Anasayfa Makale Microsoft, Bethesda’yı Neden Satın Aldı?

Microsoft, Bethesda’yı Neden Satın Aldı?

Microsoft Bethesda

Fallout, The Elder Scrolls, Doom ve daha fazlası Xbox’a özel olacak mı? Henüz endişelenmeye gerek yok.

Microsoft, video oyun konsolları, kişisel bilgisayarlar, işletim sistemleri ve yazılım abonelik hizmetleri satan bir şirket. İnsanlar bu Microsoft ürünlerini, en sevdikleri oyunlar yalnızca söz konusu platformlarda oynanabiliyorsa veya oyunlar her yerde mevcutsa, ancak Microsoft platformları olan Windows PC ve Xbox için optimize edilmişse daha yüksek olasılıkla satın alacaklardır.

Bethesda, The Elder Scrolls, Fallout ve Doom gibi video oyunları tarihindeki en popüler serilerden bazılarını üretiyor. Microsoft, tek bir satın alma ile bir sürü sevilen mülkü satın almak istedyise, mükemmel yayıncıyı buldu.

Gerçekten bu kadar basit.

Doom ve Doom 2 güncelleme

Bethesda Neden Microsoft’a Satıldı?

Bethesda’nın neden kesin olarak satıldığını size anlatamayız. Bireysel yönetim kurulu üyelerinin motivasyonları hakkında rapor beklememiz gerekecek. Bununla birlikte, Bethesda’nın durumu ve ana şirketi ZeniMax hakkında kamuya açık olarak neyin bilindiğini size söyleyebiliriz.

2020 yılında, ZeniMax yönetim kurulu kendisini alışılmadık bir konumda buldu. Üyeleri arasında eğlence avukatı Michael Dominguez, emekli beyzbol yıldızı Cal Ripken Jr. ve film yönetmeni Jerry Bruckheimer yer alıyor. Yönetim kurulu üyeleri daha yaşlıdır ve video oyun alanı dışında kendi yatırımları ve işletmeleri vardı, ancak video oyunu forum spekülasyonlarına rağmen, bu faktörlerin hiçbiri satış için kilit motivasyon olarak kabul edilemez zira birçok şirket kişisel olarak yatırım yapmayan yaşlı insanlar tarafından yönetiliyor.

İşte daha ilgili olan şeyler: ZeniMax yönetim kurulunda ayrıca, cinsel taciz ve saldırı iddialarının ardından 2018’de bu pozisyondan istifa eden eski CBS başkanı Les Moonves de yer alıyor. Ayrıca Robert Trump, Ağustos’taki ölümüne kadar yönetim kurulunda görev yaptı.

Bu kargaşayı en son yayınlanan video oyunlarının performansıyla birleştirin.

Bethesda’nın öne çıkan oyunları, 2016’da düşük performans gösteren Dishonored 2 ile başlayarak bu konsol neslinin ilk döneminde mücadele etti. 2017’de şirket, çok gecikmiş olan Prey’i ve Evil Within 2’yi birlikte piyasaya sürdü ki ikisi de büyük bir ticari başarı yakalayamadı. Fallout serisinin çevrimiçi yinelemesi olan Fallout 76, 2018’de piyasaya sürüldü ve halen daha konumunu bulmaya çalışıyor. Oyun yayıncıları, satış rakamlarını muazzam başarıya rağmen sessiz tutuyorlar, bu nedenle halka açık olan satış bilgilerine rağmen Rage 2, Wolfenstein 2 veya Wolfenstein: Youngblood’un ne kadar iyi performans gösterdiğini söylemek zor.

Şirket, bu yıl Doom Eternal gibi bir başarı elde etti, ancak Bethesda’nın en büyük sürümlerinden bazıları şu anda 9 yaşındaki Skyrim’in portları ve VR uyarlamaları oldu. Gelecek en büyük oyunları – çok uzun süredir devam eden Starfield ve heyecanla beklenen yeni Elder Scrolls oyunu çıkış tarihlerine sahip değil ve tamamlanmalarının yıllar sonra olacağı söyleniyor.

Skyrim Remastered

 

 

Microsoft, Bethesda için uygun mu?

Microsoft, 2018’den bu yana Bethesda stüdyoları koleksiyonundan ayrı olarak birkaç oyun geliştiricisi satın aldı. Bu stüdyolar genel olarak tipik AAA sürümünden daha küçük projelere odaklanmıştı. Bugüne kadar, Microsoft’un küçük olsa da daha fazla oyun yaratmayı planladığını varsayarak, oyuncuları güvenilir bir yeni üye akışı ile Xbox Game Pass aboneliklerini sürdürmeye teşvik ediyor diyebiliriz.

Satın almaların dışında, Microsoft’un en büyük sürümleri bile Sony muadillerinden daha hesaplı ve daha ucuz hissetme eğiliminde. En yeni Gears of War oyunlarını ve Halo Infinite’ı The Last of Us Part 2 veya 2018’s God of War gibi projelerle karşılaştırın.

Microsoft’u mega pahalı gişe rekorları kıranlara çok para harcayacak ve kaybedecek bir yayıncı olarak düşünmek zor. Şirket kısa süre önce kendisini pratik bir yayıncı olarak sundu ve kararlı ancak artık heyecan verici olmayan Minecraft’ı satın alması ile buna iyi bir örnek göstermiş oldu.

Bethesda, oyun oluşturucunun zıt markasıdır. Bethesda, pahalı oyunlarda tarihsel olarak muazzam bahisler yaptı, mümkün olan her platformda en başarılı oyunlarını satarak, ardından yeniden yapımlar, yenilenmiş yapımlar ve VR yan ürünleri satarak parasını (ve daha fazlasını) geri kazandı.

Microsoft’un Starfield ve sonraki Elder Scrolls gibi oyunların bütçelerini Xbox’a özel hale getirerek geri alacağını hayal etmeye çalışıyoruz. Bununla birlikte, Microsoft zaten Xbox’a özel oyunlarla ilgilenmiyor gibi görünüyor. Yalnızca bu ay Microsoft, Nintendo Switch’te başka bir birinci sınıf oyunu yayınladı; PC için Xbox Game Pass’i başlattı; ve abonelerin Google’ın Android cihazlarında bir dizi “Xbox” oyunu oynamasına olanak tanıyan oyun akış hizmeti xCloud’a herkese açık erişim sağladı. Geçtiğimiz yıl, Xbox bir konsoldan bir markaya dönüştü.

Bu nedenle Microsoft, bu satın alma konusunda görülenden daha iyi bir konumda olabilir. Daha geniş dağıtım araçlarına sahip ve bu da dahili projelerinin kapsamının genişlemesini destekleyebilir. Başka bir deyişle: Daha küçük ve orta ölçekli stüdyolar, Xbox One dönemini sona erdirmeye odaklandığı için Microsoft için son birkaç yıldır ideal satın alma hedefleriydi, ancak Microsoft’un vitrin ve hizmetlerin yakın zamandaki ve dramatik genişlemesiyle, Bethesda oyunlarını mevcut ölçeğinde finansal olarak desteklemek ve dağıtmak için araçlara sahip olabilir.

Bethesda Oyunlar PS5’e çıkacak mı?

Dediğimiz gibi, Microsoft’un Bethesda’nın en büyük oyunlarının devasa bütçelerini haklı çıkarmanın bir yolunu bulması gerekecek. Bu, söz konusu oyunların PlayStation 5’te görüneceği anlamına gelebilir. Ancak Microsoft, PC’de xCloud ve Game Pass ile büyük bir başarı yakalarsa, PS5 sürümlerine öncelik vermeyebilir. (Nintendo’ya gelince, Microsoft yeşil ışık yakmadan önce şirketin yeni nesil oyunları çalıştırmak için yeterince güçlü yeni bir Switch yayınlayıp yayınlamadığını görelim.)

O zamana kadar Bethesda, yaklaşmakta olan Deathloop ve GhostWire: Tokyo oyunları için Sony ile zamanlanmış özel anlaşmalar yapıyor. Ve bakın, bu iki oyun için de gerçekten heyecanlıyız, ancak oyun adı “Elder Scrolls” veya “Fallout” ile başlayana kadar Microsoft’un kendi ayrıcalığını umursayacağını sanmıyoruz.

Deathloop stüdyosu Arkane’nin son oyunu 2018 yılına kadar 2,5 milyon kopya sattı. Karşılaştırma için The Elder Scrolls 5: Skyrim 30 milyonun üzerinde kopya sattı.

Özel sürümler oyunlar için kötü mü?

Bir oyun ne kadar erişilebilirse o kadar iyi olduğuna inanıyoruz. Rekabet yaratıcılığı besliyor. Öte yandan özel oyunlar zaten zehirli olan “konsol savaşları” kültürünü besliyor.

Bu özel durumda, Microsoft’un Bethesda’ya bir yaşam hattı sağlayıp sağlamadığını merak ediyoruz. Yayıncının oyun sürümlerinin son beş yıl içindeki performansına dönüp bakın. Bethesda’nın bir sonraki büyük hitini yayınlamasının yıllar alabileceğini düşünün. O zaman bir pandeminin ortasında olduğumuzu ve bu finansal krizin sadece başlangıcı olabileceğini unutmayın.

Küresel ekonomik travma zamanlarında, endüstriler birleşir. Oyun piyasası, bu gerçekle boğuşan diğer tüm endüstrilerden farklı değil.

Son bir şey: Bu kazanımı başka kimin yapmış olabileceğini düşünün. Google, Amazon ve Apple, oyun endüstrisinde daha iyi konumlar için aktif olarak çaba gösteriyor. Bu satın almayı gerçekleştirmek için yeterli para ve altyapıya sahip geleneksel tek bir oyun şirketi vardı: Microsoft.

Kaynak