Anasayfa Haber Samsung, 2020’de Dünyanın En Büyük İkinci Çip Alıcısı Oldu

Samsung, 2020’de Dünyanın En Büyük İkinci Çip Alıcısı Oldu

islemci wafer

Samsung, 2020 yılında Apple’ın ardından en fazla çip satın alan şirket olarak, dünyanın en büyük ikinci çip alıcısı olma unvanını aldı.

Samsung, yalnızca dünyanın en büyük bellek yongası üreticisi olmakla kalmıyor, aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci yonga alıcısı olma özelliğini de taşıyor. Şirket, salgın sırasında bilgisayarlara ve diğer tüketici elektroniğine olan talebin artması nedeniyle 2020 boyunca yarı iletken çip satın almak için on milyarlarca dolar harcadı.

Samsung Electronics, pazar araştırma şirketi Gartner’ın yeni bir raporuna göre, geçen yıl yarı iletken yongalara 36.4 milyar dolar harcamıştı. Böylelikle şirketin 2020’deki harcamaları, 2019’dakilere göre %20.4 artış göstermiş. Apple ise 2020’de dünyanın en büyük çip alıcısı oldu ve yarı iletken yongalara 53.6 milyar dolar harcadı. Bu da küresel çip pazarının %11.9’una denk geliyordu. Apple da böylelikle harcamalarını 2019’a göre %24 artırmış oldu.

yonga

Samsung, salgın sırasında Huawei ürünlerine uygulanan yasaktan ve dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve sunucular için artan talepten faydalandı. Uzaktan eğitim ve evden çalışma, 2020 yılı boyunca hızla artarken, bulut sunucularına olan talep de oldukça yükseldi. Bu durum Samsung’un DRAM ve SSD’lerine olan talebi de doğrudan etkilemiş oldu. Apple’ın çip talebindeki artış ise, AirPod’lar, iPad’ler, iPhone’lar ve Mac’lerin artan satışlarından kaynaklandı.

Son olarak, Güney Koreli teknoloji devinin, 2030 yılına kadar büyük yatırımlar yaparak dünyanın en büyük yonga üreticisi olmayı hedeflediğini belirtelim. Samsung, önümüzdeki on yılın sonunda çip üretim pazarı lideri TSMC’yi geçerek birinci sıraya yerleşmeyi planlıyor.