun oynamaya kadar çeşitli etkinlikler üzerinde büyük bir etkiye sahip.

FIO

Yaptığımız testlerde 980 PRO’nun 4K aralıksız rastgele okumada 9 μs üstüne çıkmadığını gördük. EZFio ile yaptığımız bu testte FIO sürümü de 3.25 idi.

AS SSD Performansı

980 PRO’yu ilk olarak AS SSD ile test ediyoruz. Ürün burada 5267 MB/s okuma ve 3780 MB/s yazma değerlerine ulaşıyor.

980 PRO AS SSD okuma/yazma performansı.

Eğer testi 1 GB değil 10 GB boyut ile yaparsak bu defa okumada 5239 MB/s ve yazmada da 3959 MB/s ile neredeyse 4 GB/s değerini elde ediyoruz.

980 PRO AS SSD 10 GB testi.

AS SSD ile SSD’nin girdi/çıktı performansına da bakıyoruz. Burada da 4K 64 Thread testinde okumada 567.623 IOPS değerine ulaşırken yazmada da 720.770 değerini elde ediyoruz.

AS SSD  içinde bir de kopyalama testi yer alıyor. Bu testte ISO ile 3397 MB/s, program ile 990 MB/s ve oyun ile de 2191 MB/s hızlarına ulaşıyoruz.

AS SSD kopyalama testi akıllardaki birçok soruyu yantılar nitelikte.

Atto ve CrystalDiskMark Sonuçları

980 PRO, ATTO IOPS testinde okumada da yazmada da 100.000 üstüne çıkabiliyor. Okuma/yazma testinde de 6.11/4.55 GB/s değerlerini sunuyor bize. CrystalDiskMark’ın yeni 8.0.0 sürümü ile yaptığımız testlerde 6292 MB ardışık okuma ve 4527 MB da ardışık yazma performansı elde ettik.

Kopyalama Testi

Son olarak bir de gerçek dünya kopyalama testi gerçekleştirdik. Burada 970 EVO Plus SSD’mizden 118 GB boyutundaki Red Dead Redemption 2’yi 980 PRO’ya kopyaladık. İşlem yaklaşık 1 dakika 38 saniyede saniyede tamamlandı ve test esnasında SSD ortalama 1.05 GB/s yazma hızı sundu.

Öte yandan aynı testi yine 512 GB kapasiteli 950 PRO modeli ile denediğimizde ortalama 1.36 GB/s yazma hızı elde ettik. Bu bağlamda günlük işler için bilgisayarınızda bir 950 PRO varsa, 980 PRO’ya geçmek için devasa bir sebebiniz olmadığını belirtelim.

Sıcaklık

Küçük bir M.2 NVMe SSD’nin nispeten zayıf noktası termal problemler olabilir. Aşırı iş yükleri altında birçok kullanıcı ısı oluşumundan kaynaklanan performans düşüşlerinden endişe duyuyor. 980 PRO, bir ısı dağıtıcı, Elpis kontrol cihazında nikel kaplama ve gelişmiş Dinamik Termal Koruma (DTG) teknolojisi ile sofistike bir şekilde ayarlanmış ürün yazılımı kullanarak bu sorunu azaltmayı amaçlıyor. Bu üçlü teknoloji, olağanüstü performans özelliklerini korumak için ısıyı daha hızlı dağıtarak aşırı ısınmayı önlemeyi amaçlıyor.

Özellikle, gelişmiş aygıt yazılımı ayarı sayesinde, 980 PRO’nun sıralı okuma performansı, DTG’ye (Dinamik Termal Koruma) girdikten sonra 970 EVO Plus ve 970 PRO’dan daha iyi dengeleniyor. Böylece %36’ya kadar daha fazla veri (108 GB) 970 EVO Plus’ta olduğundan DTG noktasına kadar sıralı yazma sırasında aktarılabiliyor. Bu nedenle kullanıcılar, 980 PRO’larını performans düşüşü endişesi olmadan daha uzun süreler ve daha büyük veri yazma işlemleri için kullanabilirler.

Samsung, bütün bu iyileştirmeler ile SSD’yi ortalamada 7 derece daha serin çalıştırmayı başarıyor.

CrystalDiskInfo ile SSD sıcaklığını izleyebilirsiniz.

Yaptığımız testlerde 980 PRO ile 950 PRO sıcaklıklarını karşılaştırdık ve arada 13C derecelik bir fark ortaya çıktı.

950 PRO 980 PRO Fark
AS SSD 1 GB Okuma/Yazma 2385 MB/s 1415 MB/s 5267 MB/s 3780 MB/s %120 %167
AS SSD 1 GB G/Ç 4K64Thrd 290.732 90.874 567.623 720.770 %95 %693
AS SSD ISO Kopyalama 1378 MB/s 2.78sn 3397 MB/s 1.13sn %146
AS SSD Program Kopyalama 851 MB/s 16.54sn 990.89 MB/s 14.21sn %16
AS SSD Oyun Kopyalama 1379 MB/s 10.01sn 2191 MB/s 6.31sn %58
ATTO 2.40 GB/s 1.40 GB/s 6.11 GB/s 4.55 GB/s %154 %225
CrystalDiskMark 8.0.0 Ardışık 2599 MB/s 1502 MB/s 6292 MB/s 4527 MB/s %142 %201
Sıcaklık 70 57C 13C

Güç Verimliliği

980 PRO, birçok farklı cihazda uygun depolama genişletmesi sağlıyor. 980 PRO, Samsung’un en yeni 512Gb V-NAND teknolojisi ile mümkün kılınan tek taraflı 2TB sürümü de dahil olmak üzere çok çeşitli kapasite seçenekleriyle birlikte geliyor. Ayrıca 980 PRO, 970 EVO Plus’tan daha yüksek güç verimliliği sunarak onu ultra ince sistemlerden yüksek performanslı bilgi işlem sistemlerine kadar çeşitli uygulamalar için ideal çözüm haline getiriyor.

PCIe 3.0 ile Uyumlu

980 PRO, PCIe 3.0 ile geriye dönük uyumlu. PCIe 3.0’da bile 980 PRO, 970 EVO Plus ve 970 PRO’dan daha iyi performans gösteriyor.

Sonuç

Her ne kadar rakipleri Samsung’dan önce davranıp PCI Express 4.0 destekli SSD modellerini piyasaya çıkarmış olsalar da iş sadece arayüzde bitmediğinden Samsung hem yeni nesil kontrolcüsü hem de kendi ürettiği NAND yongalar ile piyasadaki en iyi tüketici SSD’sini kullanıma sunmuş oldu.

Peki kimler bu SSD’ye geçiş yapmalı? Eğer 960 veya 970 serisi bir SD kullanıyorsanız ve bir ev kullanıcı iseniz 980 PRO serisine geçmeniz için devasa bir sebep yok. Ancak 950 PRO veya herhangi bir SATA SSD kullanıyorsanız ve anakartınız da PCI Express 4.0 destekliyorsa 980 PRO’ya geçmeyi düşünebilirsiniz.

14 Yorumlar

  1. Başarılı inceleme olmuş. 1TB 970 pro kullanıcısı olarak son derece memnunum. 980 Pro’nun 2 bit yerine 3 bit bellek yongası kullanması üzücü olmuş. 970 pro 1200TBW ömür garanti ederken 600TBW değere düşmesi pek tatmin edici değil.

  2. Merhabalar, @Recep_Baltas:disqus bende 980 pro 500gb modeli satın aldım. İlk taktığımda 6900 okuma 4900 yazma gibi test sonuçları görmüştüm,, aradan 1-2 ay kadar geçti şimdi test yaptığımda yazma hızı 1200 lerde çıkıyor bunun nedeni ne olabilir sizce?

  3. Recep Bey iyi günler. Huawei d16 16 gb ram ve 512 gb ssd li dizüstü aldım.Fakat fotoğraf ve videolarımı yedeklemek için 512 ssd yetmiyor. Zira yarısına yakın kısmını sisteme ayırmışlar. Ben çok yoğun kullanmıyorum. Depo amacıyla kullanmak için samsung 980 ssd yi tavsiye edermisiniz. yoksa evo olan modellerden mi alayın veya tavsiye edeceğiniz başka model var mı?. ürün bu
    https://www.hepsiburada.com/samsung-980-1tb-3500mb-3000mb-s-m-2-nvme-ssd-mz-v8v1t0bw-p-HBCV000001D8HP?magaza=Laptopf%C4%B1rsat%C4%B1

  4. Merhabalar, benim bilgisayarım dell xps 15 9500 laptop ana kart modelim Dell inc Model No: 0RHXRG A03 bu ssd 980 pro bilgisayarım için uyumlumudur hız konusunda özellik 6500 hızları görebilirmiyim bilgisayar kitapçığımda böyle yazıyor M.2 2230 katı hal sürücü PCIe NVMe Gen3 x4, 32 Gb/sn’ye kadar 2 TB’ye kadar
    ve M.2 2280 katı hal sürücü PCIe NVMe Gen3 x4, 32 Gb/sn’ye kadar 2 TB’ye kadar yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler

  5. Merhaba Recep Bey,
    990 PRO incelemeniz olmadığı için buraya yazdım.
    1TB Soğutuculu 990 PRO satın aldım.
    Bu SSD yi SQL veri tabanı ile çalışan Mikro yazılım için almış olduğum
    XEON 2324G işlemcili, PCIe Gen 4.0 desteği olan Lenovo ST50 v2 Windows Server 2022 işletim sistemli bir server da kullansam sorun çıkarır mı?
    Çünkü serverlarda, serverlar için üretilmiş SSD yi kullanmam gerektiğini belirten yazılar okudum.
    990 PRO SSD ise istemci bilgisayarlar için üretilmiş.
    Yardımcı olursanız sevinirim.
    İyi günler.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version