Anasayfa Haber TSMC, Arizona’da Altı Çip Fabrikası Kuracak

TSMC, Arizona’da Altı Çip Fabrikası Kuracak

TSMC

Küresel çip kıtlığına çözüm arayan TSMC, Arizona’da altı adet çip fabrikası kurmayı planlıyor.

Küresel çip üreticileri, devam eden yonga sıkıntısını hafifletmek için büyük harcamalar yapıyor ancak yatırılan yüksek paralara rağmen henüz sıkıntıyı çözebilmek için zamana ihtiyaç var. Bu konuda Intel’in CEO’su Pat Gelsinger de mevcut talepleri karşılayabilmek için birkaç yıla ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren TSMC de Arizona’da birkaç ek yonga üretim tesisi kurmayı planlıyor.

Yonga üreticisi, Mayıs 2020’de Arizona’da yeni bir fabrika inşa etmek için 12 milyar dolarlık bütçe ayırdığını duyurmuştu. İnşaat tamamlandığında fabrikanın ayda 20.000 adet 5nm yarı iletken plaka üretmesi ve yaklaşık 1.600 kişiye yüksek teknolojili iş fırsatı yaratması bekleniyor. Bunun yanında TSMC, bu fabrikaya ek olarak yeni üretim tesisleri kurmayı da planlıyor. Reuters’e göre üretici şirket, Arizona’da beş tane daha yeni fabrikayı inşa etmeye hazırlanıyor.

TSMC

Habere göre, TSMC’nin inşa etmeyi planladığı altı fabrikanın da yapımı önümüzdeki üç yıl içerisinde gerçekleşecek. Ancak, yine de bu sürenin şirketin belirlediği kesinleşmiş süreler olmadığını belirtmekte fayda var. TSMC, nihai kararları aldıktan sonra konuyla ilgili resmi açıklamaları da piyasaya sunacak. Bunun haricinde şirket, önümüzdeki üç yıl boyunca genişleme ve Ar-Ge projelerine 100 milyar dolar harcamayı planladığını duyurdu. TSMC’nin yanı sıra Intel de New Mexico’daki çip üretim tesislerini yükseltmek için 3.5 milyar dolar harcamayı planlıyor.

Son olarak, TSMC’nin yeni fabrikalarının henüz ne kadar ek üretim kapasitesi getireceğinin bilinmediğini belirtelim. Ayrıca şirket, hangi üretim teknolojisinin kullanılacağını da henüz açıklamış değil.