Anasayfa Haber TSMC, Huawei Siparişlerini Durdurdu

TSMC, Huawei Siparişlerini Durdurdu

TSMC Huawei

ABD’nin kısıtlamalarından sonra TSMC Huawei siparişlerini durdurduğunu açıkladı.

Hatırlarsanız, bir hafta kadar önce Trump hükumetinin Huawei’nin akıllı telefon işlemcilerine erişimi kısıtlayacak bir düzenleme hazırlığında olduğu tabiri caizse gündeme bomba gibi düşmüştü. Bu karar doğrultusunda Huawei’nin TSMC ile olan ticari ilişkisinin sonlanacağı iddia edilmişti. Teknoloji basını tüm bu yaşananları yakından takip ederken, bugün yeni bir gelişme yaşandı. Yaşanan gelişmeyle beraber TSMC, Huawei siparişlerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğunu açıkladı.

Nikkei Asian Review’da yer alan haberde TSMC’nin bu kararı ise ABD’nin yeni kural değişikliği sonrasında aldığına da özellikle dikkat çekiliyor. Bunun yanı sıra daha önceden alınan siparişlerin üretimine devam ettiklerini de belirten Tayvanlı üretici, bu kısımda ise söz konusu siparişlerin Eylül ayının ortasına kadar göndermeye devam edeceklerini de açıkladı.

Bildiğiniz üzere ABD Ticaret Bakanlığı geride bıraktığımız hafta önemli açıklamalarda bulunmuştu. Bu doğrultuda yapılan açıklamada, ABD yapımı ekipmanları kullanan ABD dışındaki tüm yonga üreticilerinin, Huawei’ye yonga göndermeden önce lisans başvurusunda bulunması gerektiği belirtildi.  Bu da TSMC’nin ABD’nin düzenlemeden sonra Huawei’ye ikinci bir emre kadar yonga üretemeyeceği anlamına geliyor.

Huawei, bildiğiniz gibi mobil işlemcileri başta olmak üzere birçok yonga tasarımını TSMC’ye ürettiriyor. Bununla birlikte Huawei için yapay zeka ve ağ çipleri de üreten TSMC, Huawei’nin en önemli iş ortaklarından birisi olarak da karşımıza çıkıyor.

Aynı zamanda yayınlanan raporda TSMC’nin gelirlerinin yüzde 15 ila 20’sinin Huawei siparişlerinin oluşturduğuna da özellikle dikkat çekiliyor. Bu açıdan bakacak olursak, bu anlaşmanın TSMC’yi de oldukça zora sokacağını görmekteyiz. Şimdilik, Huawei cephesinden herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Ancak, yayınlanan raporlarda ABD’nin bu kararına karşı Çin’in de en kısa süre içerisinde misilleme yapacağı tahmin ediliyor.

İlginizi çekebilir: MediaTek Dimensity 820 5G Çipset Duyuruldu