Anasayfa Haber TSMC 100 Milyar Dolar Yatırım ile Yonga Sıkıntısını Çözmeyi Hedefliyor

TSMC 100 Milyar Dolar Yatırım ile Yonga Sıkıntısını Çözmeyi Hedefliyor

TSMC 5nm

Fabrikasız teknoloji şirketlerinin yonga üreticiliğini üstlenen TSMC, üç yıl içerisinde fabrikalarını genişletmek ve AR-GE çalışmalarını artırmak için 100 milyar dolar kaynak ayırmayı planlıyor.

2020 yılında başlayan pandemi sürecinde etkisini gösteren çip krizi, teknoloji sektöründeki tüm kolları derinden sarstı. Özellikle dünyanın çip ihtiyacını karşılayan en büyük bağımsız yarı iletken üreticisi TSMC, bu zorlu zamanları atlatmak için 100 milyar dolar yatırım yapmaya hazırlanıyor. TheEdgeMarkets’in yayınladığı makalaye göre TSMC, yarı iletken üretim kapasitesini ve yeni teknoloji araştırma yeteneklerini genişletmek için önümüzdeki üç yıl içinde büyük harcamalar yapacak.

AMD ve NVIDIA gibi büyük çaplı üreticiler bile salgın zamanında tüketici talebindeki olağanüstü artışı karşılayamadı. Kripto para madencilerinin yeni nesil GPU’ları satın almak için gösterdiği çaba nedeniyle ortaya çıkan stok sıkıntısı ve GDDR6 bellek tedarik sorunu ise donanım endüstrisini alt üst etmeye devam ediyor. Özellikle NVIDIA’nın RTX 3060 grafik kartı ile başlattığı hash oranını sınırlama girişimi, pek de istenilen sonucu sağlamadı. Tüm bu olumsuzlukların yanında, Tayvan’da etkili olan kuraklık nedeniyle kırmızı alarm verilmiş durumda. Yaşanan her şeyin TSMC’yi ve Tayvan merkezli diğer yarı iletken üreticilerini kötü etkilediği aşikar.

TSMC

Çip üretim endüstrisinin üstündeki bu kara bulutlara rağmen sektörde bir miktar iyileşme yaşanacağı görülüyor. Zira, GlobalFoundries 2021 yılı için genişleme fonunu iki katına çıkarırken, TSMC ise önümüzdeki üç yıl içinde 100 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Ayrıca bahsedilen yatırım sayesinde TSMC’nin üretim hattında ve AR-GE çalışmalarında gözle görülür bir artış yaşanacak. Uzmanlara göre bu gelişmeler, uzun bir süreç içerisinde piyasadaki talebin dengelenmesini sağlayabilir fakat kullanıcıya yansıması da biraz zaman alacağa benziyor.