Anasayfa Haber Apple Music Kayıpsız Ses Özelliği Herkese Geliyor

Apple Music Kayıpsız Ses Özelliği Herkese Geliyor

Apple Music Kayıpsız Ses

Apple Music servisi Dolby Atmos desteği ve kayıpsız ses özelliği kazanıyor.

Apple Music servisinin önümüzdeki ay sonunda kayıpsız ses kalitesi için destek alacağı duyuruldu. Bununla da kalmayan Apple aynı zamanda Dolby Atmos desteğiyle hizmete uzamsal ses de ekliyor.

Apple Music, kayıpsız ses özelliği için servisteki 75 milyondan fazla şarkıdan oluşan tüm kataloglarda yüksek kaliteli ALAC (Apple Lossless Audio Codec) adlı ses formatı kullanacak. Yüksek veri kullanımı nedeniyle kayıpsız ses varsayılan olarak devre dışı bırakılacak. Bu arada yalnızca Wi-Fi veya hücresel ağ için aralarından seçim yapabileceğiniz farklı katmanlarla etkinleştirmeyi seçmeniz mümkün. Temel seviye CD kalitesi olacak ve 16 bit ses ve 44,1 KHz frekans sunacak. Bir Apple cihazı kullanıldığında ise bu değer 48 KHz’de 24 bit seviyesine çıkıyor. Daha fazla kaliteye ihtiyacınız varsa, örnek oranını 192KHz’e kadar çıkartabileceksiniz ancak bunun için bu tür bir yapılandırmayı destekleyebilen harici bir dijitalden analoğa dönüştürücü (DAC) gerekiyor. Kayıpsız ses özelliğini açmak için Ayarlar > Müzik > Ses Kalitesi yolunu izleyebilirsiniz.

Dolby Atmos ise müzik yaratıcılarının parçalarını farklı seslerin birçok farklı yönden geliyormuş gibi hissetmesine izin verecek şekilde karıştırmasına olanak tanıyor. Yani parçaların bunun için özel olarak tasarlanması gerekli. Apple da düzenli olarak yeni Dolby Atmos parçaları ekleyeceğini sözünü veriyor. Özellik aktif olduğunda farklı türlerden binlerce şarkının olması bekleniyor. Dolby Atmos özelliği AirPods veya H1 veya W1 çipli Beats kulaklıklarda ve iPhone, iPad veya Mac’in yerleşik hoparlörlerinde desteklenecek. Dolby Atmos desteğine sahip parçaların bulunmasını kolaylaştırmak için bunlara rozetler eklenecek.

Bu yeni özelliklerin tamamı Apple Music aboneliğinde ek bir ücret ödemeden kullanıcılara sunulacak. Lansman için tam bir tarih verilmemiş olsa da Apple tarafından Haziran ayına işaret edildiğini belirtelim.