Anasayfa Video SteelSeries Rival 5 İncelemesi

SteelSeries Rival 5 İncelemesi

SteelSeries Rival 5 fareyi kutusundan çıkarttık, sorularınızı aldık, sırada inceleme var. Peki nedir Rival 5’in olayı?

Küçük farelerden sıkıldıysanız ve sadece FPS odaklı bir oyuncu değilseniz, MOBA türü oyunlar için de kullanılabilen yeni bir model var karşımızda. 9 Programlanabilir tuş, büyük bir gövde, yeni sensör ve anahtarlar ile pek çok yenilik barındırıyor.

İlk bakışta daha önce çıkan Rival 600 ve Rival 700 serisi SteelSeries farelere tasarım olarak biraz benziyor. Ancak bu benzerlik ana hatlar ile sınırlı. Tasarım detayları ve teknik özellikler farklı, bu 2021 model yeni bir fare. İçerisinde Golden Micro IP54 mekanik anahtarlar var. Bu tuşların basımı daha derin bir hissiyata sahip ve tatmin edici bir tıklaması var.

Golden Micro Mekanik Anahtarlar ve Yan Tuşlar

Golden Micro anahtarların vaat edilen 80 milyon tıklama ömürleri çok uzun. Su ve toz dayanıklılıkları da bir avantaj. Üstelik Omron anahtarlara göre biraz daha sessizler ama mekanik basım sesini duyabiliyorsunuz.

Yandaki tuşların yapısı oldukça ilginç. Başparmak altında ileride yer alan tuş farklı renkte, dikkat çekici ve yapısı sayesinde ileri doğru da basılabiliyor. Üstte iki klasik yan tuş var. Bunun da üzerinde yukarı ve aşağı iki yönlü basılabilen geniş bir tuş daha var. Bu üst çift yönlü tuşa alışmak zaman alabilir.

Yan tarafın temizlik açısından bir artısı da kauçuk ya da benzeri materyal kullanılmaması. Farenin yanları çok kolay temizleniyor. Buna karşın tuşların yeri ve başparmak alanının derinliği sayesinde pek elden kaymıyor.

Altındaki kaydıraklar da oldukça iyi, özellikle iyi bir fare altlığı bunların ömrünü uzatır ve işinizi kolaylaştırır. Ancak herkes ve her masa için altlık şart değil, normal yüzeylerde de gayet iyi çalışıyor.

Rival 5 TrueMove Air Sensör

SteelSeries, Rival 5 farede TrueMove Air sensörü kullanılıyor. Daha önce SteelSeries Rival 3 modelinde TrueMove Core sensör vardı. Rival 600’de ise TrueMove 3+ Dual sensör bulunuyordu.

TrueMove Air ise bunlardan daha hızlı diyebiliriz. 1’e 1 takip yapan bu optik algılayıcı 18.000 DPI tarama yapıyor, maksimum hızı da 300 IPS. Core’da 8.500 DPI ve 300 IPS, Dual’de ise 12.000 DPI ve 350 IPS değerleri vardı.

Özellikle çift sensörün yükseklik hassasiyetini çok sevmiştik. Bu tek algılayıcıda Lift-Off denilen bu yükseklik ayarında bir eksiklik hissetmeyip şaşırdık. Yukarı kaldırınca imleç sabit duruyor ve bunu bir milimetrenin altında gerçekleştiriyor. Kaldırıp tekrar indirdiğinizde imlecin sapmaması güzel bir özellik.

Karakter olarak bu sensörü ve hassasiyetini beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Fare çok amaçlı tasarlanmış ve algılayıcı, keskin nişancı oyunlarına da uygun. Öte yandan bir fare sensörden çok daha fazlası demek.

Tasarım, Estetik ve Ergonomi

Rival 5 sağ el ile kullanılmak üzere tasarlanmış ve oldukça şık bir RGB ışıklandırması var. Malzeme kalitesi çok iyi, elinizde tutarken, fareyi sallarken bunu hissediyorsunuz. Görünümü de bunu yansıtıyor. Işıkların olduğu yerlerin uzayan ve dalgalanan yumuşak yapısı yanında tonları da çok güzel. Fare tekerinde, üstte iki yan alanda ve arkada logoda ışık mevcut.

LED’ler bu ışık alanlarının altında 10 bölgede çalışıyor ve 16.8 milyon renkli LED’lerin farkı daha ucuz RGB’lere göre bariz şekilde görülüyor. Işıklandırmaya önem verenler için detaylar bu şekilde.

Peki Rival 5 hafif mi ağır mı? 85 Gram ile son dönemde incelediğimiz hafif ve hızlı FPS farelerine göre oldukça ağır. Öte yandan Rival 600 ve benzer sınıfta yer alan MOBA’ya müsait çok tuşlu farelere göre çok daha hafif. Rival 3 modeli 77 gram, Rival 600 modeli ise 86-128 gram arasında değişiyordu. Pek çok ünlü çok tuşlu fare de 100 gramdan daha ağır.

Eksiler Neler?

Rival 5 modelinin kendi içerisinde makro kaydı ve geniş bir hafızası yok, hafızada sadece tek bir ayar seti tutuluyor, o da tam değil. Angle Snapping yani açı düzeltme, Acceleration yani ivmelenme ve RGB renkleri yazılımda farklı bir PC’de varsayılana dönüyor.

Bunun ötesindeki ayarlar ve profiller SteelSeries Engine içerisinde saklanıyor. Yani başka bilgisayarda ya hesap girişi yapmak ya da oturup ayarlamak gerekiyor. Ben tek bilgisayarda kullanıyorum zaten diyenler için sorun değil.

Bunun haricinde, başparmak altı tuşun konumu başparmak boyu kısa ya da orta uzunlukta olanlar için biraz uzakta kalıyor. Uzun parmaklarınız varsa bu sol tuş konumları sizin için rahat olacaktır ama herkes için uygun değil. Her ele mükemmel uyan bir fare yapmak pek mümkün değil, sonuçta bu tarz kişisel araçlarda zevkiniz ve size uyması önemli.

Kimlere Hitap Ediyor?

Yeni nesil anahtarlar, sensör ve kasa tasarımıyla özellikle tek bir farede, çok farklı türlerde oyun oynayan oyuncular Rival 5 tercih edebilir. Orta seviye ağırlık seven, eski MOBA faresini fazla ağır, FPS farelerini çok hafif bulanlar için ideal. Özellikle ufak fare istemiyorsanız, biraz el dolduran bir fare ile rahat ediyorsanız Rival 5 size göre demektir.

SteelSeries oyuncu faresi ve ekipmanları pazarında son yıllarda ciddi bir aktivite içerisinde. Her yıl teklemeden ve duraksamadan yeni ürün ailesi tanıtıyorlar. Bu ürün ailelerinde de geçen yıllara göre önemli yenilikler yapmaktan, ürünleri daha hafif ve hızlı yapmaktan geri kalmıyorlar.

2021 yeni model ailesi içinde Rival 5 çok önemli bir model. Zira hem MOBA faresi için önemli bir yeri dolduruyor, hem de genel kullanıma fazlasıyla uygun. Üstelik önceki serilere göre fiyat rekabeti konusunda da daha iyi. Daha yüksek adetlerde satış yapan marka pek çok yeni modeli, kaliteyi düşürmeden önceki ürün ailesine göre yüzde 20 yüzde 30 daha ucuza sunmayı başarmış.

Artılar: Yeni anahtarlar, çok tuşlu yapı, yazılım desteği, sensör hassasiyeti, malzeme kalitesi.
Eksiler: Kablo daha yumuşak olabilirdi, dahili hafıza kısıtlı, başparmak önü tuşun mesafesi her ele uygun değil.