Anasayfa Video ASUS RT-AX89X AX6000 Dual Band Router İncelemesi

ASUS RT-AX89X AX6000 Dual Band Router İncelemesi

ASUS RT-AX89X modeli çok güçlü bir ağ yapısı isteyen ofisler ve kullanıcılar için tasarlanmış.

ASUS RT-AX89X modeli klasik ev kullanıcıları için değil, gelişmiş özelliklere ihtiyaç duyanlar için tasarlanmış çok üst seviye bir router. Uzay gemisine benzeyen tasarımının altında aktif fanlı soğutmaya sahip güçlü donanım ve yazılım özellikleri var.

Amazon fiyatı için tıklayınız

10 Gigabit LAN

ASUS RT-AX89X routerın en önemli özelliklerinden biri, içerdiği çift 10G portu yani 10 Gigabit desteği. 10GBase-T ve 10G SFP+ ile WAN bağlantısı yaptığınızda kurumsal 10 gigabit internetinizi kablolu ve kablosuz olarak dağıtabiliyorsunuz.

SFP+ portu  daha düşük gecikme ve daha düşük güç tüketimi sunsa da modül masrafı var ve fiber optik kablolar sabit uzunluklarda hazır satılıyor. 10GBase-T klasik RJ45 bağlantısı ile size istediğiniz uzunlukta Ethernet kablosu kullanma imkanı veriyor.

Eğer 10 Gigabit internetiniz yoksa da WAN portunu normal gigabit ya da altı internetiniz için kullanıp, boşta kalan yuvayı 10 gigabit ağ kartı takılı bir bilgisayarı, NAS ya da sistemi bağlamakta kullanabilirsiniz.

WAN Aggregation’da bu 10G portları birbirinin yedeği olacak iki interneti bağlamakta da kullanabilirsiniz. Bir internet bağlantısı koptuğunda yedek internet servis sağlayıcınız devreye girer ve ofisin, çalışma alanınızın internet bağlantısı devam eder.

Eğer RT-AX89X modelini evinde kullanacak kadar abartı teknolojileri seven bir kullanıcıysanız da oyunlarda ASUS’un sunduğu özel düşük gecikme ve hizmet kalitesi ayarlarını kullanabilirsiniz.

Gelişmiş Teknolojiler

12 Stream AX6000 Dual Band Wi-Fi 6 yani 802.11ax bir router. MU-MIMO ve OFDMA teknolojilerini destekliyor. Adaptive Qos, Trend Micro destekli AiProtection ile yerel ağda yayılabilecek zararlılara karşı koruma sağlıyor.

Öncelikle yeni nesil WiFi standardı olan Wi-Fi 6 çok gelişmiş. LTE’den öğrenilen bazı deneyimler ve teknolojiler bu kablosuz ağ standardının bir parçası. Bu sayede çok sayıda sabit cihazın yanında, pek çok mobil cihaz da aynı anda kopmadan routera bağlı kalabiliyor.

8×8 bu router, her kanalı daha ufak alt kanallara ayırarak, farklı irili ufaklı cihazları gruplandırıp tek seferde aktarabiliyor. Bu durum kendisini nasıl hissettirir derseniz, ofiste akıllı cihazlar, IOT ürünler varsa, bunların kablosuz ağdaki trafik yükü dengeleniyor.

Daha eski WiFi standartları pek bu tür kurulumlara uygun değildi, bu yüzden de arada bir birkaç kb veri transferi yapan cihazlar bile ağdan, gerekenden daha fazla pay alarak diğer cihazları geciktirebiliyordu. Şimdi üst seviye WiFi6 Router türü cihazlar bunun önüne geçecek şekilde tasarlanıyor.

Teknik Özellikler

Görünümünün sebebi olan 8 anten, 8 gigabit Ethernet portu ile destekleniyor. Kablosuz ağdaki yoğun veri aktarımını kaldırması için toplam 6000 Mbps kablosuz ağ hızına sahip. Tek cihaz değil, bir ton kablosuz cihaz olduğunda ve birbirine dosya alıp verdiğinde bu bantgenişliğini rahatlıkla tüketebiliyor. Oysa her router bu kadar çok anten, akış ve hıza sahip değil.

Bu işlemleri yapabilmek için 2.2 GHz frekansında çalışan 4 çekirdekli bir işlemci kullanıyor. Bu işlemci aslında pek çok ev kullanıcısının eski bilgisayarından daha güçlü ve daha çok çekirdeğe sahip. NAS sistemleri ya da pek çok ağ cihazı bundan çok daha azına ihtiyaç duyuyor. Bu cihazın donanımını soğutmak için fanı olması çok doğal ve güzel. Zira soğutma aktif olmadığında üst seviye işlemciler frekans düşürebiliyor, bu da ağ performansında dalgalanma demek.

Ağ ürünlerini almadan önce hepimiz internetten incelemelere ve kullanıcı yorumlarına bakarız. Bazen ilginç durumlar da olur. Bir üründe bazı kullanıcılar çok memnun, bazı kullanıcılar çok şikayetçi olabiliyor. Bunun sebebi ürünün iyi ya da kötü olmasından çok kullanılan ortam şartlarının ve internet servis sağlayıcının standart olmaması. Fan ile soğutma en azından sıcaklık şartlarındaki değişkenlere karşı bir istikrar sağlıyor, ayrıca ayarlardan seviyesi ayarlanabiliyor.

Sonuç Değerlendirmesi

ASUS RT-AX89X router gerek teknik donanımı, gerekse de fiyatı nedeniyle hayli ileri seviyede kullanıcılara hitap ediyor. Teknolojik açıdan baktığımızda, sadece evine bir ağ kurmak isteyen sıradan bir kullanıcının ihtiyaçlarını fazlasıyla aştığını görüyoruz. Sunduğu ayarların içinden çıkabilmek için bile belli bir seviyenin üzerinde bilgi sahibi olmak gerekli.

Eğer çok geniş bir mekanda, çok yüksek hızlı bir ağ kurmak istiyorsanız, o zaman ASUS RT-AX89X çok işinize yarayabilir. Hem donanım, hem de yazılım olarak çok üst seviye bir ürün. Bu yüzden de üst seviye ihtiyaçları olan kullanıcılara hitap ediyor.