Anasayfa Haber Kontrolden Çıkan Çin Roketi Long March 5B, Dünya’ya Düşecek

Kontrolden Çıkan Çin Roketi Long March 5B, Dünya’ya Düşecek

Long March 5B

Tamamen kontrolsüz olarak düşen Long March 5B adlı Çin roketinin yerleşim yerlerine düşmesinden korkuluyor.

Çin tarafından Tianhe Uzay İstasyonu için ilk modülü fırlatan devasa Long March 5B roketinin bir kısmı Dünya’ya düşüyor. Tamamen kontrolsüz şekilde düşen roket parçasının nereye çarpacağı da henüz belirsiz.

Roketin 30 metre yüksekliğindeki çekirdeği, 29 Nisan tarihinde Heavenly Harmony insansız çekirdek modülünü Çin’in Hainan eyaletindeki Wenchang’den alçak Dünya yörüngesine gönderdi. Long March 5B daha sonra geçici bir yörüngeye girdi. Öte yandan, bu şimdiye kadarki en büyük kontrolsüz yeniden girişlerden birinin sahnesini oluşturdu. Bazı uzmanlar, roket parçasının yerleşim olan bir bölgeye inebileceğinden korkuyor.

Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezi Astrofizikçi Jonathan McDowell, Çin’in en son bir Long March 5B roketini fırlattığında bunun gökyüzünde uçan ve Fildişi Sahili’ndeki birkaç binaya zarar veren büyük uzun metal çubuklarla sonuçlandığına dikkat çekiyor. Neyse ki bu olayda kimse yaralanmamış.

Çekirdeğin Salı günü Dünya’nın etrafında her 90 dakikada bir yaklaşık 27.600 km/s hızla ve 300 km’den fazla bir yükseklikte döndüğü bilgiler arasında. ABD ordusu çekirdeği 2021-035B olarak adlandırırken yolunu orbit.ing-now.com web sitesinde görmek mümkün.

Çekirdeğin rakımı hafta sonundan bu yana yaklaşık 80 km düşmüş durumda. Çarpışma noktasının neresi olacağı bilinmese de McDowell, okyanusun gezegenin yaklaşık yüzde 71’ini kapladığı için en olası sonucun çekirdeğin denize düşmesi olduğunu söylüyor. Astrofizikçi, roketin bazı parçalarının tekrar girişte hayatta kalacağı ve bunun “100 milden fazla dağılmış küçük bir uçak kazasına eşdeğer” olacağını da sözlerine ekliyor.

Mevcut yörüngesine bağlı olarak roket, Dünya’nın üzerinden New York, Madrid ve Pekin’e kadar kuzeyden ve güney Şili ile Wellington, Yeni Zelanda’ya kadar güneyden geçiyor ve bu alan içinde herhangi bir noktada yeniden girişini gerçekleştirebilir. Roketin 10 Mayıs, artı veya eksi iki gün sonra Dünya’ya dönmesi bekleniyor.

Roketin fırlatılması, 2022’nin sonlarında tamamlanması beklenen Çin uzay istasyonunun inşasının bir parçası olarak planlanan 11 görevin bir parçası. T şeklindeki uzay istasyonunun, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan önemli ölçüde daha küçük olan yaklaşık 60 ton ağırlığında olması bekleniyor. 1998 yılında ilk modülü fırlatılan Uluslararası Uzay İstasyonu ise yaklaşık 408 ton ağırlığında.

Diğer taraftan NASA araştırmacıları, potansiyel olarak yakındaki yıldız sistemlerinde yaşayabilecek gelişmiş dünya dışı uygarlıkları aramak için yeni bir teknik geliştirdiler.