Anasayfa Haber iOS 15 Tanıtıldı! İşte Özellikleri

iOS 15 Tanıtıldı! İşte Özellikleri

Apple, WWDC 2021 etkinliği ile iOS 15 mobil işletim sistemini tanıttı. Peki iOS 15 özellikleri neler?

Apple tarafından WWDC 2021 etkinliğinde ilk tanıtılan yenilik iOS 15 mobil işletim sistemi oldu. Peki, iPhone akıllı telefonlara güç veren yeni iOS 15 özellikleri neler?

iOS 15 Özellikleri

iOS 15 için öncelikle görüntülü görüşme yetenekleri dikkat çekiyor. FaceTime, daha doğal görüntülü aramalar için Uzamsal Ses (Spatial Audio) ve uyarlanabilir ses yalıtımı özelliklerine sahip. Uygulama artık bir ızgara görünümü ve portre modu da sunuyor. Kullanıcılar artık planlanmış bir video görüşmesi için paylaşılabilir bir bağlantı da oluşturabilecek. Bu anlamda Apple, Zoom gibi servisler için bir alternatif oluşturmuş durumda. FaceTime görüşmelerine web, Android veya Windows’tan katılmak da mümkün.

SharePlay özelliği ise kullanıcıların aramalara müzik, video ve film getirmelerine ve ekranları paylaşmalarına olanak tanıyabiliyor. Yani bir birlikte izleme deneyimi sağlanmış oluyor. Ek olarak özellik, üçüncü taraf uygulamalara entegre edilebilecek bir API olarak da mevcut olacak.

Mesajlar tarafında resimler, müzik, podcast’ler, Apple News makaleleri ve daha fazlası gibi içerikleri paylaşmanın yeni yolları sunuluyor. Kullanıcılar, paylaşılan içeriği daha kolay ortaya çıkarmak için sabitleme şansına da sahip olacak.

Bildirimler ise yeni bir görünüme kavuşuyor. Bildirimler Özeti adlı yenilik kullanıcıların uygulamalar ile nasıl etkileşime girdiğine bağlı olarak bildirimler sunabiliyor. Bu anlamda ekrandaki bildirim kalabalığı ortadan kalkacak. Kullanıcıların “Rahatsız Etme” durumu artık Mesajlar’daki kişilere de gösterilecek. Ana Ekranınızı, bildirim tercihlerinizi ve daha fazlasını değiştiren farklı “Odaklanma” durumları ayarlayabileceksiniz.

Fotoğraflar için sunulan önemli bir yenilik ise Canlı Metin (Live Text). Metin tanımlama için yeni bir OCR özelliği kullanılıyor. Bu özellik kullanıcıların görüntülerdeki metni vurgulamasına ve seçmesine olanak tanıyor. Özellik diğer uygulamalarla birlikte de çalışabiliyor. Artık fotoğrafların Spotlight aramalarında da görüneceğini de belirtelim. Ek olarak Kişiler de daha zengin sonuçlar ile birlikte yine Spotlight’taki yerini alacak. Apple Music şarkıları da‌ Fotoğraf Hatıraları (Photos Memories)’na entegre edilebilecek. Hatta etkileşimli hatıra miksleri video ve görüntülerle senkronize edilebilecek ve ‌Apple Music‌’ten akıllıca seçilen şarkılarla kullanıcı tarafından yapılandırılabilecek.

Cüzdan (Wallet) ve Harita (Maps) ve Hava Durumu (Weather) da yeniden tasarlanmış. iOS 15 kurumsal rozetler, otel odası anahtarları ve akıllı ev kilitleri için anahtarlar dahil anahtarları Cüzdan’a getiriyor. Cüzdan artık kimlik kartlarını da destekliyor. Kullanıcılar kimliklerini Cüzdan uygulamasına eklemek için kullanabilecek. Haritalar, bir küre görünümüne ve ayrıntılı bir şehir görünümüne sahipt. Şehirlerdeki sürücülere yardımcı olacak yeni yol detayları var. Haritalar da artık bir küre görünümüne ve ayrıntılı bir şehir görünümüne sahip. Şehirlerdeki sürücülere yardımcı olacak yeni yol detayları da kolaylık sağlayacak. Ek olarak Hava Durumu uygulama içi harita ve yeni arka plan animasyonları ile daha şık bir hal almış durumda.

Son olarak Safari’de sesli arama, uygulamalar arası sürükle ve bırak, yeni Memoji kıyafetleri de diğer yenilikler arasında.

iOS 15 Çıkış Tarihi

iOS 15 bu yılın sonlarında kullanıcılar ile buluşacak. Geliştirici betası ise gün içerisinde yayınlanmış olacak.

iOS 15 Uyumlu Cihazlar

  • Tüm iPhone 12 modelleri
  • Tüm iPhone 11 modelleri
  • iPhone‌ XS
  • iPhone‌ XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone‌ X
  • iPhone‌ 8
  • iPhone‌ 8 Plus
  • iPhone‌ 7
  • iPhone‌ 7 Plus
  • iPhone‌ 6s
  • iPhone‌ 6s Plus
  • iPhone SE‌ (1. nesil)
  • iPhone SE‌ (2. nesil)
  • iPod touch (7. nesil)

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version