Anasayfa Haber Epic Games, Apple ve Google’a Dava Açtı

Epic Games, Apple ve Google’a Dava Açtı

Epic Games

Epic Games, Apple ve Google’ın rekabet yasalarını çiğnediğini iddia ediyor.

Oyun sektöründe adı bilinen büyük şirketlerden biri olan Epic Games, Fortnite Mobil’i geçen sene Play Store ve App Store mağazalarından sunmaya başladıktan sonra ödeme konuları hakkında yaşanan sorunlardan dolayı, oyun tamamen mağazalardan kaldırılmıştı. Epic Games bu olaylar nedeniyle İngiltere’de iki büyük teknoloji şirketine “İşletim sistemleri üzerindeki hakimiyetlerini kötüye kullanarak rekabeti haksız bir şekilde kısıtlamak” nedeniyle dava açtı.

Apple ve Google, App Store veya Play Store’da bir uygulama veya oyun üzerinden uygulama içi öğe satın aldığınızda, yapılan bu satıştan gelen kazancın belli bir yüzdesini alır. Genellikle bu kesinti yüzde 30 seviyesinde olmakla beraber bazı durumlarda daha düşük de olabilir. Epic Games ise alınan bu ücrete karşı bir tutum sergiliyor.

Epic Games

Epic Games, Ağustos 2020’de Fortnite oyuncularının doğrudan Epic Games’ten daha düşük bir fiyata V-Bucks (sanal oyun parası) satın almalarını sağlayacak kendi ödeme sistemlerini kurdu. Bu durum Apple ve Google’ın kurallarının çiğnendiği anlamına geliyordu. Şirket, mağazaların yüzde 30’luk kesintisinin çok fazla olduğunu gerekçe göstererek kendi ödeme sistemlerini Fornite Mobil’e entegre etmişti. Bu olaydan sonra Fortnite, App Store’dan ve Play Store’dan tamamen kaldırıldı. Apple, Epic Games’in App Store’da uygulama yayınlaması için kullandığı geliştirici hesabını bile feshetmişti. Ardından Apple ve Google bir açıklama yaparak, ödeme sistemlerini atlatmaya çalışan Epic Games’in hüküm ve koşulları ihlal ettiğini belirtmişti.

Epic Games’in Dava Açmasının Sebebi Ne?

Günümüze döndüğümüzde Epic Games tarafından İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi’ne yeni gönderilen belgelerde; Apple ve Google’ın alternatif uygulama mağazalarından gelen rekabeti haksız bir şekilde sınırlamasının yanında geliştiricilerin kendi ödeme sistemlerini kullanmasını engellediğini iddia ediyor. Ayrıca bu belgelerde uygulamaların dağıtımı için adil olmayan ücretler alındığı da belirtilmiş.

Epic Games

Epic Games, mahkemenin Apple ve Google’ın Fornite’ı ve geliştirici hesaplarını eski haline getirmesini aynı zamanda geliştiricilerin kendi ödeme sistemlerini kullanmalarına izin vermesini istiyor. Epic Games’in yaptığı açıklamada, “Bunun Birleşik Krallık’taki tüketiciler ve geliştiriciler adına yapılması gereken önemli bir argüman olduğuna inanıyoruz” dedi.

İngiltere’de açılan bu mahkemeden sonra ABD ve Avustralya’da da yasal işlemlerin başlatılacağı da duyuruldu.