Anasayfa Haber Mars Helikopteri Ingenuity, Tarihi İlk Uçuşunu Bugün Gerçekleştirecek

Mars Helikopteri Ingenuity, Tarihi İlk Uçuşunu Bugün Gerçekleştirecek

Mars helikopteri Ingenuity

Mars helikopteri Ingenuity ilk uçuşunu gerçekleştirmek üzere geri sayıyor.

NASA sonunda Mars helikopteri Ingenuity ile yaşanan sorunların çözüldüğünü ve Kızıl Gezegen’in yüzeyinde ilk uçuşunu gerçekleştirmeye hazır olduğunu açıkladı. ABD Uzay Ajansı, 1.8 kilogram ağırlığındaki küçük helikopteri Pazartesi günü erken saatlerde uçurmaya çalışacağını duyurdu. Helikopterden Perseverance gezginine ve oradan yörüngedeki bir uyduya sonra da Dünya’ya veri gönderiminin birkaç saati bulacağı paylaşılıyor.

NASA, bir aksilik olmazsa TSİ 13:15’te bir canlı yayına da başlayacak ve insanlar ilk kez başka bir dünyada motorlu bir aracı uçurmaya çalışırken bilim insanları ve mühendisleri izleme şansı bulacak. Başlangıçta Ingenuity’nin yaklaşık bir hafta önce uçurulması planlanmıştı. Öte yandan, uçuş öncesi test sırasında mühendisler bir sorunla karşılaştı. Helikoptere, her biri 1,2 metre uzunluğundaki iki ters dönen kanadının dönüşünü test etmek için bir komut gönderildiğinde, testin gerçekleşmesini önleyen bir sorun yaşandı.

Bu olayın yaşanmasından sonra, NASA Jet Tahrik Laboratuvarı proje yöneticisi MiMi Aung liderliğindeki görev ekibi, uçuş sekansına birkaç komut eklemeyi gerektiren bir yazılım düzeltmesi üzerinde çalıştı. Yaklaşık 2 yıldır kararlı bir konfigürasyonda olan yazılımda değişiklik yapıldığı için bunun helikoptere gönderilmeden önce kapsamlı testi ve doğrulaması gerekti. Geçtiğimiz Cuma günü ise helikopter tam hızda bir dönüş testini tamamladı.

İlk uçuşta Ingenuity yerden birkaç metre yükselecek, yaklaşık 20 ila 30 saniye havada asılı kalacak ve sonra iniş gerçekleştirecek. Bu test uçuşu başarılı olursa, NASA gelecekteki denemelerde daha cesur davranacak ve sonunda helikopteri tek seferde 300 metreye kadar bir mesafeye uçuracak. Sürecin deneysel olmasından dolayı tabii ki Ingenuity’nin başarısız olması ihtimali de bulunuyor.