Anasayfa Haber Chia Çiftçiliği SSD’leri Kısa Süre İçinde Bozabilir

Chia Çiftçiliği SSD’leri Kısa Süre İçinde Bozabilir

Chia SSD

Chia çiftçiliği ile 512 GB bir SSD sürücüsünün 40 günde çöp haline gelebileceği söyleniyor.

Yeni kripto para birimi Chia, bilgi işlem gücü yerine depolama alanı kullanımı sayesinde her yıl İsveç’in tamamından daha fazla enerji kullanan Bitcoin’in çevre dostu bir alternatifi olarak konumlanıyor. Öte yandan bu, gerçek dünyada pek de öyle gözükmüyor. Chia çiftçiliğinin HDD ve SSD sürücülerin ömrünü büyük ölçüde azalttığı görülüyor.

Chia, geleneksel kripto paralar yerine “zaman ve mekan kanıtı” kullanıyor, bunu da depolama alanı ile yapıyor ve kullanılmayan disk alanının tahsis edilerek para kazanılmasını sağlıyor.

Fast Technology sitesine göre, Chia’yı genellikle 5-10 yıl ömre sahip 512 GB SSD üzerinde sürekli olarak yetiştirmek bu donanımın ömrünü yalnızca 40 güne indirebilir. Bunun sebebi ise 40 gün içinde 256 TB veri yazılması.

Daha fazla depolama alanına sahip sürücülerin daha uzun süre dayanabileceği ancak aşınma ve yıpranmanın ömürlerini önemli ölçüde kısaltacağının altı çiziliyor. Yani Chia çiftliği 1 TB SSD’yi yaklaşık 80 gün, 2 TB SSD’yi ise 160 günde öldürebilir. Bu sürücülerin markası ve modeli ise detaylandırılmıyor.

Ancak bizim Samsung 860 Pro ve Crucial P5 SSD‘ler için yaptığımız dayanıklılık testinde, SSD’lerin belirtilen yazma ömürlerinin çok daha üstüne çıkabildiğini gördük.

SSD’ler yıpransa bile, ekran kartlarına oranla düşük olan fiyatları, Chia çiftçilerinin yenilerini satın alabileceği anlamına geliyor. Öte yandan, bunun çevre için hiç de iyi olmadığı ortada. Alternatif olarak, kripto madencilik/tarım için ve uzun süreli garantiye sahip SSD’ler de tercih edilebilir.

Chia (XCH) piyasaya çıktığında birim başına 1.800 dolarla zirveye ulaştı. Birkaç gün sonra yaklaşık 600 dolara düştü. Daha sonra hafifçe toparlanan XCH şu sıralar 1.300 dolar civarında seyrediyor. Mayıs başında ise Chia’nın şimdiden 1 eksabayt alan kullandığı ortaya çıkmıştı.