Anasayfa Makale DLSS Rakibi FidelityFX Super Resolution Yolda

DLSS Rakibi FidelityFX Super Resolution Yolda

NVIDIA DLSS’ye rakip AMD teknolojisi FidelityFX Super Resolution olacak.

NVIDIA’nın DLSS teknolojisi (Derin Öğrenme Süper Örnekleme) özellikle ışın izleme desteği olan oyunlarda hem görüntü kalitesini hem de performansı artırması ile çarpıcı sonuçlar vererek oyuncuların beğenisini kazandı. DLSS ekosistemi her geçen ay büyüyor ve bu da NVIDIA’nın RTX ekran kartlarını çekici bir seçenek haline getiriyor.

AMD, henüz Radeon GPU’larda DLSS’e eşdeğer bir teknoloji getirmese de birçok kişi benzer sonuçlar elde etmek için oyunun çözünürlüğünü düşürüp Radeon Sharpening veya FidelityFX CAS özelliklerini kullanıyor fakat bu ideal veya eşdeğer bir çözüm değil. Öte yandan bu ince ayarlar, süper örnekleme tekniğine özel destek eklemek için oyun geliştiricilerinin katılımını gerektirmiyor ve ayrıca DLSS’den farklı olarak tüm çözünürlüklerde çalışıyor.

AMD, Xbox Series X/S ve PlayStation 5’te yer alanlar da dahil olmak üzere çeşitli Radeon GPU’larda çalışacak bir teknoloji olan FidelityFX Super Resolution (FSR) üzerinde uzun zamandır çalışıyor. Yani şirket bu teknolojiyi hem PC hem de konsollarda doğru şekilde sunmaya çalışacak. Bu bağlamda teknoloji, Radeon RX 6000 serisi ekran kartlarının veya yeni nesil oyun konsollarının piyasaya sürüldüğü esnada henüz hazır değildi.

PC World ile bir röportaj esnasında , AMD’nin Grafik İş Birimi Başkan Yardımcısı Scott Herkelman, FidelityFX Süper Çözünürlük için “içeride çok iyi ilerliyor” sözünü etti.  Herkelman ayrıca, yükseltme algoritmasının kalitesini değerlendirmenin biraz daha zaman alacağını, ancak aynı zamanda şirketin FSR’yi bu yıl piyasaya sürmeyi bir öncelik haline getirdiğini söyledi.

RX 6900 XT

AMD genel olarak teknolojilerini açık ve platformlar arası uyumlu hale getirmeye biraz önem veriyor ve FSR de bir istisna değil gibi görünüyor. Öte yandan şirketin NVIDIA’nın DLSS ile yaptığı hatalardan ders çıkarması akıllıca olacaktır. Hatırlarsanız DLSS ilk çıktığında başarılı olamamış fakat daha sonra büyük bir güncelleme almıştı.

Herkelman, AMD’nin FSR’sinin makine öğrenimine dayalı olmayacağını açıkladı ki bu eski Radeon kartlarıyla takılıp kalan birçok oyuncuya bir umut ışığı olabilir. En azından teoride, AMD tüm uyumlu donanımlar için FSR’yi tek seferde devreye almayı hedefliyor, bu bağlamda yeni yükseltme teknolojisi Microsoft’un DirectML API’sini temel alabilir. Tüm bunlar kulağa heyecan verici gelse de, beklemek ve AMD’nin yaklaşımının pratikte nasıl çalıştığını görmemiz gerekecek.