Anasayfa Haber Dark Web Dünyasının En Büyük Ticari Pazarı Yıkıldı

Dark Web Dünyasının En Büyük Ticari Pazarı Yıkıldı

Dark Web

Dark Web içerisinde DarkMarket olarak işletilen kanun dışı pazarın yöneticisi gözaltına alındı.

Suç faaliyetlerine ev sahipliği yapmakla büyük bir üne sahip Dark Web içerisinde en büyük yasadışı pazar yeri olduğu ifade edilen platform, birkaç ülkeyi ve Europol’u içeren uluslararası bir operasyonun ardından tamamen kapatıldı.

Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), yasadışı ticaretin döndüğü DarkMarket’in yaklaşık 500.000 kullanıcısı, 2.400’den fazla satıcısı ve 320.000’den fazla işlemi olduğunu belirten bir rapor yayınladı. Ayrıca DarkMarket’te 4.65’in üzerinde Bitcoin ve 12.800 Monero transferini yapıldığı da ortaya çıktı ve bu harcama da yaklaşık 170 milyon dolara eşit. DarkMarket üzerinden çoğunlukla uyuşturucu, sahte para, kredi kartı bilgileri, SIM kartlar ve kötü amaçlı yazılım ticareti yapılıyordu.

Alman yetkililer, Almanya-Danimarka sınırı yakınlarında DarkMarket’in piyasa operatörü olduğu iddia edilen 34 yaşındaki Avustralya vatandaşının tutuklanmasına yol açan soruşturmaya başkanlık etti. Bazı kaynaklar yakalanan şüphelinin yargıç önüne çıkarıldığını ancak konuşmayı reddettiğini bildirdi. Şu anda duruşma öncesi gözaltında tutuluyor.

Dark Web
DarkMarket

Yetkililer, DarkMarket’i bir daha erişilmemek üzere kapattı. Bu platformun Moldova ve Ukrayna’daki 20 farklı sunucularını yöneten kişiler, alıcılar ve satıcıları yakalamak için de harekete geçilmiş durumda.

DarkMarket, The Pirate Bay ve WikiLeaks gibi siteleri barındıran, Almanya ve Hollanda’daki eski NATO sığınaklarında bulunan web barındırma hizmeti Cyberbunker’a yönelik bir soruşturma sırasında Alman yetkililerin dikkatini çekmişti. Yapılan yoğun çalışma tamamen bu yöne doğru çevrildi ve Dark Web’in en büyük şebekesi ortadan kaldırılmış oldu.

Dark Web, suçlular için de artık güvenli bir yer sayılmaz. Geçen Eylül ayında uyuşturucu kaçakçılarını hedef alan bir başka uluslararası operasyonda, ABD ve Avrupa’da 170 suçlu tutuklandı. Gerçekleştirilen operasyon sonucu silahlara, uyuşturuculara ve hem nakit hem de sanal para birimlerine ulaşılmıştı. Ardından çeteye ait ulaşılan her şeyin toplam değerinin 6.5 milyon Dolar’dan fazla olduğu ifade edilmişti.